Pod velikim ste stresom? Stimulišite nerv vagus!

Kada bi trebalo da se izdvoji samo jedan živac kojem je korisno posvetiti svakodnevnu pažnju – posebno u periodima kada intenzivno osećamo stres – onda je to svakako vagus. Evo šta možemo učiniti da obezbedimo optimalan tonus ovog nerva i time omogućimo organizmu opuštanje, odmor i – fizičko zdravlje

Šta je vagus?

U pitanju je najduži nerv u našem telu, koji povezuje mozak sa srcem, plućima i gastrointestinalnim traktom. Najvažniji je deo parasimpatičkog nervnog sistema, koji služi za umirivanje i oporavak od stresa (rest & digest). Upravo je slabljenje tonusa nerva vagusa odgovor na pitanje zbog čega je toliko problema sa varenjem, kao i sa srčanim aritmijama povezano sa stresom.

Zašto je važno kakav je tonus ovog nerva?

Zbog njegove dužine, vagus je takođe poznat i pod nazivom živac lutalac. Ovaj izraz odlično opisuje činjenicu da ovaj nerv “luta” kroz organizam i povezuje različite organe. Tako dugačak nerv snažno utiče na raspoloženje i određuje naše reakcije na spoljašnje stresore, a to dovodi do fizičkih manifestacija koje se odražavaju na opšte stanje organizma. Slabljenje tonusa nerva vagusa može da rezultira emotivnim stresom, fizičkim bolom nepoznatog porekla u različitim organima (kardiovaskularni, reproduktivni, sistem organa za varenje…), a i opštom slabošću. Oslabljen ili oštećen nerv ne može pravilno da šalje impulse u stomačne mišiće, mozak, ili u karlicu, a to potencijalno izaziva hronične probleme sa mentalnim zdravljem, nervnim sistemom, procesom varenja, nivoom energije, seksualnom funkcijom i još mnogo toga.

Veza između vagusa, pozitivnih emocija i fizičkog zdravlja

Jak tonus vagusa osnova je za regulisanje raspoloženja i emocija, a istovremeno je važan i za hormonsku ravnotežu i pravilan rad digestivnog sistema. To je zbog toga što vagus obezbeđuje kanal za sve naše senzorne informacije i tenzione receptore i omogućava konekciju sa telesnim organima, kao što su jednjak, želudac, tanko crevo i nervni završeci u jetri i pankreasu.

Kada pojačamo tonus vagusa, to aktivira parasimpatički nervni sistem, što našem organizmu omogućava da se brže opusti posle stresa. Još 2010. godine naučnici su otkrili pozitivnu vezu između jakog tonusa ovog nerva, pozitivnih emocija i fizičkog zdravlja. Drugim rečima, što više ojačate tonus vagusa, vaše fizičko i mentalno zdravlje biće bolje.

Onda, na koji način da obezbedimo optimalan tonus vagusa?

Sporo, kontrolisano disanje iz stomaka

Usporite disanje na oko 6 udaha u minuti. Udahnite vazduh u grudni koš, a potom i u stomak, raširite grudni koš i stomačne mišiće, pre nego što polako ispustite vazduh.

Hladan tuš

Izlaganje dejstvu hladnoće – npr. tuširanje hladnom vodom ili kupanje u hladnoj vodi bazena, mora, jezera i sl. može da ublaži simpatičku reakciju i da stimuliše parasimpatičku aktivnost kroz vagus. Primena ove metode obezbeđuje brzi impuls, nakon kojeg sledi prijatan osećaj smirivanja.

Pevanje

Može biti korisno pevanje ili pevušenje melodije, pa čak i sa zatvorenim ustima ili ritmično izgovaranje mantre, kao što je “om”. Zašto? Vagus na putu ka mozgu prolazi kroz zadnji deo grla, u blizini glasnih žica. Zbog toga i grgoljenje vode u grlu može da stimuliše rad ovog nerva.

Masaža kože glave ili stopala

Premda koža glave i stopala nisu direktno povezane sa vagusom, ove opuštajuće metode auto-masaže stimulišu parasimpatički sistem, a time i vagus.

Foto: @hoskelsa

Povezani članci

kako izgleda mamografski pregled
Wellness

7 činjenica koje je korisno znati pre prve mamografije

pregled kože
Wellness

Mesec borbe protiv melanoma: Zakažite besplatni preventivni pregled kože!

Šta su zvučne kupke i na koji način mogu ublažiti simptome stresa? 
Wellness

Šta su zvučne kupke i na koji način mogu ublažiti simptome stresa?

palačinke od crvenog sočiva
Wellness

Bezglutenske, proteinske i veganske: Palačinke od crvenog sočiva (ili neke druge mahunarke)

zamene za kafu
Wellness

Saveti health coacha: Ovo su zdravije zamene za šoljicu kafe, ako pokušavate da ograničite unos kofeina

Pamela
Wellness

Pamela Anderson najavila je svoj prvi kuvar sa plant-based receptima, a mi jedva čekamo da ga nabavimo!