Ultimativna ishrana za svaki tip kože

Kada je reč o koži, najviše pažnje poklanjamo njenoj nezi spolja, međutim, ono što se dešava unutar organizma i te kako se odražava na njeno zdravlje i izgled. Ishrana je deo toga.

Ishrana prvenstveno utiče na nivoe različitih hormona, a hormoni regulišu mnoge prirodne procese koji se dešavaju unutar organizma. Ti procesi su neizbežno povezani sa zdravljem i izgledom kože. Dakle, unos određenih namirnica i eliminisanje drugih može poboljšati njeno stanje. Koje namirnice bi trebalo da uključite, a koje da isključite iz jelovnika, zavisi od tipa vaše kože. Ova strategija slična je načinu na koji birate hidratantnu kremu.

Kako odrediti tip kože?

Osnovni tipovi kože su: normalna, suva, masna i kombinovana. Postoji više načina na koji možete da odredite tip kože. Brojni dermatolozi predlažu da ne korisite nikakve proizvode nakon njenog čišćenja, te da vodite računa o tome kako ona izgleda nakon nekoliko sati. Ukoliko je sjajna, imate masnu kožu. Ako je koža ljuskava, crvena i iziritirana, onda je suva. A, ukoliko je masna u određenim oblastima, a suva u drugim, imate kombinovan tip kože.

Najbolja i najgora hrana za suvu kožu

Ako vam je koža suva, to znači da joj fale lipidi. (Postoji razlika između suve i dehidrirane kože. Opširnije o tome možete pročitati ovde. Za dehidriranu kožu, osim hidratacije spolja, neophodno je da unosite i dovoljnu količinu vode). Suvu kožu hidrirajte pomoću masnih kiselina, kojih najviše ima u avokadu, maslinovom ulju i masnoj ribi poput lososa. Osim toga, uzrok suve kože može da bude i nedostatak vitamina A i C. U tom slučaju vam savetujemo da u jelovnik uključite namirnice poput spanaća, brokolija i batata. Kako ne biste pogoršali stanje suve (ali i dehidrirane) kože, izbegavajte kofein i alkoholna pića.

Najbolja i najgora hrana za masnu kožu

Sigurno ste čuli da je potrebno da izbacite ulja i masti iz ishrane ukoliko vam je koža masna. Međutim, to nije sasvim tačno. Neophodno je da izbegavate transmasti koje se nalaze u gotovo svim prehrambenim industrijskim proizvodima, ali je važno da unosite zdrave masti, budući da one poseduju antiinflamatorna svojstva. Njih sadrže avokado, masline, masna riba i lan. Takođe, isključite prerađeni šećer iz ishrane, a uključite više namirnica koje sadrže prirodne ugljene hidrate poput celovitih žitarica i voća. Crveno meso zamenite piletinom i ćuretinom. Na taj način sprečićete prekomerno lučenje sebuma, te umanjiti začepljenje pora.

Najbolja i najgora hrana za kombinovanu kožu

Pošto je kombinovana koža mešavina suve i masne, integrisanje planova ishrane za ova dva tipa kože, je dobar početak. Ako vam je koža kombinovana, nema potrebe da se u potpunosti odreknete ugljenih hidrata. Međutim, nutricionisti i dermatolozi savetuju da obratite pažnju na vrstu žitarica koje unosite.  Budući da ugljeni hidrati mogu uzrokovati upale, te narušiti delikatnu ravnotežu, prilikom odabira žitarica odlučite se za one koje sadrže proteine, te imaju nizak glikemijski indeks, kao što su smeđi pirinač ili kinoa.

Sažetak

Iako ishrana nije lek za sve probleme sa kožom, ona predstavlja deo holističkog pristupa nezi kože. Dakle, najbolja hrana za kožu zavisi od njenog tipa. Nakon što ga odredite, odaberite ishranu koja će vam pomoći da popravite stanje kože. Ali, pre nego što ograničite ili isključite bilo koju namirnicu iz ishrane, razgovarajte sa lekarom. Generalno, za optimalno zdravlje kože, najbolje je smanjiti unos pržene i slatke hrane, te ograničiti unos alkohola i kofeina.

Foto: Instagram @nekohama

Sadržaj naveden u ovom članku napisan je samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet ili konsultaciju. Naglašavamo da se BeautyDesk.rs ne bavi pružanjem medicinskih saveta ili usluga. Mišljenja i sadržaj uključeni u članak samo su stavovi autora, te ne treba da se koriste kao zamena za ekspertsko mišljenje ili konsultaciju, niti BeautyDesk.rs može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu oslanjanjem na sadržaj članka.

Povezani članci

Lepota gorkih namirnica: Na koji način ova hrana utiče na mikrobiom creva?
Wellness

Lepota gorkih namirnica: Na koji način ova hrana utiče na mikrobiom creva?

4 suplementa za kožu koji zaista daju rezultate
Wellness

4 suplementa za kožu koji zaista daju rezultate

beauty detox
Wellness

Isprobajte sedmodnevni BEAUTY DETOX i javite nam utiske

kolagen bar
Wellness

Da li biste popili kolagen kafu uz omiljeni beauty tretman lica?

antiinflamatorni napici
Wellness

Antiinflamatorni napici za prirodno čišćenje organizma: Predstavljamo vam tri sjajna recepta

self-care
Wellness

Da li je self-care samo još jedan trend ili suštinska potreba?