Insajderski saveti: Kako da izaberete šminkerku / šminkera čija će vas usluga oduševiti

Kako se pronalazi najbolja šminkerka ili šminker, čija će usluga u potpunosti odgovarati vašim željama i prilici za koju se šminkate? Odgovor na ovo pitanje potražili smo od make-up artistkinje Marije Rakazović, a evo i zašto smo se obratili baš njoj…

Sedim za šminkerskim stolom pre važnog fotografisanja i nisam baš usredsređena na sam proces šminkanja. Iskreno, ne razmišljam o šminkanju uopšte, jer oko mene je nekoliko dragih ljudi koje dugo nisam videla. Razgovaramo o svemu i svačemu. Kako se to kaže, brbljam kao navijena. Ipak, nakon nekog vremena primećujem da se, kada je proces šminkanja u pitanju, dešava nešto drugačije nego inače. Marija Rakazović koja me šminka (tada prvi put) nije još ni počela da nanosi mejkap, a tretman traje… Pažljivo mi čisti lice, prska ga koncentratom, maže serum protiv zagađenja… Osećam kako mi sve to prija, polako se opuštam i sve manje pričam a sve više uživam u ritualu… Nisam posebno detaljisala oko toga kakvu šminku želim, prepustila sam se Marijinom osećaju. Tačno je pogodila kako da istakne ono najbolje na mom licu, a sve ostalo da stavi u drugi plan. I pri tom je, dok je radila, pažljivo otpakivala četkice za jednokratnu upotrebu. Kada vas ona šminka, higijena je kao u apoteci, što i ne čudi s obzirom na to da je Marija farmaceutkinja po obrazovanju, a šminkerka po ljubavi i opredeljenju.

Eto zašto sam pomislila da nema bolje osobe da nas posavetuje oko toga na šta treba obratiti pažnju kada smo u potrazi za novom šminkerkom ili šminkerom i, naravno, želimo da to bude najbolja šminkerka ili šminker, tj. najkompatibilniji sa našim željama.

@makeupmarijarakazovic

Marijini saveti: Na šta da obratite pažnju kada angažujete šminkerku prvi put

#1 Stil šminkanja

To je ono što vas na prvi pogled privuče ili odbije. Tako da nije slučajnost to što pri odabiru šminkera stil šminkanja zauzima prvo mesto. I to je sasvim legitimno, jer zašto biste odabrali šminkera čiji rad vam se ne dopada? Da bismo videli nečije radove, najčešće koristimo društvene mreže, pre svega Instagram. A to nas dovodi do sledećeg faktora – IG profila.

#2 Profili na društvenim mrežama

Lepo je videti kada neko ima uređen profil, veliki broj pratilaca, atraktivne fotografije… Ali, to nije garancija da ćete biti zadovoljni rezultatom šminkanja. Imajte u vidu da se fotografije u većoj ili manjoj meri obrađuju, a broj pratilaca, kada birate šminkerku koja će vas našminkati, na primer, za venčanje ili maturu, potpuno je nebitna stvar. Ipak, dok razgledate IG profil, obratite pažnju na to koju šminku (brendove) šminker koristi.

#3 Šminka – high-end ili drogerijska?

Da li šminker koristi high-end ili drogerijsku šminku za vas može da bude značajno, jer to određuje i visinu cene šminkanja, ali samo to – cenu, i ništa više. Ako neko koristi samo high-end šminku, to ne znači da je odličan šminker i obrnuto. Ima sjajnih šminkerki koje uglavnom koriste drogerijsku šminku. Imajte na umu i to da postoji high-end šminka koja svojim kvalitetom ne opravdava cenu, kao što postoji drogerijska šminka nižeg cenovnog ranga koja po kvalitetu može da parira high-end proizvodima. Sve u svemu, šminka vas neće našminkati, već šminker/ka. Ništa neće pomoći ako kod šminkerke/a izostane tehnika i znanje kako da primeni neki proizvod, prilagodi izbor proizvoda vašem tipu kože, da make-up look koji želite prilagodi vašoj anatomiji, obliku oka… Osim toga, ako šminker ne čuje vaše želje, ni najbolji kvalitet šminke neće vas učiniti zadovoljnom.

#4 Komunikacija sa šminkerkom / šminkerom

Moja topla preporuka je da obratite pažnju na komunikaciju. Da li čuje vaše želje? Da li svoju stručnost koristi kako bi zajedno sa vama došla/došao do idealnog make-up look-a za vas? Da li vas posavetuje oko nege (koje tretmane treba izbegavati, a koje treba primeniti u danima pre nego što dođete na zakazani termin)? To su sve izuzetno važni faktori pri izboru šminkera.

#5 Preporuka

Smatram da je najbolja reklama koju mi šminkeri možemo dobiti upravo preporuka koja dolazi od zadovoljne klijentkinje. Ali, i tu postoji ono ali… Ako je vaša prijateljica zadovoljna uslugom, ne znači da ćete i vi biti podjednako zadovoljni. Možda se vama neće dopasti komunikacija, energija, odnos prema vama kao klijentu, stepen higijene pribora i način aplikovanja nekih proizvoda… Ili nešto sasvim treće na šta vaša prijateljica nije obratila pažnju, ali vi hoćete. Ukoliko pratite preporuke influensera, obratite pažnju na to da li je u pitanju saradnja ili plaćena reklama ili oni zaista dele sa vama svoje iskrene impresije.

#6 Higijena

I sada dolazimo do dela koji je, po mom mišljenju, izuzetno bitan za odabir šminkera, a to je higijena pribora, korišćenje jednokratnih četkica, čišćenje lica pre šminkanja i nega… Iako ste došli na zakazani tretman šminkanja sa „čistim licem“, upotrebila sam navodnike, jer ste došli spolja. A to znači da ste bili u kontaktu sa prašinom, izduvnim gasovima, a možda je tog dana bio i visok stepen zagađenosti vazduha… Sve to su sasvim dovoljni razlozi da vam šminker očisti lice pre nanošenja proizvoda za negu, a zatim i za make-up. Takođe, šminker pre šminkanja mora da opere i dezinfikuje ruke. Važno je i da vas pita da li ste alergični na određene make-up proizvode (maskaru, lepak za trepavice…). Obratite pažnju na to da li su četkice i blender koje šminker koristi čisti i da li ih šminker čuva u otvorenim ili zatvorenim posudama. Ukoliko su četkice u otvorenim posudama, iako su čiste, izložene su prašini, pa je i njihova čistoća samim tim diskutabilna. Možda nikada niste obratili pažnju na to da li šminker koristi jednokratne četkice za maskaru i ako ih koristi, da li tu jednu istu četkicu ponovo vraća u maskaru? Zašto je bitno da ne vraća četkicu koja je došla u kontakt sa vašim trepavicama/okom – u tubicu? Iz istog razloga zbog kojeg i koristi jednokratne četkice tj. da bi se izbegla kontaminacija proizvoda. Fun fact: Ukoliko šminker nanosi jedan sloj maskare, potrebno je da potroši 4 jednokratne četkice za vaše oči. Ruževe i sjajeve za usne ne bi trebalo nanositi direktno, već se određena količina proizvoda špatulom stavlja na paletu za šminkanje ili se sa samo špatule posebnom četkicom aplikuje na vaše usne. Nakon upotrebe olovki za oči i usne ne bi trebalo da se stavlja poklopac na njih ukoliko prethodno nisu zarezane i dezinfikovane alkoholom (to se obično radi po završetku šminkanja, pa ako je šminker šminkao nekog pre vas, obratite pažnju na to kako će, između ostalog, i olovke pripremiti za vas).

Birajte šminkera koji svom poslu pristupa ozbiljno, jer jedino tako možete bez bilo kakve bojazni da se prepustite i uživate u procesu šminkanja.

#Bonus: Šminkanje kao vreme za uživanje i selfcare

Lično, šminkanje smatram i jednom vrstom opuštajućeg tretmana. To je vaše vreme za uživanje. Šminker radi sa kožom vašeg lica, vrata, dekoltea, okoloočnom regijom gde je koža najtanja i najosetljivija. Samim tim, treba da vodi računa o svakom potezu četkice i pritisku na kožu. Nikakvi grubi, iritirajući potezi nisu i ne bi trebalo da vam budu prihvatljivi.

@makeupmarijarakazovic

Marijin zaključak

Da se ništa od gore navedenih stavki ne bi isprečilo kao faktor (neprijatnog) iznenađenja prilikom šminkanja za neki vama veoma bitan dan, moja preporuka je da uvek zakažete probno šminkanje. Tako ćete najlakše odrediti da li je neko šminker za vas ili ne. Iskreno se nadam da će vam, neke od ovih smernica pomoći da odaberete šminkerku/a kome ćete pokloniti svoje poverenje.

Foto: Marija Rakazović / privatna arhiva

Povezani članci

Hijaluronska kiselina
Make-up

Hijaluronska kiselina umešala je prste u novi Avonov tečni puder

Barbie glow blush
Make-up

„Barbie glow blush“ trend kao stvoren je za leto!

manikir
Make-up

6 ideja koje će vas navesti da razmišljate o manikiru kao o sredstvu za samoizražavanje

dekonstruisani ajlajner
Make-up

Dekonstruisani ajlajner: Nova make-up tehnika koju nam je prezentovao Dior

Kako da odaberete crveni ruž prema tonu kože?
Make-up

Kako da odaberete crveni ruž prema tonu kože?

Kako da implementirate kristale u svoj make-up look?
Make-up

Kako da implementirate kristale u svoj make-up look?