Najbolji tretmani za jačanje noktiju – Beauty Desk lista

Akrilni ili gel manikir, hladno vreme, prečesta upotreba skidača za lak, cigarete, hemikalije (npr. za čišćenje doma) ili, jednostavno, godine, mogu da ugroze zdravlje noktiju i da ih učine slabim, ispucalim i lomljivim. Ovde nam u pomoć mogu priteći tretmani za jačanje noktiju bogati vitaminima i proteinima. Isprobali smo različite, neke odbacili zbog sastava*, a donosimo tri koja su se – za sada – našla na našoj listi.

Napomena: Listu ćemo dopunjavati i ažurirati kako budemo isprobavali nove proizvode.

Važno: Osnovno pravilo platforme BeautyDesk.rs su iskreni i otvoreni utisci o proizvodima, bez obzira na to da li smo testirani proizvod kupile same ili nam je stigao uz PR informaciju o novitetu. Napomena: Ova recenzija nije sponzorisana.

Pre nego što damo listu konkretnih proizvoda, donosimo odgovore na neka od pitanja koja su nam u vezi sa ovom temom stizala na društvenim mrežama: FB, IG, TikTok.

Tretmani za jačanje noktiju – najčešće postavljana pitanja

1. Na šta treba obratiti pažnju pri izboru tretmana za jačanje noktiju?

Važno je da obratite pažnju na to da su u pitanju klinički testirani proizvodi koji u sastavu sadrže proteine i/ili biotin.

Klinički testirani proizvodi

Neki proizvodi daju obećanja bez čvrstih dokaza koji bi podržali tvrdnje. Potrudite se da istražite koje kompanije su testirale svoje proizvode. To je najbolji način da znate da li dobijate proizvod čija je efikasnost dokazana.

Proteini

Što se tiče sastojaka, važno je da vaš tretman za jačanje noktiju sadrži proteine, kao što su keratin ili pšenični protein. Zašto? Zbog toga što su nokti građeni prvenstveno od proteina.

Biotin

Biotin (vitamin B7) još je jedan provereni sastojak odličan za poboljšanje kvaliteta noktiju.

2. Da li su tretmani za jačanje noktiju zaista efikasni?

Da, pod uslovom da ih nanosite redovno, i da ne postoji zdravstveni razlog koji je doveo do pada kvaliteta nokta (više o tome u ovom tekstu).


3. Da li tretman za jačanje noktiju može da pomogne u rastu noktiju?

Sredstva za jačanje noktiju povoljno utiču i na rast jer je uz njihovu redovnu upotrebu nokat dobro hidriran, a nokti su, slikovito rečeno – kao sunđer: kada je sunđer tvrd i suv, onda može da se izmrvi, baš kao što nokat postaje lomljiv bez odgovarajuće nege.


4. Koliko često treba da se koriste tretmani za jačanje noktiju?

U periodima kada “odmarate” nokte od manikira, preporučuje se da nanosite tretman na uljanoj bazi dvaput dnevno. Uz to, ispod laka za nokte obavezno nanesite tretman na bazi laka – on će sprečiti listanje nokta ali i žutu prebojenost.

5. Može li se tretman za jačanje notkiju naneti ispod gel laka?

Nažalost, sredstva za jačanje noktiju (u obliku laka) ne mogu se koristiti ispod gel laka.

Beauty Desk lista najboljih tretmana za jačanje notkiju

Odličan za kompletnu površinu nokta i okolne kože: CND RescueRXx Daily Keratin Treatment

Šta nam se dopada:

• Može da se koristi i na površini nokta, kao i oko njega.

• Nije potrebno čekati da se osuši.

• Fantastična lista sastojaka.

Šta nam se ne dopada:

• Izuzetno mala, kratka i tanka četkica, što usporava nanošenje.

O ovom proizvodu treba da razmišljate kao u hibridu između tretmana za jačanje noktiju i ulja za zanoktice. U osnovi su ulje jojobe i badema, što daje bogatu hidrataciju ne samo nokatnoj ploči, već i okolnoj koži. Po čemu se razlikuje od tipičnog ulja za zanoktice? Po tome što sadrži visok procent keratina koji nokat čini snažnijim. Sve što treba da uradite jeste da ga nanesete – i pri tom ne morate da budete nimalo pažljivi – jer zatim treba da ga umasirate u nokat i na okolnu površinu. Mi ga koristimo dvaput dnevno u periodima kada “odmaramo” nokte od laka i, zaista, nokti već nakon nekoliko dana izgledaju znatno bolje. Napomena: S obzirom na to da je u pitanju uljani tretman, nije za vas ukoliko želite lak tretman za jačanje koji ćete koristiti kao bazu ispod klasičnog laka za nokte.

Aktivni sastojci: Ulje slatkog badema, keratin. | Bez okrutnosti: Ne. | Čist proizvod prema BD definiciji: Da. Gde ga možete nabaviti: Ovde.

Daje divan, zdrav sjaj: Galaxy Vitamin Cocktail

Šta nam se dopada:

• U pitanju je lak tretman koji se može koristiti kao baza, ispod laka za nokte.

• Daje noktima suptilan, zdrav sjaj.

Šta nam se ne dopada:

• Za uklanjanje mora da se koristi skidač laka za nokte.

Tretman doprinosi rastu noktiju i jača ih, umanjuje mogućnost njihovog pucanja i listanja. Uz to hidrira nokte i čini ih fleksibilnim, umanjuje mogućnost žutila i diskoloracije nokatne ploče, lako se nanosi, brzo se suši i ostavlja lep sjaj. Ključni sastojci su matične ćelije jabuke, morski minerali, godži ekstrakt, vitamin E acetat, derivat vitamina C, vitamin E palmitat, ekstrakt divljeg kestena, kompleks mineralnih jedinjenja, morske alge, jedinjenja silicijuma, amino kiseline i heksanal.

Aktivni sastojci: Vitamin E, derivat vitamina C, amino kiseline. | Čist proizvod prema BD definiciji: Ne. | Gde ga možete nabaviti: Ovde.

Boja i jačanje u jednom proizvodu: Essie Treat Love & Color

Šta nam se dopada:

• Lagano se nanosi.

• Divna paleta boja između kojih možemo da biramo.

• Brzi rezultati.

Šta nam se ne dopada:

• U sastavu su jedinjenja za koja se sumnja da bi mogla negativno da deluju na zdravlje, kao i na okolinu (INCI Beauty ocena je 0/20).

Nekima od nas ideja da nemaju lak na noktima jednostavno nije prihvatljiva. Razumemo to, i zato nam se dopada što Essie nudi ovaj lak za nokte, koji ujedno može smanjiti ljuštenje za 60% i lomljenje za 35% za samo nedelju dana, zahvaljujući kolagenu i ekstraktu kamelije. Da ne spominjemo da dolazi u 32 divne nijanse. Osim toga, nije potrebna ni podloga ili završni premaz.

Aktivni sastojci: Etil acetat, butil acetat, kolagen. | Bez okrutnosti: Ne. | Čist proizvod prema BD definiciji: Ne. | Gde ga možete nabaviti: Ovde.

* Na primer, popularni Revuele Nail Therapy Complex 9in1 sadrži formaldehid – što smatramo dobrim razlogom da ga se držimo podalje.

Foto: Beauty Desk redakcija: PR fotografije proizvoda

Povezani članci

vitamin B
Nega

Koji oblici vitamina B vam mogu pomoći u nezi kože + lista seruma koji ih sadrže

retinol tokom leta
Nega

Pitali ste nas: Može li se retinol koristiti tokom leta

akne
Nega

Na koji način tretirati akne na telu?

vitamin C za mrlje na koži
Nega

Kako koristiti vitamin C za ublažavanje tamnih mrlja?

kozmetičkih proizvoda
Nega

6 kozmetičkih proizvoda koje treba izbegavati tokom boravka na suncu

plava svetlost
Nega

Da li plava svetlost može da ošteti našu kožu? Odgovor je kompleksan