Pogledajte lookove sa Chanel Métiers d’Art revije u Mančesteru (a tu je i plejlista!)

Ovogodišnja Chanel Métiers d’Art revija održana je u Mančesteru, što je mnoge iznenadilo, imajući u vidu daleko glamuroznije destinacije na kojima smo ovu reviju gledali prethodnih godina, poput Pariza, Njujorka i Rima i, prošle godine, Dakara.

Šta je, zapravo, Chanel-ova Métiers d’Art kolekcija

Francuski izraz Métiers d’Art može se prevesti kao umetničke profesije ili, u duhu našeg jezika, fini zanati. Revija na kojoj se prikazuje Chanel Métiers d’Art kolekcija održava se jedanput godišnje. Njen cilj je da oda počast malim, specijalizovanim radionicama koje je Chanel počeo da uključuje u svoje poslovanje 1984. godine, kako bi očuvao stručnost i zanatsko umeće, koji su neodvojiva karakteristika francuske visoke mode. Mali ateljei starih zanata danas su neophodni da bi ova modna kuća bila ono što jeste. U njima se izrađuje mnogo toga – od čipke do izvezene dugmadi. „Bez njih“, jednom je rekao nekadašnji kreativni direktor Karl Lagerfield, „ne znam kako bismo mogli da opstanemo.“

Šta donosi Métiers d’Art kolekcija 2023/24

Tvid je centralni deo ove kolekcije. Mnogo sam razmišljala o Gabrielle Chanel, ali nisam želela da ponovo kreiram njen izgled, iz perioda kada je boravila u Mančesteru i nosila jakne vojvode od Vestminstera. Preuzela sam od nje ideju da tvidu dodam boje. Time sam ovom materijalu dala živ i moderan pop duh”, otkrila je Virginie Viard, autorka kolekcije.

Zbog čega baš Mančester

Mančester je kolevka muzičke kulture koja je promenila lice sveta. „Za mene, Mančester je grad muzike”, poverava se Virginie Viard. “A muzika podstiče stvaranje.”


Revija je održana u ulici Tomas, na severu Mančestera, u sumrak.Vođeno je mnogo računa o tome da odgovarajuća svetslost na pravi način naglasi boje kolekcije. One su te koje bude osećanja. Kostime, torbe i niske bisera objedinjuje svetlucava, pop paleta. Losos ružičasta, bundeva, zelena jabuka, senf, nebeskoplava, crvena i boja rđe stvaraju utisak ženstvenosti i jedinstvenosti. Umesto na rok izgled, umetnička direktorka usredsredila se na poeziju emocija sa daškom šezdesetih.

Chanel i britansko nasleđe

Koristeći krajnju jednostavnost i apsolutnu preciznost, Virginie je želela da kolekcija Metiers d’Art 2023/24 bude verna kodeksima kuće Chanel. Pored modernih detalja – poput lanaca na ranflama jakni, kontrastnih tkanina u podstavi, višestruko prošivenih delova koji omogućavaju veliku slobodu kretanja – kolekcija je proslava umetnosti krojenja Gabrielle Chanel. Čak su i pojasevi sukanja od istog materijala kao unutrašnjost jakni i kaputa, nudeći pogledu kontinuitet linije. Asocijacije na Veliku Britaniju izazivaju tzv. wrap suknje koje se umotavaju, mini suknje sa faltama, bermude, haljine od tvida, Šetland džemperi i kašmir. Krojevi prate liniju tela, a struk pantalona i sukanja je niže na bokovima. Privlačnost kolekcije dodatno povećavaju plisirani detalji, perje i vez, kao i šeširi i dugmad ukrašena draguljima, koje su izradili Chanel-ovi zanatlije i umetnici, rezidenti čuvenog Chanel-ovog haba 19M, sedišta Métiers d’Art, koje se prostire na 9.000 kvadratnih metara. Zabavni momenat kolekciji su dodali motivi čajnika, vinil ploča i cveća, a kolekcija je sačuvala određenu dozu prizemnosti zahvaljujući jednostavnim crnim Mary Jane cipelama. Džins, koža, trikotaža, uključujući bebidol spavaćice i haljine bez bretela, upotpunjuju kolekciju, donoseći miks detalja iz različitih miljea, od fudbala, preko mančesterske muzičke scene do engleskog sela.

Plej-lista inspirisana Mančesterom

Listu je odabrao muzički konsultant kuće Chanel Michael Gaubert – preslušajte dok gledate lookove sa revije koje donosimo ispod i uživajte.

“Necessary Genius,” David Holmes and Raven Violet
“Getting Away With It,” Electronic
“A New Love,” Afrodeutsche
“Bizarre Love Triangle,” New Order (Shep Pettibone 12” remix)
“Love Will Tear Us Apart,” Kiyoaki Iwamoto (Chisako and Junta rework)
“New Big Prinz,” The Fall
“Bottles,” Samizdat + Michael J. Blood
“Numb,” Andy Stott

Pogledajte sve lookove

Za fotografije zahvaljujemo modnoj kući Chanel.

Povezani članci

light of the soul
Moda

Light Of The Soul: 6 neodoljivih novih komada sa potpisom Bojane Ugrešić

menstrualne kupaće gaćice
Moda

Neka vam oni dani ne pokvare odmor! Od sada menstrualne kupaće gaćice možete kupiti i u Lisci

reversaya
Moda

Zapamtite naziv: REVERSAYA! Zapazili smo ovu torbu na prestižnom modnom sajmu u Italiji

Marija Tarlać
Moda

Marija Tarlać predstavila capsule kolekciju inspirisanu lepotom Amalfi obale i la dolce vita stilom

Llisca
Moda

Zavirite u novu Lisca kolekciju kupaćíh kostima i odaberite savršen model za sebe!

sandale ukrašene cvećem
Moda

Blooming trend: Sandale ukrašene cvećem