PITALI STE: Da li nam u novoj godini treba nova rutina nege?

Da li je zdravija, negovana koža na spisku vaših novogodišnjih odluka? U inboks nam je stiglo pitanje da li je dobra ideja da nam novu godinu započne – nova rutina nege. Evo odgovora!


Naš odgovor na vaše pitanje:


Nova godina je tu i sigurni smo da su mnoge od vas odvojile vreme da zapišu svoje rezolucije za 2024. (Mi smo baš juče to uradile za Beauty Desk u vidu spiska kratkoročnih i dugoročnih ciljeva. I sada jedva čekamo da godina počne da se “odmotava” kako bismo vam predstavile sve svoje planove!). Elem, upravo u vezi sa planiranjem sledeće godine, stiglo nam je pitanje: Da li je Nova godina pravi momenat da dodamo nove proizvode za negu na svoju listu, tj. da li je sada idealan trenutak da se započne nova rutina nege? Evo naših razmišljanja na tu temu – nadamo se da će vam odgovor pomoći!


Doslednost, doslednost, doslednost!

Često ističemo ovu stavku, jer nam je iskustvo pokazalo da je dosledno korišćenje preparata apsolutno najvažnije. Važnije je čak i od toga da li je proizvod luksuzan ili drogerijski, vrhunskog kvaliteta ili osrednjeg. Tek ako ga dosledno koristimo tokom određenog perioda, moguće je primetiti rezultate.

Ako smatramo da bismo promenom rutine mogli rešiti neki problem koji nas muči, a naša trenutna rutina nege ne deluje na njega, onda je uvođenje novog proizvoda neophodno, ali i dalje treba imati na umu doslednost. Nijedan proizvod neće napraviti čudo preko noći. Niti će pomoći ako ga nanesemo jednom, a onda ga pet dana potpuno zaboravimo.

Ako nismo zadovoljni trenutnim režimom nege, sa ulaskom u novu godinu možemo pasti u iskušenje da potpuno odbacimo trenutnu rutinu i investiramo u nove proizvode. Međutim, predlažemo da ipak sačekate i potrošite sadržaj svojih bočica do kraja (osim, naravno, u ekstremnom slučaju ukoliko neki od proizvoda izaziva neželjene reakcije na vašoj koži). Zašto to kažemo? Imamo, zapravo, tri razloga. Prvo, možda niste proizvodu dali šansu da deluje (dakle, ponovo ćemo pomenuti doslednost). Drugo, zašto biste bacili novac koji ste uložili u proizvod? Možda ga samo niste koristili dovoljno dugo da bi ispoljio svoje dejstvo. I treće, ali nipošto najmanje važno: Za našu planetu je dobro da se pridržavamo tzv. slow beauty principa, koji uključuje i to da se ne ponašamo konzumeristički, već da iskoristimo do kraja ono što kupimo. (Imajte na umu da svaka proizvodnja troši resurse planete.)

Ipak, to ne znači da svojoj koži ne treba da pružite novogodišnje osveženje. Učinite to ako osećate da je vreme za promenu rutine, ali pokušajte da dodajete jedan po jedan novi proizvod, umesto da potpuno odbacite svoj režim i započnete novi. I zapamtite, možda nećete videti rezultate svog novog proizvoda do sredine februara!

Još jedna preporuka koja štedi i vreme i novac: Smatramo da je korisnije ciklično menjati ciljane proizvode, umesto da opteretimo svoju rutinu sa desetak koraka. Osim toga, tako izbegavamo i mogućnost da opteretimo ten i potencijalno izazovemo prezasićenost ili pak sukob dejstva sastojaka.

Uzmite u obzir sezonu

Sredinom zime, verovatno ćemo se suočiti sa oštrijim vremenskim uslovima i niskim temperaturama, što može dovesti do toga da naša koža bude osetljiva i pod stresom. Intenzivniji novi aktivni sastojci, poput, recimo, retinola ili kiselina, u trenutku kada je vaša koža već osetljiva, može dovesti do daljeg oštećenja kožne barijere, koja je već pogođena zimskim vremenom.

S druge strane, kada stigne topliji period godine s više sunčanih dana, postaje neophodno da obratite pažnju da iz svoje rutine uklonite proizvode čiji sastojci mogu učiniti da vaša koža loše reaguje na sunčevu svetlost. Dakle, ako u tom periodu želite da koristite blagodeti kiselina, isprobajte radije nežni piling koji se ispira, nego serum sa visokim koncentracijama ovih sastojaka.

Ponašajte se kao skintelektualac

Veoma nam se dopada ovaj izraz koji podrazumeva da odvojimo vreme kako bismo proučili šta tačno kupujemo. Smatramo da su istraživanje i edukacija važan element nege kože (i to ne kažemo samo kao neko čije je zanimanje da prati beauty industriju i piše o njoj!) Zato možda prvi mesec u godini, umesto za impulsivnu kupovinu, možete da iskoristite da pročitate više detalja o proizvodima koje planirate da isprobate i sastojcima koje oni sadrže.

Analizirajte svoje probleme s kožom i pročitajte više o tome koji ih sastojci najefikasnije rešavaju. Zatim isplanirajte svoju rutinu za jutro i za veče postepeno dodajući nove proizvode. Ako je iskušenje preveliko, kupite nove proizvode koji sadrže sastojke za koje već znate da dobro deluju na vašu kožu, u kombinaciji sa novim aktivnim sastojcima koje možda ranije niste probali. Budite strpljivi i dosledni i verujemo da će rezultati uslediti.

Još jedna idejica: Zašto ne biste započeli da beležite koji sastojci vam odgovaraju i koje dermatolozi preporučuju za vaš tip kože? Koristite to kao vodič kada kupujete nove proizvode. A ako, ipak, i dalje niste sigurni kako bi trebalo da izgleda vaša nova rutina nege, ne ustručavajte se da nas kontaktirate!

Foto: Rachel Claire via Pexels

Povezani članci

vitamin B
Nega

Koji oblici vitamina B vam mogu pomoći u nezi kože + lista seruma koji ih sadrže

retinol tokom leta
Nega

Pitali ste nas: Može li se retinol koristiti tokom leta

akne
Nega

Na koji način tretirati akne na telu?

vitamin C za mrlje na koži
Nega

Kako koristiti vitamin C za ublažavanje tamnih mrlja?

kozmetičkih proizvoda
Nega

6 kozmetičkih proizvoda koje treba izbegavati tokom boravka na suncu

plava svetlost
Nega

Da li plava svetlost može da ošteti našu kožu? Odgovor je kompleksan