Menstrualno siromaštvo u Srbiji: Menstruacija nije luksuz, ali se tako oporezuje

Menstrualno siromaštvo kao tema zaslužuje da se o njoj, u javnom diskursu, češće govori i piše nego što se to trenutno čini. Cene menstrualnih proizvoda, koji se u našoj zemlji oporezuju kao luksuzni (sa 20%), najviše pogađaju tzv. osetljive grupe, ali direktno utiču na život svake žene u periodu od puberteta do menopauze. Zato, donosimo izbor korisnih linkova koji nam mogu pomoći da steknemo potpuniju sliku o tome šta je menstrualno siromaštvo, zbog čega se menstrualni proizvodi oporezuju kao luksuzni i kakve inicijative u našoj zemlji postoje da se to promeni.

#1 Šta je menstrualno siromaštvo?

Pod terminom menstrualno siromaštvo podrazumeva se otežan ili onemogućen pristup higijenskim proizvodima, poput uložaka, tampona, čašica, donjeg veša i lekova za ublažavanje bolova, kao i osnovnim higijenskim uslovima, kao što je prostor za održavanje menstrualne higijene, pristup toploj vodi i sapunu.

  • Osnovna definicija može se pročitati na Wikipediji – doduše ne postoji na srpskoj verziji slobodne enciklopedije, ali pronaći ćete je na hrvatskoj.

#2 Kakva je situacija u regionu, kada je menstrulano siromaštvo u pitanju?

Za našu zemlju, nažalost, za sada ne postoji opsežnije istraživanje o menstrualnom siromaštvu, ali možemo se poslužiti onim koje je u susednoj Hrvatskoj sprovelo Udruženje za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter.

Ono je pokazalo da 11,9% – od preko 6.000 ispitanih žena – nema dovoljno menstrualnih potrepština da bi mogle da ih zamene kad god žele i kad je potrebno, a isti procenat žena ne može sebi da ih priušti. Osim toga, čak 36,4% ispitanica je navelo da im se događa da moraju kupovati manje kvalitetne menstrualne potrepštine, zbog njihove cene.

  • Kompletne rezultate istraživanja potražite ovde.

#3 Kako inflacija u Srbiji uvećava menstrualno siromaštvo?

Maloprodajne cene proizvoda za ličnu negu i higijenu u Srbiji, povećane su za 18 odsto u poslednjih godinu dana, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku. Cene higijenskih proizvoda za žene skočile su još više – preko 30 odsto, prema istraživanju Gender Knowledge Hub-a, pa tako ulošci, kao najčešće korišćeni menstrualni proizvodi u Srbiji, koštaju od 1,7 do 6 evra, u zavisnosti od pakovanja i vrste. Raste li menstrualno siromaštvo u Srbiji i kako pomoći ženama kojima su ovi neophodni proizvodi luksuz?

  • Jedno od rešenja ponudila je aktivistkinja Milica Iličić, koja je postavila kolica sa menstrualnim proizvodima u Ustanovi kulture Parobrod.
  • Još jedan primer dobre prakse daju devojke iz Ženske inicijative Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, koje su uspele da obezbede besplatne higijenske uloške studentkinjama tog fakulteta.
  • Detalje o uticaju inflacije na menstrualno siromaštvo pogledajte u istraživačkom videu Radio Slobodne Evrope.

#4 Zašto je PDV na menstrualne proizvode u našoj zemlji viši nego na hotelski smeštaj?

Kada je porez u pitanju, menstrualni proizvodi se klasifikuju kao „luksuzna roba”, koja se u našoj zemlji oporezuje sa 20 posto. S druge strane, porez na hotelski smeštaj iznosi 10 posto.

Prosta računica pokazuje da je ženama, ukoliko koriste najjeftinije uloške, godišnje za to potrebno oko 6.300 dinara. Istovremeno, prema Republičkom zavodu za statistiku, žene su u Srbiji plaćene 8,8 odsto manje nego muškarci.

Nelogičnosti? I te kako. Srećom, ipak postoje osobe i udruženja koja rade na tome da se taj problem reši.

  • Takva je organizacija Gender Knowledge Hub, o čijim aktivnostima možete pročitati više u ovom članku, kao i u ovom intervjuu.

Ilustracija: @genderknowledgehub

#5 Šta svako od nas može učiniti da se smanji PDV na proizvode za menstrualnu higijenu?g

Kako ističu aktivistkinje Gender Knowledge Hub-a, “najveća pomoć je deljenje informacija o menstrualnom sitomaštvu, kako u onlajn, tako i u relanom prostoru”.

Bonus pitanje: Postoji li i ekološki aspekt menstrualnog siromaštva?

I te kako! Menstrualno siromaštvo direktno je povezano sa ekološkim pitanjem. Žena tokom života potroši više od 10.000 uložaka, a potrebno im je i do 800 godina da se razgrade. Ali, ekološki prihvatljivi ulošci i tamponi skuplji su u odnosu na one standardne. Nije potrebno posebno istraživanje da se zaključi da veliki procent žena nije u prilici da podržava ekološki bolju opciju, ma koliko bi to želele da čine.

  • Zanimljiv video članak na tu temu pogledajte ovde.

Foto: Polina Zimmerman via Pexels

Povezani članci

zamrzavanje reproduktivnog materijala o trošku RFZO
Wellness

Povodom Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke: Za obolele od malignih bolesti, zamrzavanje reproduktivnog materijala o trošku RFZO

žensko srce
Wellness

Žensko srce: Zašto je njegovom zdravlju potrebno posvetiti posebnu pažnju?

3 DIY wellness napitka koje obožavamo: Ovo su recepti
Wellness

3 DIY wellness napitka koja obožavamo: Ovo su recepti…

4 suplementa za kožu koji zaista daju rezultate
Wellness

4 suplementa za kožu koji zaista daju rezultate

zdrave alternative šećeru
Wellness

Koje su zdrave alternative šećeru otkrila nam je nutricionistkinja Dragana Filipović

vaginalni suplementi kourtney kardashian
Wellness

Zašto se o vaginalnim suplementima koje je lansirala Kourtney Kardashian vode debate na društvenim mrežama?