Da, kozmetika ima rok trajanja: Evo šta je sve potrebno da znate o ovoj temi 

Saznajte kada je vreme da zamenite kozmetičke preparate, te na koje načine im možete produžiti rok trajanja.

Da li ste se ikada zapitali da li je u redu da, uprkos isteku roka upotrebe, sačuvate omiljeni serum i hidratantnu kremu i još bolje – nastavite da ih koristite? Kada je o šminki reč, rokovi trajanja jasno su definisani, budući da make-up proizvodi poput maskare mogu pokupiti bakterije iz svog okruženja. Međutim, okvirno vreme upotrebe pojedinih kozmetičkih preparata nije jednostavno odrediti. Shodno tome, sproveli smo manje obimno istraživanje kako bismo se uverili da li predugo zadržavamo kozmetiku, ili je prerano menjamo. Nastavite da skrolujete da biste saznali više o ovoj temi.

Koliko dugo traju pojedini proizvodi za negu kože?

Vek trajanja proizvoda za negu kože može varirati u zavisnosti od vrste proizvoda, vrste ambalaže u kojoj je proizvod upakovan, kao i od sastojaka koje sadrži. Uglavnom, većina proizvoda za negu kože ima rok trajanja od 6 do 12 meseci nakon otvaranja. Evo kratkog vodiča:

  • Sredstva za čišćenje: 12 meseci
  • Toneri: od 6 do 12 meseci
  • Hidratantne kreme za lice: od 6 do 12 meseci
  • Salicilna kiselina: 12 meseci

Obratite pažnju na male simbole i na spoljašnjem i na unutrašnjem pakovanju proizvoda. Ako uočite brojeve 6, 12 ili 24, znajte da je reč o broju meseci tokom kojih je bezbedno da koristite odgovarajući preparat. Vredi napomenuti da se ovo pravilo obično primenjuje na datum otvaranja. Dakle, ako još niste otvorili proizvod, verovatno će trajati malo duže. Većina preparata za negu kože može da traje 30 meseci ukoliko stoje na polici bez otvaranja.

Zašto je rok upotrebe kozmetičkih preparata ograničen?

Kozmetički preparati imaju rok trajanja, budući da većina sadrži konzervanse i različite aktivne sastojke. Nakon određenog vremena rok trajanja konzervanasa ističe, što stvara uslove za razvoj bakterija i buđi. Osim toga, nakon određenog vremena svojstva aktivnih sastojaka slabe, te preparati više nisu dovoljno efikasni. Ovo je posebno važno kod upotrebe krema sa sunčanje.

Kada ističe rok upotrebe preparata za čišćenje kože, tonera i hidratantnih krema?

KADA IH BACITI: Ponekda je veoma teško utvrditi da li je i kada rok upotrebe ovih preparata istekao, pa stručnjaci savetuju da je najsigurnije da ih koristite do datuma, označenog na ambalaži. Imajte na umu da rok trajanja počinje tek od dana kada preparat otvorite.

ZNAKOVI ISTEKA ROKA: Ako ne možete da se setite kada ste otvorili hidratantnu kremu, proverite da li su se njena tekstura, miris i boja promenili. Ako je proizvodu istekao rok trajanja biće tamnije boje, a može i da miriše na buđ (kada ulja u formuli oksidiraju). Ako se tekstura kreme promenila – deluje zrnasto ili se jasno vidi sloj ulja ili vode u njoj – vreme je da kupite novu. Takođe, ako primetite sloj buđi oko oboda poklopca, to je znak da je došlo do kondenzacje unutar proizvoda.

KAKO DA PREPARATI TRAJU ŠTO DUŽE: Da bi proizvodi za negu kože duže trajali, poštujte pravila za njihovo skladištenje (obično su ispisana na ambalaži). Opšte pravilo pozdrazumeva da je najbolje da ih čuvate na hladnom i suvom mestu, što dalje od direktne sunčeve svetlosti. Takođe, dobro zatvorite poklopce proizvoda nakon svake upotrebe, kako biste sprečili da vazduh i vlaga uđu u njih. Pored toga, izbegavajte da nanosite kremu prstima, jer to može uneti bakterije u nju, te skratiti njen vek trajanja.

Kada ističe rok upotrebe krema za područje oko očiju?

KADA IH BACITI: Kreme za područje oko očiju pomalo se razlikuju od uobičajenih proizvoda za negu kože. Ne samo da je koža oko očiju osetljivija, već proizvodi dizajnirani posebno za ovo područje generalno imaju kraći rok trajanja nakon otvaranja – oko 6 meseci.

ZNAKOVI ISTEKA ROKA: Ako datum isteka nije naveden na proizvodu, obratite pažnju na znake odvajanja, neobičnu teksturu, boju ili miris.

KAKO DA PREPARAT TRAJE ŠTO DUŽE: Pobrinite se da kremu za područje oko očiju čuvate na hladnom i suvom mestu, van domašaja direktne sunčeve svetlosti i ekstremnih temperatura, jer toplota i vlažnost mogu skratiti njen vek trajanja. Vodite računa da krema bude dobro zatvorena, te redovno čistite njen poklopac. Osim toga, važno je da operete ruke pre nanošenja kreme oko očiju, kako ne bi došlo do infekcije oka.

Da li su preparati za nega kože efikasni i nakon isteka roka trajanja?

Sastojci u proizvodima za negu kože mogu se vremenom razgraditi, što ih čini manje efikasnim ili čak štetnim za upotrebu. Uvek je najbolje koristiti sveže proizvode.

Da li je bezbedno koristiti preparate za negu kože nakon isteka roka?

Ne samo da vam preparati, kojima je istekao rok trajanja, neće pružiti rezultate koje obećavaju, nego vam mogu uzrokovati i niz kožnih tegoba kao što su iritacije, osip, akne i drugo.

Saveti o isteku roka trajanja preparata za negu kože

  • Uvek čuvajte proizvode za negu kože na hladnom i suvom mestu, izvan direktne sunčeve svetlosti.
  • Napišite datum kada ste otvorili proizvod na pakovanju da biste lakše zapamtili koliko dugo ga možete koristiti.
  • Proverite da li na pakovanju ima bilo kakvih znakova buđi, jer to može značiti da je proizvodu istekao rok trajanja.
  • Izbegavajte deljenje proizvoda za negu kože sa drugima.
  • Otvorite proizvod tek kada ste spremni da ga koristite.

Foto: pexels.com

Sadržaj naveden u ovom članku napisan je samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet ili konsultaciju. Naglašavamo da se BeautyDesk.rs ne bavi pružanjem medicinskih saveta ili usluga. Mišljenja i sadržaj uključeni u članak samo su stavovi autora, te ne treba da se koriste kao zamena za ekspertsko mišljenje ili konsultaciju, niti BeautyDesk.rs može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu oslanjanjem na sadržaj članka.

Povezani članci

glass skin
Nega

Ne želimo ,,glass skin“! Vratite u modu prirodnu teksturu kože!

PRAVO NA LEPOTU jedno je od osnovnih ljudskih prava
Nega

PRAVO NA LEPOTU jedno je od osnovnih ljudskih prava

Nega

KIEHL’S SINCE 1851 predstavlja dva proizvoda protiv bubuljica, od kojih je jedan viralni „tečni flaster“

pazuh
Nega

Ovi trikovi pomoći će vam da zaboravite na taman pazuh…

pshiodermatologija
Nega

Psihodermatologija: U kojoj meri osećanja mogu uticati na izgled kože?

vitamin B
Nega

Koji oblici vitamina B vam mogu pomoći u nezi kože + lista seruma koji ih sadrže