Najbolje namirnice za detoksikaciju koje bi trebalo da uključite u ishranu

Prema brojnim istraživanjima, ovo su najefikasnije namirnice za detoksikaciju tela. Uvrstite ih u svoj jelovnik ovog proleća. 

Poslednjih godina u fokusu self-care industrije nalaze se razni detoks programi, koji obećavaju čuda. Sa svih strana bombardovani smo brojnim savetima, koji garantuju rezultate preko noći. Međutim, šta se zapravo podrazumeva pod detoksikacijom organizma, te na koji način sami možemo ,,resetovati“ svoje telo, pročitajte u nastavku. 

Detoksikacija je proces koji se prirodno odvija u našim telima, sa ciljem eliminacije štetnih materija. Savremeni tempo života, zagađivači iz spoljašnjeg okruženja i nezdrava hrana, prepuna veštačkih aditiva, mogu preopteretiti naš organizam i time smanjiti njegovu sposobnost ,,čišćenja“. Ovo može uzrokovati niz zdravstvenih tegoba, uključujući oslabljen imunološki sistem, umor, probleme sa kožom, usporeno varenje i još mnogo toga. Pravilinim izborima u ishrani imamo mogućnost da podstaknemo prirodan proces detoksikacije tela. Zato, obratite pažnju na našu food detox listu.

Ultimativne namirnice za detoksikaciju

Zeleno lisnato povrće

Zeleno lisnato povrće, poput spanaća, kelja, zelene salate, matovilca i rukole, sadrži holorfil koji podstiče telo na detoksikaciju. Hlorofil je antioksidans koji pomaže u detoksikaciji tako što se vezuje za toksine i teške metale, sprečavajući njihovu apsorpciju u krvotok i olakšavajući njihovu eliminaciju iz tela.

Kruciferno povrće

Brokoli, karfiol i kupus takođe uključite u ishranu, jer podržavaju funkciju jetre. Sve vrste krucifernog povrća sadrže sumporna jedinjenja, ali i glukozinolate, koji ublažavaju upalu i pomažu telu da eliminiše toksine.

Bobičasto voće

Borovnice, maline, kupine i jagode bogate su antioksidansima, koji sprečavaju toksine i slobodne radikale da oštećuju ćelije. Osim toga, bobice sadrže biljna vlakna, koja pomažu u uklanjanju otpada iz tela.

Beli luk

Zahvaljujući antibakterijskim, antivirusnim i antiinflamatornim svojstvima beli luk jača funkciju jetre, te utiče na sveukupno blagostanje organizma. Sadrži bioaktivnu supstancu alicin – koja čisti jetru, jača bela krvna zrnca, te podržava prirodan proces detoksikacije tela.

Kurkuma

Kurkuma je moćan antiinflamatorni začin koji ublažava upale u telu, uzrokovane toksinima. Njena aktivna komponenta – kurkumin – podržava funkciju jetre i pomaže u eliminaciji štetnih materija iz tela.

Limun

Budući da je bogat vitaminom C, limun je jedan od najefikasnijih namirnica za detoksikaciju organizma. Sadrži limunsku kiselinu, koja pomaže u alkalizaciji tela, te podržava varenje.

Cvekla

Cvekla je bogata antioksidansima i vlaknima, koji olakšavaju prirodni proces detoksikacije u telu. Zahvaljujući betainima, poboljšava funkciju jetre, razređujući žuč i omogućavajući joj da slobodnije teče kroz digestivni trakt.

Uključivanjem ovih namirnica u ishranu možete da podstaknete prirodnu detoksikaciju organizma, te poboljšate opšte zdravlje tela. Osim toga, savetujemo vam da pijte najmanje osam čaša vode dnevno, budete fizički aktivni i izbegavate prerađenu hranu i slatke napitke.

Foto: Instagram @vikki.milash

Sadržaj naveden u ovom članku napisan je samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet ili konsultaciju. Naglašavamo da se BeautyDesk.rs ne bavi pružanjem medicinskih saveta ili usluga. Mišljenja i sadržaj uključeni u članak samo su stavovi autora, te ne treba da se koriste kao zamena za ekspertsko mišljenje ili konsultaciju, niti BeautyDesk.rs može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu oslanjanjem na sadržaj članka.

Povezani članci

očistiti organizam od šećera
Wellness

Kako očistiti organizam od šećera: Plan za trodnevni detoks sa Tamarom Goršek Bobanac

Nega pomoću ishrane: Koji nutrijenti su zaista potrebni koži?
Wellness

Nega pomoću ishrane: Koji nutrijenti su zaista potrebni koži?

sa melanomom
Wellness

Život sa melanomom: Intimna ispovest koja budi hrabrost

alergije na hranu
Wellness

Alergije na hranu u Srbiji: Kakva je situacija i može li oralna imunoterapija pomoći?

Better-aging napitak od šargarepe i đumbira koji sami možete da napravite
Wellness

Better-aging napitak od šargarepe i đumbira koji sami možete da napravite

kako ublažiti simptome menopauze
Wellness

Saveti health coacha: Kako da podržite svoj organizam u periodu perimenopauze i menopauze