Proizvod koji ove sezone svuda nosimo sa sobom: SPF balzam za usne

Ne zaboravite – i usnama je neophodna zaštita! Obavezno ubacite SPF balzam za usne u svoju torbicu, ceger za plažu, ili džep.

Stručnjaci bi se složili da je veliki beauty greh izaći napolje, a da prethodno niste naneli na lice, vrat, dekolte… kremu za zaštitu od sunca. Nezaštićena koža pod većim je rizikom od fotooštećenja, preranog starenja, kao i (u najgorem slučaju) raka kože. Ipak, kada je o zaštiti kože od sunca reč, jedno područje često je zanemareno – usne, iako one zaslužuju podjednaku pažnju. U nastavku otkrivamo sve prednosti SPF balzama za usne, kao i svoje favorite.

Nanošenje balzana za usne, koji sadrži SPF, generalno je korisno za zdravlje usana. Bez odgovarajuće zaštite od sunca, usne mogu lako podleći oštećenju, hiperpigmentaciji, pa i raku kože. One su tanke, te ne sadrže melanin (pigment koji deluje kao prirodna zaštita od sunca). Ako svakodnevno ne nosimo SPF proizvod na njih, to može prouzrokovati suvoću, pucanje kože usana i pojavu opekotina od sunca. Što su usne više izložene sunčevm zracima, to je veći rizik od oštećenja i tamnih mrlja koje mogu prouzrokovati fine linije i bore na njima i oko njih. Nezaštićene usne takođe su izložene riziku od razvoja aktiničnog heilitisa, oboljena koje karateriše konstantno ispucala, ljuskava i suva koža.

SPF balzami za usne pružaju zaštitu od sunca i potencijalne antioksidativne prednosti. Odlična su opcija ako vas brine fotostarenje izazvano UV zračenjem, ili rešavanje finih linija i bora na usnama. Pored svojih sposobnosti zaštite od sunca, većina ovih proizvoda sadrži ovlaživače koji hidriraju usne, kao što su hijaluronska kiselina, ceramidi, glicerin ili emolijense ( kokosovo ulje, shea puter i vazelin) – zbog efekta omekšavanja.

Koliko često treba nanositi SPF balzam za usne? Za optimalnu zaštitu usana, na svaka dva sata, ako ne i češće. Ukoliko dan provodite napolju, obavezno ga nanesite na usne 30 minuta pre izlaska iz kuće. Takođe, imajte na umu da je važno da zaštitite usne tokom cele godine, ne samo tokom leta jer – UV zračenje prisutno je 365 dana u godini!

Foto: Instagram/@lesfillesenrouje, PR

Sadržaj naveden u ovom članku napisan je samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet ili konsultaciju. Naglašavamo da se BeautyDesk.rs ne bavi pružanjem medicinskih saveta ili usluga. Mišljenja i sadržaj uključeni u članak samo su stavovi autora, te ne treba da se koriste kao zamena za ekspertsko mišljenje ili konsultaciju, niti BeautyDesk.rs može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu oslanjanjem na sadržaj članka.

Povezani članci

Mistovi za lice
Nega

Beauty Desk lista: Mistovi za lice koji donose instant osveženje

hidratantne kreme za negu masne kože
Nega

Hidratantne kreme za masnu kožu lica koje vam preporučujemo da isprobate ovog leta

za zaštitu od sunca
Nega

Kako da odabrate adekvatan SPF preparat za svoj tip kože

uljani čistači
Nega

Najbolji uljani čistači koji će promeniti vašu rutinu nege kože – Beauty Desk lista

iscpucale pete
Nega

Kako da se pobrinete za suve, ispucale pete?

sredstvo za čišćenje lica
Nega

Beauty osnove: Kako odabrati najbolje sredstvo za čišćenje lica za vaš tip kože