U kojoj meri suplementi hijaluronske kiseline mogu poboljšati hidrataciju kože?

Evo na koji način suplementi hijaluronske kiseline mogu poboljšati vašu skincare rutinu.

Potraga za aktivnim sastojcima koji obećavaju mladalačku, hidriranu kožu traje oduvek. Međutim, kako nauka napreduje sve je više opcija na koje se možemo osloniti. Jedna od njih je i hijaluronska kiselina (HA) u formi suplementa. Ovaj skincare element poznat i pod simpatičnim nazivom ,,heroj hidratacije“ obično se nalazi u brojnim serumima, maskama za lice, hidratantnim kremama i drugim preparatima, koji se topikalno primenjuju. Štaviše, istažili smo da li hijaluronska kiselina ima bilo kakav ili možda jači efekat kada se uzima oralno.

Hijaluronska kiselina je supstanca koja se prirodno javlja u ljudskom telu i nalazi se u visokim koncentracijama u koži, vezivnom tkivu i očima. Ima ključnu ulogu u zadržavanju vlage, unapređenju zdravlja zglobova i održavanju elastičnosti kože. Dakle, ono što svi znamo, i što je već naučno dokazano jeste da HA smanjuje vidljivost finih linija i bora, te koži pruža puniji, glatkiji izgled. Međutim, brojni nučnici poslednjih godina raspravljaju o tome na koji način ovaj hidratantni sastojak u formi suplementa može da doprinese zdravlju i izgledu kože. Pojedine studije sugerišu da oni mogu imati pozitivne efekte na kožu. Međutim, važno je napomenuti da se istraživanja o ovoj temi i dalje razvijaju, a pojedinačni odgovori mogu varirati.

Od čega zavisi efikasnost suplemenata hijaluronske kiseline?

Hijaluronska kiselina naneta na površinu kože može dovesti do trenutne hidratacije zadržavanjem vlage iz okoline i zaštitom kože smanjenjem transepidermalnog gubitka vode. Kada se HA uzima oralno, apsorbuje se u krvotok i distribuira po čitavom telu, uključujući kožu, zglobove, kosti i oči.

Iako oralni HA ima dodatne prednosti, rezultati mogu biti vidljivi tek nakon određenog vremenskog perioda. Ponekad je potrebno da prođu nedelje ili meseci kako bi efekat bio primetan. Takođe, ukupna efikasnost oralne primene HA zavisi od željenog ishoda svake osobe pojedinačno, njenih godina, metabolizma, sveukupnog zdravlja, no i od molekularne težine hijaluronske kiseline. Tipična doza za oralne suplemente HA kreće se od 100 do 200 miligrama dnevno.

Načini na koji suplementi hijaluronske kiseline utiču na kožu

Evo nekoliko mogućih načina na koje dodaci hijaluronske kiseline mogu uticati na zdravlje i izgled kože.

Hidrira kožu

Hijaluronska kiselina poznata je po svojoj sposobnosti da zadrži molekule vode. Kada se uzima u formi suplementa, može pomoći u poboljšanju hidratacije kože privlačenjem i zadržavanjem vlage. Ovo može doprineti punijem i mlađem izgledu.

Ublažava vidljivost finih linija i bora

Pojedine studije sugerišu da dodaci hijaluronske kiseline mogu pomoći u smanjenju pojave bora i finih linija smanjenjem oštećenja kože. Poboljšana hidratacija i povećana elastičnost kože mogu doprineti njenoj glatkoj teksturi.

Pomaže zarastanje rana

Hijaluronska kiselina uključena je u proces zarastanja rana, a suplementi mogu potencijalno da podrže popravku i regeneraciju kože.

Pre nego što počnete sa bilo kojim režimom suplemenata, uključujući hijaluronsku kiselinu, preporučljivo je da se konsultujete sa zdravstvenim radnikom. Oni mogu pružiti personalizovane savete na osnovu vašeg zdravstvenog stanja, potencijalnih interakcija s drugim lekovima i individualnih potreba.

Foto: pexels.com

Sadržaj naveden u ovom članku napisan je samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet ili konsultaciju. Naglašavamo da se BeautyDesk.rs ne bavi pružanjem medicinskih saveta ili usluga. Mišljenja i sadržaj uključeni u članak samo su stavovi autora, te ne treba da se koriste kao zamena za ekspertsko mišljenje ili konsultaciju, niti BeautyDesk.rs može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu oslanjanjem na sadržaj članka.

Povezani članci

suva koža
Nega

5  strategija koje će sprečiti dodatno isušivanje suve kože

laserski piling
Nega

Lično iskustvo: Kako laser može da ujednači ten i teksturu kože?

slow beauty
Nega

Šta se podrazumeva pod SLOW BEAUTY konceptom i kako ga uključiti u svakodnevni život?

kolagen
Nega

6 jednostavnih navika koje će usporiti gubitak kolagena u koži

Ove tri maske za lice idealne su za kućni spa tretman
Nega

Ove tri maske za lice idealne su za kućni spa tretman

skincare izazov
Nega

SKINCARE IZAZOV: Pridružite se Moba Botanical Skincare x BeautyDesk.rs akciji!