Šta je brahiterapija dojke: Novi tretman u lečenju kancera dojke počeo je da se primenjuje i kod nas!

Terapija koja predstavlja veliki pomak u oblasti radijacione onkologije počela je da se primenjuje u Srbiji, u Institutu za onkologiju Vojvodine. Ali, znate li tačno šta je brahiterapija dojke?

Brahiterapija predstavlja radijacionu metodu postavljanja radioaktivnog izvora u sam tumor ili u neposrednu blizinu tumora te se time obezbeđuje da okolno tkivo bude pošteđeno veće doze zračenja.

Koja je prednost brahiterapije?

– Brahiterapijska procedura omogućava znatno bolju poštedu okolnih organa, a takođe i tkiva dojke koje je zdravo, u kojem nije bio tumor, rekla je dr Olivera Ivanov, radijacioni onkolog i načelnica Odeljenja za radijacionu onkologiju.

Kada se brahiterapija primenjuje?

– Brahiterapija dojke se primenjuje nakon poštedne operacije dojke. Ona zamenjuje tretman teleterapijom, koji traje od 4 do 6 nedelja, tako da brahiterapijom pacijentkinja završava lečenje radioterapijom za samo pet dana, a prema nekim novim preporukama to može da traje i svega tri dana.

Kome je namenjena?

– Brahiterapija dojke je za one žene koje imaju karcinom dojke niskog rizika – objašnjava dr Ivanov. – Na žalost, nemaju sve pacijentkinje koje su operisane od karcinoma dojke indikaciju za brahiterapiju. Indikaciju za brahiterapiju dojke imaće žene koje su poštedno operisane od karcionma dojke i koje na osnovu patohistološkog i postoperativnog nalaza imaju niske faktore za javljanje recidiva.

Kako se primenjuje?

Može da se koristi kao samostalni modalitet u postoperativnom lečenju radioterapijom ili kao boost, odnosno, dodatak na terapijski tretman.

Izvori: Tanjug.rs, 021.rs, acibadem.rs. Foto: Anna Tarazevich via Pexels

Povezani članci

zamrzavanje reproduktivnog materijala o trošku RFZO
Wellness

Povodom Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke: Za obolele od malignih bolesti, zamrzavanje reproduktivnog materijala o trošku RFZO

žensko srce
Wellness

Žensko srce: Zašto je njegovom zdravlju potrebno posvetiti posebnu pažnju?

3 DIY wellness napitka koje obožavamo: Ovo su recepti
Wellness

3 DIY wellness napitka koja obožavamo: Ovo su recepti…

4 suplementa za kožu koji zaista daju rezultate
Wellness

4 suplementa za kožu koji zaista daju rezultate

zdrave alternative šećeru
Wellness

Koje su zdrave alternative šećeru otkrila nam je nutricionistkinja Dragana Filipović

vaginalni suplementi kourtney kardashian
Wellness

Zašto se o vaginalnim suplementima koje je lansirala Kourtney Kardashian vode debate na društvenim mrežama?