Kako da prepoznate da li je beauty proizvodima istekao rok trajanja?

Da li obraćate pažnju na rok trajanja make-up i kozmetičkih proizvoda? Bez obzira na datum koji piše na ambalaži, prema određenim karakteristikama možete zaključiti da li je preparat i dalje siguran za upotrebu.

Ako postoji nešto u šta smo sigurni, to je da svako ima bar jedan beauty proizvod, kojem je istekao rok trajanja. Ponekad je teško odvojiti se od omiljene kreme, naročito ako smo je skupo platili. Međutim, upotreba šminke ili preparata za negu kože, kojima je istekao rok trajanja, može biti prilično štetna – i za kožu, ali i za celokupno zdravlje. Osim toga, mnogi preparati nakon isteka roka, više nisu jedanko efikasni.

Srećom, na većini beauty proizvoda naznačen je rok trajanja – obično je to šest, 12 ili 24 meseca. Ukoliko, pak, na vašem proizvodu nema serijskog koda koji identifikuje datum proizvodnje, obratite pažnju na sledeće stavke.

Maskare, olovke za oči i ajlajneri

Budući da ovi make-up proizvodi dolaze u kontakt sa očima, važno je da ih ne upotrebljavate nakon što im istekne rok trajanja. U njima se, vrlo lako, mogu nagomilati bakterije, koje se prenose na oči. Shodno tome, stručnjaci savetuju da maskare, olovke za oči i ajlajnere menjate svakih tri do šest meseci.

Puderi i korektori

Sve tečne podloge i korektori mogu ostati sveži oko godinu dana. Međutim, svakako obratite pažnju na to da li im se promenila boja ili konzistencija. (To zavisi i od načina na koji ih čuvate). Ako se bilo šta od ovoga dogodi, to znači da je vreme da zamenite ovaj proizvod novim.

Šminka za usne

Proizvode za usne kao što su ruževi, olovke ili sjajila možete koristiti oko godinu dana. Ako im se promeni boja ili konzistencija, zamenite ih. Savet: da bi ruž trajao duže, obrišite ga maramicom nakon svake upotrebe.

Bronzeri i rumenila

Bronzeri, rumenila i puderi u prahu mogu ostati sveži oko godinu dana. Međutim, ako im se ranije promeni tekstura, obavezno ih zamenite.

Kreme za područje oko očiju

Kao kod make-up proizvoda za oči, tako i kod preparata za negu kože oko očiju, vrlo lako se mogu razviti bakterije. Zato, stručnjaci smatraju da ove kreme treba menjati na svakih šest meseci.

Čistač za lice

Kada su u pitanju sredstva za pranje i čišćenje lica, preporučujemo da ograničite njihovu upotrebu na oko osam meseci.

Hidratantne kreme za lice

Rok trajanja hidratantnih krema za lice značajno varira u zavisnosti od toga na koji način su upakovane – da li u kutijici ili u bočici s pumpicom. Kreme u kutijici možete koristiti do šest meseci, dok su formule spakovane u bočice sa pupicom sveže i do godinu dana.

Krema za sunčanje

Da bi efikasno zašititila kožu od sunčevih zraka, krema za sunčanje treba da bude sveža. Stručanjci preporučuju da svake sezone koristite novu kremu sa SPF-om.

Foto: Instagram @christinanadin

Sadržaj naveden u ovom članku napisan je samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet ili konsultaciju. Naglašavamo da se BeautyDesk.rs ne bavi pružanjem medicinskih saveta ili usluga. Mišljenja i sadržaj uključeni u članak samo su stavovi autora, te ne treba da se koriste kao zamena za ekspertsko mišljenje ili konsultaciju, niti BeautyDesk.rs može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu oslanjanjem na sadržaj članka.

Povezani članci

vitamin B
Nega

Koji oblici vitamina B vam mogu pomoći u nezi kože + lista seruma koji ih sadrže

retinol tokom leta
Nega

Pitali ste nas: Može li se retinol koristiti tokom leta

akne
Nega

Na koji način tretirati akne na telu?

vitamin C za mrlje na koži
Nega

Kako koristiti vitamin C za ublažavanje tamnih mrlja?

kozmetičkih proizvoda
Nega

6 kozmetičkih proizvoda koje treba izbegavati tokom boravka na suncu

plava svetlost
Nega

Da li plava svetlost može da ošteti našu kožu? Odgovor je kompleksan