Rak grlića materice: Ovo su metode prevencije #podsetnik!

Dok je u zemljama EU i razvijenim zemljama sveta rak grlića materice praktično iskorenjen, u Srbiji sa preko 1.300 novoobolelih žena godišnje, ova bolest drugi je vodeći uzrok oboljevanja i četvrti je uzrok umiranja od raka među ženskom populacijom.

Kampanja “Ja brinem o sebi” pokrenuta je kako bi se podigla svest o važnosti prevencije raka grlića materice i istakla se važnost redovnih ginekoloških pregleda koji uključuju PAPA test. Kampanju je pokrenula Nina Seničar, glumica, a ove godine kampanju podržava i Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena UN Women.

– Pokrenula sam ovu kampanju iz vrlo ličnog razloga. Igrom slučaja prošle godine sam puno naučila o ovoj temi i saznala poražavajuće statistike u vezi s ovom bolešću i stopom smrtnosti u Srbij. Zapitala sam kako mogu da pomognem da se u javnosti više govori i podigne svest o ovoj temi. Tako smo u februaru ove godine omogućili velikom broju žena da besplatno obave ginekološki pregled, a tokom novembra putem društvenih mreža podsećamo žene da posete ginekologa i obave redovan pregled, objasnila je Nina Seničar glumica i pokretačica kampanje.

Milana Rikanović, direktorka kancelarije Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena UN Women i glumica Nina Seničar

Tokom javne akcije podizanja svesti o važnosti prevencije održane je u centralnom holu Rajićeva SC, Milana Rikanović, direktorka kancelarije Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena UN Women istakla je da se ova organizacija bori za poboljšanje položaja žena i za unapređenje zdravlja žena:

– Kvalitet života počinje od zdravlja i zato nam je izuzetno velika čast i sreća da se pridružimo ovoj kampanji. Od raka grlića materice svakog dana u Srbiji umre jedna žena, a četiri obole. Moramo da znamo da ako se ta bolest otkrije na vreme – ona je apsolutno izlečiva. Zbog toga nikako ne treba da odlažemo naše preglede kod ginekologa i nužno je da pozovemo svoje drugarice, majke, sestre da zakažu pregled i da time osiguraju kvalitet svog života.

Nina Seničar i ginekološkinja dr Mirjana Anđelić

Ovom prilikom deljeni su informativni lifleti, a prolaznice su mogle da dobiju informacije o ovoj temi od ginekološkinje dr Mirjane Anđelić:

– Karcinom grlića materice jedan je od najčešćih karcinoma, drugi po redu u ženskoj populaciji. Važna stvar jeste da je ovaj karcinom izlečiv, a najvažnija – moguće ga je sprečiti. Način na koji se sprečava je vakcinacija, upotreba kondoma u toku polnog odnosa, odlaganje prvog polnog odnosa do kasnije adolescencije, uz odgovorno seksualno ponašanje i redovne kontrole kod lekara.

Metodi prevencije nastanka raka grlića materice

Postoje primarni i sekundarni metodi prevencije. Primarna prevencija je sprečavanje nastanka bolesti (na primer vakcinacija), a sekundarna je rano otkrivanje bolesti (na primer kolposkopija ili PAPA bris). Uzimanje brisa je potpuno bezbolno i bezopasno. Uz overenu zdravstvenu knjižicu ili u procesu organizovanog skrininga postupak je potpuno besplatan.

Faktori rizika za nastanak raka grlića materice su rano stupanje u seksualne odnose, česta promena seksualnih partnera, nedovoljno korišćenje kondoma pri odnosima sa novim ili nepoznatim partnerom i loš socio-ekonomski status.

Rak grlića materice izaziva Humani Papiloma virus (HPV) koji se javlja u preko 80 različitih tipova. Neki od njih imaju izražen onkogeni potencijal, a neki manji. Za nastanak raka grlića materice neophodno je prisustvo HPV-a. Karcinom grlića materice razvija se isključivo pod uticajem HPV-a, ali prisustvo HPV ne mora usloviti pojavu karcinoma. Nema karcinoma bez HPV-a, ali HPV može da postoji bez onkološkog ishoda.

Ukoliko se rak grlića materice otkrije na vreme, u premalignoj fazi, izlečiv je 100%.

Sadržaj naveden u ovom članku napisan je samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet ili konsultaciju. Naglašavamo da se BeautyDesk.rs ne bavi pružanjem medicinskih saveta ili usluga. Mišljenja i sadržaj uključeni u članak samo su stavovi autora, te ne treba da se koriste kao zamena za ekspertsko mišljenje ili konsultaciju, niti BeautyDesk.rs može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu oslanjanjem na sadržaj članka.

Povezani članci

antiinflamatorni napici
Wellness

Antiinflamatorni napici za prirodno čišćenje organizma: Predstavljamo vam tri sjajna recepta

self-care
Wellness

Da li je self-care samo još jedan trend ili suštinska potreba?

kako izgleda mamografski pregled
Wellness

7 činjenica koje je korisno znati pre prve mamografije

pregled kože
Wellness

Mesec borbe protiv melanoma: Zakažite besplatni preventivni pregled kože!

Šta su zvučne kupke i na koji način mogu ublažiti simptome stresa? 
Wellness

Šta su zvučne kupke i na koji način mogu ublažiti simptome stresa?

palačinke od crvenog sočiva
Wellness

Bezglutenske, proteinske i veganske: Palačinke od crvenog sočiva (ili neke druge mahunarke)