Parfemski trendovi 2024: Retro mirisne note koje ponovo volimo

Osećate li te mirise u vazduhu? Ponovo smo zaljubljeni u retro mirisne note koje su volele naše mame i bake.

U svetu parfema, staro je ponovo novo! Baš kao što genetske osobine ponekad preskoče generaciju ili dve pre nego što se ponovo pojave, isto se dešava i sa parfemskim trendovima.

Breskva: Neka bude razigrana, sočna i seksi

Pantoneova boja godine za 2024. zove se Peach Fuzz, tako da nije neočekivano da ovu slatku voćku viđamo u različitim kontekstima, pa i da je namirišemo u parfemima. Samo, priželjkujemo je u neočekivanim mirisnim kompozicijama. Dakle, ne kao miris losiona za telo, žvakaćih guma ili balzama za usne, nego pre kao mošusnu breskvu, miris glamura starog Holivuda ili dekadentni desert od kojeg vam polazi voda na usta.

Novi parfemi: L’Artisan A Fleur De Pêche, Tom Ford Bitter Peach, Light Blue Summer Vibes Dolce & Gabbana

Njihovi prethodnici: Guerlain Mitsouko, Lancôme Trésor, Femme Rochas

Smirna: Već i sam naziv zvuči tako… drevno

Smirna ili miro, kako se još naziva, vrsta je mirisne smole koja potiče od različitih vrsta drveća, ali se za njenu proizvodnju koristi pre svega drvo Commiphora myrrha, poreklom sa Arapskog poluostrva. Vekovima se ova smola koristi za pravljenje parfema, kađenje prostorija, kao i u medicinske svrhe. Poznata je bila već starim Egipćanima (navodno je bila jedan od glavnih sastojaka Kleopatrinog parfema), a pominje se i u Bibliji. Kako smirna zapravo miriši? Zamislite kombinaciju gorke kafe, slatke melase, začinskih i drvenastih cimeta i anisa, kremaste vanile i blagog daška citrusa. Iako se obično koristi kao bazna nota, tendencije pokazuju da bi mogla preuzeti glavnu ulogu u nekim novim parfemskim lansiranjima.

Novi parfemi: Creed Carmina, Tom Ford Myrrhe Mystere, Le Labo Myrrhe 55

Njihovi prethodnici: YSL Opium, Coco Chanel, Aramis, Eau Sauvage Parfum Dior

Frezija: Zamislite romantični vrt

Frezija, biljka poreklom iz Afrike, ima izrazito sladak, cvetni miris koji se može porediti sa opojnim notama jasmina i cveta narandže. Zamislite gomilu nežnih latica različitih boja, šolju belog čaja i sveže jagode. Tako nekako miriši frezija. Naravno, parfemi koji sadrže mali procent ovog mirisa nisu ništa neuobičajeno, ali bilo bi zanimljivo doživeti i freziju soliflore – odnosno, parfem koji donosi mirisnu interpretaciju samo tog jednog cveta.

Novi parfemi: Versace Dylan Purple, Oscar de la Renta Bella Blanca

Njihovi prethodnici: Calvin Klein Eternity, J’Adore Dior, Ralph Cool

Med: Upoznajte njegova različita lica

Savršenog mirisa, boje i teksture, gurmanski, sladak, lepljiv i senzualan, med je idealna sledeća trendi mirisna nota. U zavisnosti od konteksta u kojem se nalazi u parfemu, med može da miriše slatko i sirupasto, cvetno i biljno, pa čak i animalno. Drugim rečima, to je nota koja može da ima mnoga lica, a veliki deo njegove čari donosi upravo njegova nepredvidljivost. Popularnosti doprinosi i novi parfem sa potpisom Beyonce, koji se prilično tačno može opisati kao lepljiva medena eksplozija.

Novi parfemi: Beyoncé Cé Noir, Guerlain Tobacco Honey, Kilian Can’t Stop Loving You

Njihovi prethodnici: Dior Poison, YSL Kouros, Lancôme Magie Noire

Lavanda: Neka zamiriše sveže i mladalački

Miris ove biljke, koju su naše bake stavljale u ormare zbog njenog mirisa, pre svega asocira na aromaterapiju i uradi sama sapune, a daleko manje na industriju mirisa i luksuzne parfeme. Često je doživljavamo prvenstveno kao izrazito cvetnu, umirujuću, puderastu, možda pomalo jednoličnu. Međutim, sa dolaskom novog parfema Le Labo Lavande 31 doživljaj ove biljke u parfemima se menja. U novim kombinacijama, ona sada miriše vrlo sveže i mladalački.

Novi parfemi: Le Labo Lavande 31, Jean Paul Gaultier Le Male Le Parfum, YSL Libre, Lavender Extreme Tom Ford, Valentino Uomo Born In Roma Intense

Njihovi prethodnici: 4711 Acqua Colonia Lavender & Thyme, Yves Rocher Lavande, Essence Lavender Donna Karan, Chanel Egoiste Platinum

Uvodna fotografija: Laura Chouette via Unsplash. Ostale ilustracije: rawpixel.com

Možda će vas zanimati i…

Povezani članci

parfem
Parfemi

Gde sve i kako treba naneti parfem da biste osigurali njegovu postojanost?

mirisom
Parfemi

Između mirisa i emocija postoji posebna veza. Evo o čemu je zapravo reč…

Razlika između parfemske i taoletne vode
Parfemi

Razlika između parfemske i toaletne vode: Kratak vodič o koncentraciji mirisnih kompozicija

sniženje parfema
Parfemi

Bili smo u Lilly Drogerijama i izdvojili naše mirisne favorite!

future society perfume
Parfemi

Treba li nam prajmer za parfem i može li on učiniti da miris traje i do 24 h?

kolekciju parfema
Parfemi

Kako da izgradite svoju kolekciju parfema: Primenite ovih 6 pravila