Šta je hormonska dijeta: Koje su njene prednosti i mane?

Koliko dijeta ste do sada praktikovali? Prema pojedinim istraživanjima gotovo 75% žena tokom svog odraslog života isprobalo je u proseku tri različite dijete koje za cilj imaju korigovanje telesne težine. Dijeta ima bezbroj, a svakog dana nastaju novi režimi ishrane. Jedan od najnovijih je hormonska dijeta koja služi, kako joj sam naziv kaže, za balansiranje hormona, čiji narušeni nivoi uzrokuju gojaznost.

Budući da brojne dijete nisu naučno utemeljene, savetujemo vam da dobro proverite o kakvom novom načinu ishrane je reč, pre nego što odlučite da ga isprobate. Naročito sa rezervom uzmite one dijete koje su restriktivne, te zahtevaju značajnu promenu vaših trenutnih obrazaca ishrane. Dijete koje podrazumevaju da eliminišete određene grupe namirnica ili da unosite veoma malu količinu kalorija imaju brojne negativne efekte. Takođe, imajte na umu da telesna težina nije uvek pokazatelj zdravlja ili ravnoteže hormona. Pored ishrane i brojni drugi faktori utiču na stanje organizma. 

Za razliku od drugih, hormonska dijeta navodno resetuje hormone kroz konkretne promene u ishrani, pomažući vam da budete zdraviji, te izgubite višak kilograma. Međutim, istražili smo koliko je ova dijeta bezbedna, koje su njene dobre i loše strane, bez obzira na to kakve efekte proizvodi.

Šta je hormonska dijeta?

Hormonska dijeta je plan ishrane koji je kreirala dr Natasha Turner. Dijeta ima za cilj da kontroliše oscilacije ženskih hormona, koje mogu uzrokovati debljanje i druge zdravstvene probleme. Prema tvrdnjama autorke ovaj način ishrane harmonizuje hormone, te balansira njihove oscilacije kroz specifične izbore u ishrani.

Plan ishrane u tri koraka traje šest nedelja. Uz njega dobijate uputstva za vežbanje, detoksikaciju i upotrebu određenih suplementa.

Kako funkcioniše hormonska dijeta?

Prva faza sastoji se od dvonedeljne detoksikacije tokom koje je neophodno da eliminišete nekoliko grupa namirnica. Tu spadaju gluten, mlečni proizvodi životinjskog porekla, razna rafinisana ulja, kikiriki, šećer, veštački zaslađivači, crveno meso, citrusi, alkohol i kofein. Tokom ove faze, od vas se traži da uzimate suplemente kao što su riblje ulje, antiinflamatorna sredstva i probiotici.

U drugoj fazi potrebno je da postepeno uvodite pojedine namirnice, te u dnevnik ishrane detaljno opisujete reakciju tela na njih. Ova faza je i dalje restriktivna jer još uvek ne unosite hranu koja „ometa hormone“. U tu grupu namirnica spadaju: riba koja ima visok nivo žive, meso i kafa koji nisu organski, sušeno voće kao što su grožđice i urme, kikiriki i kukuruzni sirup sa visokim sadržajem fruktoze. Takođe, tokom ove faze zabranjen je unos svih industrijski prerađenih proizvoda, veštačkih zaslađivača, nitrata i rafinisanih žitarica.

U trećoj fazi započinjete fizičku aktivnost, uključujući kardiovaskularne vežbe i trening snage, te nastavljate da praktikujete ishranu iz druge faze.

Da li je bezbedna?

Na ovoj dijeti možete izgubiti jedan do dva kilograma nedeljno. Brojni istraživači tvrde da možete izgubiti i do 6 kilograma tokom dve nedelje prve faze. To je mnogo za tako kratak vremenski period, što nije bezbedno i održivo. Pored toga, gubitak težine u prvoj fazi je posledica samo promena u ishrani, budući da se komponenta vežbanja dodaje u trećoj fazi.

Pretpostavlja se da se tokom početne faze gubi voda iz tela, zbog eliminacije žitarica i drugih namirnica koje mogu da uzrokuju zadržavanje vode u organizmu. Međutim, to nije održiv gubitak težine i vrlo često se izgubljeni kilogrami vrate nakon što nastavite sa uobičajenim obrascima ishrane. Dakle, ova dijeta vrlo često proizvodi takozvani “jo-jo efekat”.

Dobre strane

Kod hormonske dijete fokus je na celovitoj hrani bogatoj hranljivim materijama. Eliminisanje rafinisanih šećera, visokofruktoznog kukuruznog sirupa i prerađene hrane pozitivno utiče na zdravlje čitavog organizma. 

Većina namirnica uključenih u hormonsku dijetu sadrži velike količine biljnih vlakana i veoma malo zasićenih masti. Namirnice kao što su pasulj, sočivo, orasi, semenke, voće, povrće, nemasni proteini i nezasićena ulja i dalje su uključeni u ovaj režim. 

Štaviše, hormonska dijeta podrazumeva da pojedinci izbegavaju alkohol, prženu, prerađenu hranu, veštačke zaslađivače, hranu sa visokim sadržajem zasićenih masti – sve to negativno utiče na zdravlje.

Loše strane

Nažalost nema dokaza zasnovanih na istraživanjima koji bi potvrdili da hormonska dijeta poboljšava san, pruža pojedincima blistavu kožu i zdravu kosu (kao što autorka tvrdi). Štaviše, dijeta promoviše gubitak težine od 6 kilograma u roku od dve nedelje, što je za većinu nerealno i neodrživo. 

Budući da podrazumeva kuvanje, za one koji se uglavnom oslanjaju na prerađenu hranu i gotove obroke, praktikovanje hormonske dijete je gotovo neizvodljivo.

Takođe, ako zaista imate hormonski disbalans, kao što je, recimo, insulinska rezustencija, potrebno je mnogo više vremena od šest nedelja kako biste ublažili njegove simptome. 

Pokazalo se da isključivanjem određenih grupa namirnica ne možemo popraviti hormonsku neravnotežu. Ako neko konzumira mnogo voća, bez obzira na to što je isključio druge grupe namirnica, neće uspešno balansirati nivo insulina. Takođe, na hormonskoj dijeti nije dozvoljeno jesti citruse, iako ne postoje naučni dokazi da njihova eliminacija na bilo koji način utiče na uspostavljanje hormonske ravnoteže. 

Osim toga, ova dijeta je teška za praktikovanje jer podrazumeva konzumiranje samo organskog mesa, što je mnogima veoma skupa opcija. Sa druge strane, naučno je dokazano da balansiranim unosom proteina iz bilo kakvog mesa i drugih makronutrijenata kao što su masti i ugljeni hidrati, možete držati hormone pod kontrolom. 

Dakle, tajna je u balansiranom unosu svih grupa namirnica, odnosno svih makro i mikronutrijenata.

Foto: Unsplash

Sadržaj naveden u ovom članku napisan je samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet ili konsultaciju. Naglašavamo da se BeautyDesk.rs ne bavi pružanjem medicinskih saveta ili usluga. Mišljenja i sadržaj uključeni u članak samo su stavovi autora, te ne treba da se koriste kao zamena za ekspertsko mišljenje ili konsultaciju, niti BeautyDesk.rs može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu oslanjanjem na sadržaj članka.

Povezani članci

kako izgleda mamografski pregled
Wellness

7 činjenica koje je korisno znati pre prve mamografije

pregled kože
Wellness

Mesec borbe protiv melanoma: Zakažite besplatni preventivni pregled kože!

Šta su zvučne kupke i na koji način mogu ublažiti simptome stresa? 
Wellness

Šta su zvučne kupke i na koji način mogu ublažiti simptome stresa?

palačinke od crvenog sočiva
Wellness

Bezglutenske, proteinske i veganske: Palačinke od crvenog sočiva (ili neke druge mahunarke)

zamene za kafu
Wellness

Saveti health coacha: Ovo su zdravije zamene za šoljicu kafe, ako pokušavate da ograničite unos kofeina

Pamela
Wellness

Pamela Anderson najavila je svoj prvi kuvar sa plant-based receptima, a mi jedva čekamo da ga nabavimo!