Šta su EGZOZOMI: Predstavljamo novi beauty GAME CHANGER

O kakvim se česticama radi? I zašto neki eksperti tvrde da je na pomolu inovacija koja se može porediti sa bumom koji je u estetskoj medicini izazvala primena botoksa? Saznajte šta su egzozomi.

Dozvolite nam da vas upoznamo sa česticama o kojima se sve češće govori kada je nega kože u pitanju. A ako su lansiranja novih proizvoda dobar pokazatelj – egzozomi će uskoro biti sledeći sastojak u trendu u kozmetičkoj industriji. Da bismo dobili što potpuniju sliku o tome šta su egzozomi i kakav je njihov potencijal u nezi kože, istražili smo šta najveći svetski beauty sajtovi pišu o njima.

Za razliku od svih drugih sastojaka za negu kože, egzozome proizvode same ćelije. U nastavku donosimo detaljno objašnjenje o tome šta su egzozomi, kome se preporučuju i kako ih treba koristiti.

Šta su egzozomi

Egzozomi su, stručno rečeno, ekstraćelijske vezikule nano veličine, tj. minijaturni mehurići koji imaju signalnu funkciju. Luče ih različite ćelije, a uloga im je da prenose informacije od jedne ćelije do druge. Egzozome mogu da stvore i ljudske matične ćelije. U kozmetičkoj industriji upotrebljavaju se u proizvodima namenjenim da se mažu na površinski sloj kože ili se unose u kožu putem mikroinjekcija, a mogu i da se kombinuju sa dejstvom laserskih i radiofrekventnih tretmana. U sastav egzozoma ulaze različite komponente, uključujući peptide, aminokiseline, lipide, faktore rasta, nukleinske kiseline (DNK i RNK).

U suštini, egzozomi su prenosioci koji šalju genetske informacije drugim ćelijama. Oni mogu da utiču, na primer, na zarastanje i “popravku” kože, što rezultira regeneracijom iznutra ka spolja. Laički rečeno, ćelije luče egzozome da bi komunicirale sa drugim ćelijama, tražeći oblasti kojima su potrebne pomoć i popravka – oni šalju signale „oštećenim“ ćelijama i utiču na njihovo obnavljanje.

Benefiti upotrebe egzozoma u nezi kože

Ali, kako tačno egzozomi deluju na kožu? Treba imati u vidu da su ove čestice još uvek u ranoj fazi proučavanja i primene, ali postoje određene studije koje sugerišu da ih vredi uključiti u svakodnevnu negu. Na primer, studija Biomaterials Research: Prevaziđite barijere kože: terapija egzozomima navodi: „Ključne prednosti egzozoma [u nezi kože] jesu visoka stabilnost, nedovođenje do imunološkog odbacivanja i direktna stimulacija ciljanih ćelija.“ Ciljajući, na primer, znake starenja, hiperpigmentaciju i rozaceu, egzozomi mogu istovremeno da koriguju više problema. Egzozomi takođe mogu pomoći pri zarastanju rana i povećanju zaštite kože od slobodnih radikala, a pokazali su se i kao uspešno rešenje za regeneraciju kože glave i kose.

@catchangmd

Exosomes: the next big trend in plastic surgery! Let’s talk about it 🙂 #exosomes #plasticsurgery

♬ original sound – Dr. Catherine Chang

Kome se preporučuje upotreba proizvoda sa egzozomima

Praktično svako je kandidat za korišćenje proizvoda sa egzozomima, a oni će pre svega odgovarati osobama kojima je fokus na dugovečnosti kože. Egzozomska tehnologija za negu kože još uvek je u povoju, ali već postoji nekoliko visokokvalitetnih formulacija, koje, ipak, nisu jeftine, ali zdravlje kože je svakako vredno ulaganja.

Kako koristiti egzosome u rutini nege kože

Donedavno, egzozomska terapija koristila se isključivo u kombinaciji sa tretmanima u ordinaciji, međutim, zahvaljujući inovacijama u kozmetičkoj industriji, sada postoje proizvodi koji se upotrebljavaju u kućnoj nezi, koji ne samo što su bezbedni, već su i veoma efikasni. Naravno, kao i obično kada je kućna nega kože u pitanju, morate imati na umu da se proizvodi moraju redovno koristiti, u skladu sa uputstvima, da biste videli rezultate.

Na šta treba obratiti pažnju

Poreklo egzozoma koji se koriste u kozmetici može biti iz ljudskih matičnih ćelija. Magazin Allure upozorava da u tom slučaju upotreba egzozoma može biti sporna. Na primer, studija iz 2022. objavljena u časopisu Stem Cells International sugeriše da egzozomi koji u svom genetskom zapisu nose mogućnost razvoja ćelija raka mogu da podstaknu rast tumora, zbog čega je skrining zdravlja donatora matičnih ćelija neverovatno važan. Dakle, pri izboru skincare preparata s egzozomima ključan je kvalitet – usredsredite se na brendove koji pažljivo testiraju svoje proizvode. Da dodamo i to da se ne koriste u svim proizvodima egzozomi ljudskih matičnih ćelija, već i oni matičnih ćelija životinjskog ili biljnog porekla.

Uvodna fotografija: Ron Lach via Pexels, Ilustracija: rawpixel

Sadržaj naveden u ovom članku napisan je samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet ili konsultaciju. Naglašavamo da se BeautyDesk.rs ne bavi pružanjem medicinskih saveta ili usluga. Mišljenja i sadržaj uključeni u članak samo su stavovi autora, te ne treba da se koriste kao zamena za ekspertsko mišljenje ili konsultaciju, niti BeautyDesk.rs može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu oslanjanjem na sadržaj članka.

Povezani članci

SPF konturisanje
Nega

SPF konturisanje: Oprez – ovaj viralni beauty trend može oštetiti vašu kožu!

Mistovi za lice
Nega

Beauty Desk lista: Mistovi za lice koji donose instant osveženje

hidratantne kreme za negu masne kože
Nega

Hidratantne kreme za masnu kožu lica koje vam preporučujemo da isprobate ovog leta

za zaštitu od sunca
Nega

Kako da odabrate adekvatan SPF preparat za svoj tip kože

uljani čistači
Nega

Najbolji uljani čistači koji će promeniti vašu rutinu nege kože – Beauty Desk lista

iscpucale pete
Nega

Kako da se pobrinete za suve, ispucale pete?