Da li zaista znate zbog čega ste ljuti?

Ljuti ste? OK, prvo duboko udahnite i opustite taj grč u mišićima. Ljutnja možda jeste emocija koja se najlakše prepoznaje, ali može da bude maska iza koje se kriju različiti okidači. Dakle, zbog čega ste ljuti, zaista?

Ljutnja je emocionalno stanje koje varira od blage iritacije do intenzivnog besa. Bilo da se radi o ličnoj ili reakciji neke druge osobe, postoje situacije u kojima nas izlivi besa zbunjuju i ostavljaju da razmišljamo o tome šta se stvarno dešava.

Šta je ljutnja?

U pitanju je bihejvioralna refleksija emotivnog okidača, objašnjavaju eksperti. Na prvom mestu, razlozi za našu ljutnju rezultat su unutrašnjeg odgovora na eksterne stresore. U tipične emocije, koje su najčešći okidači ljutnje, spadaju: postiđenost, frustracija, osećaj krivice, bespomoćnost, tuga, anksioznost, ljubomora i povređenost. Psiholozi ponekad definišu bes kao nagomilanu ljutnju.

Zapitajte se: Šta pokreće vašu ljutnju?

Da bismo se izborili s ovom emocijom, veoma je važno da se distanciramo od situacije i da utvrdimo šta se krije iza uzavrele spoljašnjosti.

  • Da li je konkretna situacija izazvala osećaj nesigurnosti, vezan za nešto iz prošlosti?
  • Da li se probudilo dete u vama?
  • Da li ste se osetili ugroženo?

Šta god da je stvarni uzrok besa – validno je, i trebalo bi prihvatiti uzroke i gledati na njih s empatijom i razumevanjem. Tako ćemo vremenom lakše moći da prepoznamo šta nas navodi na određene reakcije i prestati da se osećamo loše zbog toga što smo podlegli besu. Važno je da se potrudimo da razumemo sami sebe.

Kao razumna bića, potrebno je da se nosimo s onim što osećamo i da naučimo šta je pokretač naše ljutnje. To je uslov da u budućnosti reagujemo smirenije, primerenije i da održimo unutrašnji mir.

Kako savladati ljutnju i bes?

Dakle, najbolja mera samopoštovanja (i ljubavi prema sebi), kada smo ljuti, jeste da se udaljimo od situacije, da bismo detektovali okidač svog besa, kao i da bismo dobili na vremenu da izbalansiramo svoje emocije.

Veoma je važno da se prvo stabilizujemo pre nego što analiziramo svoju reakciju. Savladavanje veštine suočavanja, tehnika disanja, strategija regulisanja emocija i usvajanje određenih oblika ponašanja, pomoći će nam da integrišemo različite metode za uspešno savladavanje besa.

Samoregulacija će nam pružiti sposobnost jasnog sagledavanja situacije i olakšaće nam da se nosimo ne samo sa akutnom situacijom, već da zaista utvrdimo pravi uzrok svojih reakcija, kao i poreklo okidača.

Naredni put kada osetite da vas obuzima ljutnja, prvo duboko udahnite, izmestite se iz situacije i zaronite malo dublje, da biste otkrili čitav spektar emocija. Jasna percepcija i sagledavanje čistih boja, u izmaglici besa, svakako pruža sjajan osećaj snage i samopoštovanja i svakako je zdravije stanje od onog u kojem vam “mrak padne na oči”.

Sadržaj naveden u ovom članku napisan je samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet ili konsultaciju. Naglašavamo da se BeautyDesk.rs ne bavi pružanjem medicinskih saveta ili usluga. Mišljenja i sadržaj uključeni u članak samo su stavovi autora, te ne treba da se koriste kao zamena za ekspertsko mišljenje ili konsultaciju, niti BeautyDesk.rs može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu oslanjanjem na sadržaj članka.

Povezani članci

Budi hrabra – pregledaj se
Wellness

Besplatni ultrazvučni pregledi dojki: Kreće karavan „Budi hrabra – pregledaj se“!

hormonska dijeta
Wellness

Hormonska dijeta protiv akni: Šta treba da jedete (a šta ne) kako biste sprečili pojavu ovog tipa bubuljica

bento box
Intervju

Japanski bento boks kao inspiracija: Kako da pripremimo obroke za poneti savetuje nas Tamara Goršek Bobanac

7 vrsta odmora
Wellness

Da li ste znali da postoji 7 vrsta odmora – i svaki od njih nam je neophodan!

pregled kože
Wellness

Podsetnik: Kada ste poslednji put obavili dermoskopski pregled kože?

telesni tip
Wellness

Znate li koji je vaš telesni tip?