Bez razmazivanja! Pitali smo stručnjaka kako da make-up bude postojan sve do kraja (praznične) žurke

Imamo insajderske preporuke koje donose odgovor na pitanje kako da se šminka ne razmazuje, već da ostane na svom mestu sve dok sami ne odlučimo da je skinemo.

Verovatno ste bili u situaciji da tokom žurke odete do toaleta, pogledate se u ogledalo i shvatite da je ono što je pre nekoliko sati bio prelepi make-up – postalo kubistički haos na vašem licu. Maskara razmazana ispod očiju, ruža ima još samo na ivicama usana, a od senke na kapcima – u šta ste uložili barem pola sata, nije ostalo gotovo ništa.

Za većinu nas, make-up koji traje deluje kao nešto nedostižno, posebno tokom zime. S jedne strane, hladno, vlažno i vetrovito vreme napolju, a s druge pregrejane prostorije i – vrele žurke. Bez obzira na to da li nam je koža suva ili masna, da li preferiramo glam ili “no makeup” izgled, ako postoji jedna stvar koju treba da naučimo, to je kako da se šminka ne razmazuje. Šta možemo da učinimo?

Da biste ove godine na novogodišnjem (ili nekom drugom) partiju izbegli podočnjake prekrivene ostacima ajlajnera i maskare i svetlucave mrlje od hajlajtera „tamo gde im mesto nije“, obratili smo se šminkerki Mariji Rakazović, koja u svom poslovnom portfoliju beleži mnogobrojne saradnje sa modnim magazinima i zvezdama kulturne scene. Marija donosi insajderske preporuke koje će rešiti pitanje kako da se šminka ne razmazuje, već da ostane na svom mestu sve dok sami ne odlučimo da je uklonimo.

1. Pripremite dobro kožu pre šminkanja, u skladu sa svojom rutinom nege.

Postojanost make up-a gradi se pre nego što počnemo da nanosimo šminku na lice – pravilnom negom. Drugim rečima, priprema kože je ključni faktor za make up koji zaista traje. “Prva asocijacija na negu su čista koža i hidratacija (čak i da sve drugo izostane)”, kaže Marija. “Znači, bez čiste i hidrirane kože ni ne pomišljate na šminkanje.” Važno je i da izaberete prozivode koji su u skladu sa vašim tipom kože, kako biste osigurali da koža ne bude ni previše suva ni masna pre nanošenja šminke. Generalno je pravilo da svi tipovi kože treba da budu dobro hidrirani.

Marijine preporuke:

1. Hada Labo Tokyo Lotion No.1 Super Hydrator
2. Hada Labo Tokyo Deep Wrinkle Corrector (Eye & Mouth Area Cream)
3. M.A.C cosmetics Hyper Real Serumizer

2. Koristite prajmer – na licu i kapcima

Ne, još uvek nismo stigli do šminke! “Da bi vaš mejkap izgledao besprekorno i trajao što duže, potrebno je koristite prajmer”, preporučuje Marija. “Prajmer je zaista neizostavni deo šminkanja i završni je potez u pripremi kože za šminkanje, bilo da je reč o prajmeru za lice, kapke ili usne.” Ovaj proizvod pomaže da make-up bolje prione uz kožu. Obratite pažnju da i prajmer bude u skladu sa vašim tipom kože.

Marijina preporuka:


1. M.A.C Cosmetics Studio Radiance Moisturizing + Illuminating Silky Primer (suva koža)
2. Inglot Mattifying Under Makeup Base (masna koža)
3. M.A.C Cosmetics Pro Longwear Paint Pot Eye Base
4. Bourjois Fabuleux Lip Primer


3. Setujte mejkap


Kremasta rumenila i bronzeri su u poslednje vreme veoma popularni i to sa dobrim razlogom: hidratantniji su i izgledaju prirodnije od onih u prahu. Ali, loša strana je što nisu toliko postojani. “Nakon nanošenja kremastih proizvoda (tečnog pudera, korektora, konsilera, kremastih kontura…) potrebno je setovati tj. aplikovati puder u prahu i/ili kompaktni puder kako se ništa od gore navedenih proizvoda ne bi pomerilo satima, čak i na visokim temperaturama”, kaže Marija. “Setovanje je takođe veoma bitan korak, jer nakon njega sledi nanošenje praškastih proizvoda – bronzera, rumenila, hajlajtera. Ukoliko ne setujete podlogu i ona ostane vlažna, prilikom aplikacije bronzera, kontura, rumenila… može doći do pojave fleka i vaš ten će izgledati neuredno (‘prljavo’).”

Marijina preporuka:

1. Kryolan Translucent Powder
2. Chantecaille Loose Powder
3. Max Factor Creme Puff Pressed Powder

Da zaključimo, odgovor na pitanje kako da se šminka ne razmazuje počinje edukacijom o sopstvenom tipu kože i dobrom pripremnom rutinom koja joj odgovara. Uz kombinaciju pravilne nege kože, prajmera koji će učiniti da šminka bolje prione za kožu, malo pudera i spreja za setovanje – naš praznični izgled ove godine ostaće netaknut do samog kraja žurke.

Uvodna fotografija: Instagram / @patrickta . Fotografije proizvoda: PR

Povezani članci

KIKO Milano
Make-up

Osvojite kurs šminkanja i nove KIKO Milano proizvode!

AVON ULTRA COLOUR
Make-up

AVON ULTRA COLOUR kolekcija pomoći će vam da oslobodite svoju kreativnost

Hromirani manikir
Make-up

Hromirani manikir u plavom ruhu sve je popularniji!

Rumenilo ispod korektora tajna je sjajnog zgleda kože
Make-up

Rumenilo ispod korektora tajna je sjajnog izgleda kože

Make-up

Ovoga leta želimo zlatnu boju na kapcima: Makeup inspo sa revije CHANEL Cruise 2024/25.

korektor
Make-up

Nanesite korektor na područje ispod očiju kao profesionalac!