Svetska zdravstvena organizacija proglasila je talk „verovatno kancerogenim“

Već neko vreme postoje sumnje da je talk faktor rizika za pojavu raka jajnika kod žena, a sada je stiglo i zvanično saopštenje SZO.

Međunarodna agencija za istraživanje raka Svetske zdravstvene organizacije (SZO) procenila je da je talk „verovatno kancerogen“ i da ga treba smatrati faktorom rizika za razvoj raka jajnika kod žena.

Kako je objasnila SZO, 29 međunarodnih stručnjaka izvršilo je analizu koja će biti objavljena u specijalizovanom časopisu The Lancet Oncology, koji izlazi sledeće godine. Brojne studije ukazuju na povećanje slučajeva raka jajnika kod žena u slučaju korišćenja talka u prahu u intimnoj regiji. Podsećamo da se ovaj mineral često koristi u proizvodima za negu beba upravo u pelenskoj oblasti.

Prema zaključcima radne grupe od 29 stručnjaka, pored pomenutih studija slučajeva pojave raka jajnika kod žena, postoje dokazi o tumorima u eksperimentima na životinjama, kao i tzv. mehanicistički dokazi da talk pokazuje ključne karakteristike drugih kancerogena.

Međunarodna agencija za istraživanje raka talk je svrstala u grupu 2A kancerogena, tj. drugi najviši nivo verovatnoće na kojem data supstanca može izazvati rak, stoji u zvaničnom saopštenju.

Zabrinutost zbog kontaminacije azbestom

Talk i azbest su prirodni minerali koji se u svom prirodnom okruženju nalaze u neposrednoj blizini. Ova bliska povezanost može dovesti do kontaminacije prilikom iskopavanja i obrade talka. Azbest je poznati kancerogen.

Nova stručna procena fokusirala se na talk koji ne sadrži azbest, navodi se u saopštenju, međutim, „kontaminacija talka azbestom nije mogla biti isključena u većini studija“.

Zaključak

Treba napomenuti da su pomenuti dokazi pronađeni u slučajevima kada je talk u prahu upotrebljavan u intimnoj oblasti, iako ovaj mineral ima mnogo više primena i čini deo drugih kozmetičkih proizvoda. Nalazi se na listi sastojaka ruževa za usne, pudera za lice, rumenila, senki za oči i druge šminke i kozmetike. Već neko vreme govori se o potrebi da se pronađu alternative talku kao sastojku kozmetičkih proizvoda, a u nekim primerima on je već zamenjen puderima biljnog porekla, poput kukuruznog skroba, ovsa u prahu ili mlevenih semenki. U svakom slučaju, naša preporuka je da pri kupovini proveravate sastav proizvoda i zaobiđete one koji sadrže sporni sastojak.

Reference: https://www.iarc.who.int/wp-content/uploads/2024/07/pr352_E.pdf, https://www.euronews.com/health/2024/07/09/talc-classified-as-probably-carcinogenic-to-humans-by-who-agency.

Fotografija: Canva Professional

Sadržaj naveden u ovom članku napisan je samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet ili konsultaciju. Naglašavamo da se BeautyDesk.rs ne bavi pružanjem medicinskih saveta ili usluga. Mišljenja i sadržaj uključeni u članak samo su stavovi autora, te ne treba da se koriste kao zamena za ekspertsko mišljenje ili konsultaciju, niti BeautyDesk.rs može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu oslanjanjem na sadržaj članka.

Povezani članci

IM8
Beauty Business

Novo poglavlje: David Beckam osniva health & wellness brend IM8

besplatni dermoskopski pregledi
Beauty Business

Besplatni dermoskopski pregledi mladeža na Adi Ciganliji: Ne propustite jedinstvenu priliku!

L'Artisan Parfumeur
Beauty Business

Francuski niche brend L’ARTISAN PARFUMEUR ponovo je u parfimeriji Metropoliten

shaping futures
Beauty Business

Kako frizerski zanat menja živote: Inicijativa Shaping Futures kao odskočna daska mladima

leaping bunny
Beauty Business

Bez testiranja na životinjama: Avon primio cruelty free sertifikat za svoje proizvode

eucerin sun
Beauty Business

Eucerin Sun Club: Predstavljena Eucerin® zaštita od sunca i najavljeni besplatni pregledi kože (saznajte kada!)