Novo naučno istraživanje: Nakon pirsinga, mikrobiom naše kože se menja


Na koži žive milijarde mikroorganizama koji igraju važnu ulogu u održavanju njenog zdravlja. Bušenje kože i umetanje metalnog predmeta, poznatog kao pirsing, dovodi to tektonskog poremećaja u mikrobiomu. Novo istraživanje otkriva: mikrobiom i pirsing – kakva je veza?

Pirsing kože nije ništa novo: ta praksa je deo različitih kultura hiljadama godina unazad. Međutim, naučnici su sada prvi put uspeli da izbliza sagledaju u kakvoj su vezi mikrobiom i pirsing. Kakve posledice ima bušenje kože po mikroorganizme koji je nastanjuju?

Kako je izgledalo istraživanje

Tim Univerziteta McGill u Kanadi, u partnerstvu sa lokalnim salonom za tetoviranje, prikupio je briseve kože od 28 volontera koji su radili pirsing na ušima. Uzimanje briseva počelo je pre pirsinga, a uzorci su prikupljani tokom naredne dve nedelje.

Istraživači su želeli da ispitaju kako će iznenadna promena do koje dovodi bušenje kože uticati na živote mikroorganizama nastanjenih na delu kože u blizini rupice za pirsing.

Bolje razumevanje uticaja pirsinga na mikrobiom kože

Iz perspektive bakterija, eukariota i drugih mikroskopskih organizama kojima je naša koža dom, pirsing je kataklizmičan, apokaliptični događaj – poput ogromnog zemljotresa ili udara meteora. To je potvrdila pomenuta analiza mikrobioma.

„Otkrili smo da je tokom vremena novo okruženje stvoreno pirsingom razvilo veći biodiverzitet i ekološku složenost mikrobioma“, pišu naučnici u radu koji su objavili.

Kako naučni tim objašnjava, proces pirsinga počinje sterilizacijom kože, efikasnim čišćenjem od mikroba, što pruža novi prostor za useljenje drugačije mikrobne zajednice. Nakon toga uočen je veći biodiverzitet i ekološka složenost. Po sastavu mikrobioma, oblasti u predelu pirsinga počele su da podsećaju na zajednice mikroorganizama koje se obično nalaze na vlažnim delovima kože, poput onih u pazuhu ili nosu.

Utvrđeno je da su bakterije Staphilococcus epidermidis i Cutibacterium acnes posebno rasprostranjene oko pirsinga. I jedne i druge su potencijalno opasne, ali kada se nalaze na istom mestu, međusobno se održavaju u ravnoteži.

Rezime

Kao i na mnogim drugim mestima u našem organizmu, mikrobiom kože treba da bude pažljivo izbalansiran da bismo bili zdravi. Proučavanje pirsinga i njihovih posledica moglo bi nam pomoći da saznamo više o tome kako da zadržimo tu ravnotežu.

„Sa ovim novim razumevanjem veze između mikrobioma i pirsinga, studija postavlja osnovu za dalja istraživanja u vezi sa drugim vrstama pirsinga, tetovaža, pa čak i prevencije i kontrole kožnih infekcija“, rezimira tim na sajtu univerziteta.

Izvori:
* Istraživanje je objavljeno u Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences. U pisanju ovog članka koriscili smo tekst After an Ear Piercing, Your Skin Microbiome Changes in a Fundamental Way, sciencealert.com.

Fotografija: Mohammad Mehdi Faghihi via Pexels

Povezani članci

Anne Hathaway
Nega

Anne Hathaway čini usne punijim… ukosnicom!

kockice leda za negu kože
Nega

Kockice leda za negu kože (8 recepata)

Smart tehnologija u beauty industriji: Ovo su najbolji alati za negu lica
Nega

Smart tehnologija u beauty industriji: Ovo su najbolji alati za negu lica

samopotamnjivanje
Nega

Kako da pripremite telo za samopotamnjivanje?

Kako je ,,savršena“ koža postala statusni simbol
Nega

Kako je ,,savršena“ koža postala statusni simbol

kolagen
Nega

Znate li šta je collagen banking?