Pitali ste nas: Može li seda kosa vratiti svoju boju?

Da li je seda kosa neizbežan deo starenja, kao što smo oduvek verovali? Postoje nagoveštaji da možda i neće biti, u ne tako dalekoj budućnosti.

Bilo da nam se to desilo u četrdesetima, tridesetima ili čak i pre nego što smo diplomirali (doduše, ovo poslednje u ređim slučajevima), većina nas se vrlo jasno seća trenutka kada smo ugledali prvu sedu. Sede su najčešće otrežnjujući podsetnik na to da godine neumitno prolaze.

Seda kosa i ejžizam: Rušenje tabua

Znaci starenja koje vreme ostavlja na našem licu, telu i kosi sastavni su deo života – onoga što nas čini ljudskim bićima. Na njih treba da budemo ponosni jer pričaju priču našeg života – svega onoga što smo doživeli, osetili i naučili. S druge strane, društvene norme često su surove kada su izgled i starenje u pitanju. Dobro ih opisuje termin teror mladolikosti.

Čak i kad mislimo da smo se pomirili sa starenjem, dešavaće nam se da uhvatimo sebe u određenim društvenim situacijama kako se osećamo loše ili neadekvatno zbog sopstvenog izgleda. Nametnute norme nije lako iskoreniti, čak ni iz sopstvenih razmišljanja. Dok društvo konačno ne sruši pogrešnu paradigmu da je lepota povezana isključivo sa mladošću, korisno je sebe podsećati na to da je doživeti znake starenja na svojoj koži ili kosi zapravo velika životna privilegija, koju, nažalost, nemaju svi.

Foto: @thesilverlining_1970

Raduje nas što je danas sve više žena koje se, kada osede, opredeljuju za svoju prirodnu boju kose i o tome govore javno na svojim profilima na društvenim mrežama, rušeći tabue i na svoj način se boreći protiv ejdžizma. Upravo zato smo ovu temu ilustrovali fotografijama nekih od njih.

Naravno, nema ništa loše ni u tome ako želimo da sede vlasi prekrijemo bojom za kosu. Suština je u mogućnosti da imamo izbor, i da nas niko ne osuđuje zbog njega.

Proizvodi koji vraćaju pigment – mit ili istina?

U današnjoj kulturi opsednutoj mladošću, u pokušajima da se odloži pojava sedih, brendovi za negu kose lansiraju proizvode koji obećavaju ne samo da će produžiti prirodnu boju, već i da će vratiti pigment u sede vlasi. Takve tvrdnje zvuče pomalo nestvarno, posebno imajući na umu moć marketinga i našu spremnost da poverujemo u bilo koje obećanje koje budi nadu da ćemo duže zadržati mladolik izgled.

Zato smo odlučili da istražimo: Šta kaže nauka – može li seda kosa vratiti nekadašnju boju?

Zašto uopšte kosa sedi?

Tačan mehanizam koji dovodi do gubljenja pigmenta iz kose još uvek nije u potpunosti razjašnjen. Ipak, zna se da je u pitanju prirodan proces koji se javlja s godinama, ali može biti ubrzan i drugim faktorima. Naučno objašnjenje leži u melaninu, pigmentu koji daje boju kosi. Melanociti, ćelije koje proizvode melanin, s vremenom usporavaju svoju proizvodnju, što dovodi do toga da boja kose počinje da bledi (pa tokom jednog perioda deluje sivo), dok pigment potpuno ne nestane a kosa ne postane potpuno bela.

Nekoliko faktora utiče na pojavu sedih:

 • Genetika: Najveći uticaj ima genetika. Ako su vaši roditelji rano osedeli, veće su šanse da ćete i vi.
 • Godine: Starenjem se prirodno smanjuje proizvodnja melanina.
 • Stres: Hronični stres može ubrzati pojavu sedih.
 • Autoimune bolesti: Neke autoimune bolesti mogu napasti melanocite i uzrokovati preuranjenu pojavu sedih.
 • Nedostatak vitamina B12: Ovaj vitamin je važan za proizvodnju melanina, a njegov nedostatak može doprineti pojavi sedih.
Foto: @saltandpepperpixie

Kada obično počinjemo da sedimo?

Godine života u kojima ćemo primetiti prve sede variraju u zavisnosti od pola, načina života i etničke pripadnosti. Neki ljudi mogu doživeti prevremenu pojavu sedih, pre 20. godine, ali u proseku, prvu sedu vlas otkrićemo u tridesetima, odnosno, četrdesetima. Osim genetike, i način života može uticati na to kada će naša kosa početi da sedi.

Stres može dovesti do toga da kosa posedi, tako što utiče na matične ćelije koje stvaraju melanocite. I emocionalni stres, onaj koji podiže nivo kortizola u našem telu, i oksidativni stres, kada su nivoi antioksidanata u telu niski usled oštećenja izazvanih slobodnim radikalima, mogu pokrenuti proces gubljenja melanina. Dakle, bilo da se radi o stresnom životnom događaju ili da živite u mestu sa visokim nivoom zagađenja, u oba slučaja veća će biti verovatnoća da ćete ranije i brže osedeti.

Da li je moguće vratiti vlasima njihov pigment

Naučne studije su otkrile da je teoretski moguće preokrenuti proces nastanka sedih, ali do konačnog rešenja moraćemo još da čekamo.

Studija sa Univerziteta Columbia iz 2021. godine istraživala je vezu između stresa i pojave sedih. Naučnici su otkrili da akutni stres može izazvati gubitak pigmentnih ćelija u folikulima dlake miševa, što dovodi do pojave sedih. Međutim, kada je stres eliminisan, primećeno je da su se neke pigmentne ćelije obnovile, a dlaka je povratila boju.

Ovo istraživanje sugeriše da bi smanjenje stresa moglo potencijalno da preokrene proces gubitka pigmenta u nekim slučajevima, ali potrebno je više istraživanja kako bi se potvrdili ovi rezultati.

U svakom slučaju, da bi se stimulisala sinteza melanina te time vratila kosi njena prirodna boja, bilo lokalnim dejstvom određenih sastojaka, fotodinamičkom terapijom ili mikroneedlingom, osoba treba da ima dovoljno matičnih ćelija melanocita, koje proizvode pigmentne ćelije naše kose. Iako je potrebno više istraživanja, opšte je prihvaćeno da bez ovih matičnih ćelija (koje prestaju da funkcionišu sa godinama), nijedan tretman ne može vratiti originalnu boju kose. Samo vreme će pokazati da li nauka može pronaći način da reaktivira te ćelije i održi proizvodnju melanina, ali zainteresovanost da se istraživanja nastave svakako postoji.

Foto: @grey_so_what

Kako usporiti pojavu sedih

Prevencija je mnogo efikasnija strategija, nego pokušaj da se već posedelim vlasima prirodnim putem vrati boja. Evo šta može pomoći da se proces pojave sedih uspori:

 1. Zdrava ishrana: Ishrana bogata antioksidansima, vitaminima (posebno B12) i mineralima može pomoći u održavanju zdravlja kose i usporiti pojavu sedih. Uključite u ishranu više povrća, voća, integralnih žitarica, orašastih plodova i ribe.
 2. Smanjenje stresa: Hronični stres može ubrzati pojavu sedih. Pronađite tehnike za upravljanje stresom koje vam odgovaraju, poput meditacije, joge, neke druge vrste fizičke aktivnosti ili hobija koji vas ispunjavaju.
 3. Zaštita kose od sunca: UV zraci mogu oštetiti kosu i doprineti pojavi sedih. Nosite šešir ili maramu kada ste na suncu i koristite proizvode za zaštitu kose od sunca.
 4. Izbegavanje agresivnih tretmana za kosu: Farbanje, blajhanje i drugi hemijski tretmani mogu oštetiti kosu i učiniti je sklonijom pojavi sedih. Smanjite upotrebu ovih tretmana ili koristite prirodne alternative.
 5. Prestanak pušenja: Pušenje može ubrzati proces starenja i doprineti gubitku pigmenta.
 6. Redovni pregledi kod lekara: Ako primetite naglu pojavu velikog broja sedih, posetite lekara kako biste isključili moguće zdravstvene probleme.
 7. Korišćenje proizvoda za negu kose sa antioksidansima: Antioksidansi u proizvodima za negu, koji se bore protiv oštećenja izazvanih slobodnim radikalima, takođe mogu pomoći u sprečavanju pojave sedih vlasi, posebno dok naša kosa još uvek ima mnogo prirodnog pigmenta. Oni takođe mogu povoljno uticati na gustinu i zdravlje naše kose, koji se gube s godinama. Jedan od takvih proizvoda je, na primer, Scalp Care Density Serum for Thinning & Greying Hair brenda Living Proof.

Važno je napomenuti da ovi saveti mogu pomoći u usporavanju procesa pojave sedih, ali ne mogu ga u potpunosti sprečiti.

Zaključak

Iako je potpuno obnavljanje pigmenta još uvek nedostižno, postoje koraci koje možemo preduzeti da bismo odložili ili čak delimično preokrenuli proces pojave sedih, posebno u ranim fazama. Održavanje zdravog načina života, upravljanje stresom i korišćenje proizvoda za negu kose sa antioksidansima ključni su za očuvanje prirodne boje. Budućnost prevencije i tretmana sedih definitivno je tek počela, a sa napretkom nauke, možda ćemo jednog dana imati efikasne metode i za potpuno obnavljanje pigmenta.

Izvori: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10535703/ ; https://www.scientificamerican.com/article/gray-hair-can-return-to-its-original-color-mdash-and-stress-is-involved-of-course/; https://elifesciences.org/articles/67437

Sadržaj naveden u ovom članku napisan je samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet ili konsultaciju. Naglašavamo da se BeautyDesk.rs ne bavi pružanjem medicinskih saveta ili usluga. Mišljenja i sadržaj uključeni u članak samo su stavovi autora, te ne treba da se koriste kao zamena za ekspertsko mišljenje ili konsultaciju, niti BeautyDesk.rs može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu oslanjanjem na sadržaj članka.

Povezani članci

fenty hair
Beauty Business

Stiže FENTY HAIR: Evo šta za sada znamo!

šiške
Kosa

Kako da pronađete savršene šiške za svoj oblik lica

tanka kosa
Kosa

Tanka kosa? Ove frizure pomoći će vam da stvorite iluziju volumena…

ulja za kosu
Kosa

Kako pravilno koristiti ulja za kosu?

pšenični proteini
Kosa

Zbog čega bi pšenični proteini trebalo da se nađu u sastavu vaših preparata za negu kose?

tip kose
Kosa

Koji je vaš tip kose? Evo kako da ga odredite!