Kurkuma za negu kože: Benefiti + recept za DIY masku za lice

Da li ste znali da vam kurkuma može pomoći prilikom rešavanja specifičnih kožnih problema? Naime, ova popularna biljka, poreklom iz Azije, poseduje brojna lekovita svojstva, koja su primenjiva i u nezi kože.

Ako imate problem sa aknama, psorijazom ili bilo kojim drugim upalnim procesom na koži, u dogovoru sa deramtologom, isprobajte alternativne ili konvencionalne kozmetičke preparate koji sadrže kurkumu. Reč je o žuto-narandžastom začinu čije zdravstvene prednosti potiču od bioaktivne komponente kurkumina, koji poseduje antiinflamatorna i antioksidativna svojstva. Budući da je dostupna u praškastoj formi, kurkuma vam može poslužiti i kao jedan od sastojaka za homemade maske za lice, namenjene ublažavanju simptoma različitih kožnih stanja.

Benefiti kurkume za kožu

Smanjuje kožna zapaljenja

Prema brojnim studijama, kurkuma može da ublaži različite upale i iritacije na koži, budući da poseduje antiinflamatorna svojstva. Dakle, ukoliko imate akne uzrokovane upalama, u dogovoru sa dermatologom, isprobajte kreme koje sadrže kurkumu. Zahvaljujući aktivnim jedinjenjima kurkuminoidima, mnogi naučnici veruju da ovaj začin može pomoći i prilikom lečenja psorijaze. Međutim, potrebno je sprovesti još istraživanja.

Može pomoći prilikom lečenja akni

Budući da poseduje antibakterijska svojstva, zahvaljujući kojima može sprečiti razvoj bakterija koje dovode do pojave cista i akni, kurkuma se vrlo često koristi i u tretmanima za borbu sa aknama. U svakom slučaju, ukoliko imate ozbiljan problem, posavetujte se sa dermatologom.

Ublažava hiperpigmentacije

Studija sprovedena 2018. godine pokazala je da krema na bazi kurkume smanjuje hiperpigmentaciju za više od 14% tokom četiri nedelje. Zapravo, kurkuma je bogata antioksidansima, koji mogu sprečiti slobodne radikale da unište zdrave ćelije, te time onemogućiti pojavu mrlja, fleka i ožiljaka na koži.

Koliko je kurkuma bezbedna za kožu?

Kurkuma se generalno smatra bezbednim sastojkom kada se koristi oralno lli topikalno. Međutim, s obizrom na jak pigment, može ostavititi žuti trag na koži, pa je nemojte koristiti u velikim količinama. Bez obzira na to što nema poznatih neželjenih efekata, savetujemo vam da je testirate pre upotrebe. Nanesite malu količinu homemade maske ili preparata koji sadrži kurkumu na kožu ruke i sačekajte određeno vreme da biste videli kako vaša koža reaguje na ovaj sastojak.

Kako da napravite masku za lice sa kurkumom?

Uključivanje kurkume u rutinu nege kože je lakše nego što mislite. Od maski za lice koje sami možete da napravite do seruma i krema kupljenih u prodavnici – postoji bezbroj načina da iskoristite prednosti ovog svestranog začina. U nastavku vam predstavljamo nekoliko zanimljivih recepata za DIY maske, koje lako možete napraviti. Suština je u tome da kurkumu u prahu pomešate sa sastojcima, namenjenim za specifičan kožni problem.

  • Za akne i kožne probleme uzrokovane bakterijama, kombinujte kurkumu sa toplom vodom i medom.
  • Za hiperpigmentaciju i bore, kombinujte kurkumu sa grčkim jogurtom i limunovim sokom.
  • Za iritacije na koži, pomešajte ekstrakt kurkume sa gelom aloe vere za prirodne umirujuće efekte.

Bez obzira na to koji recept odaberete, ostavite masku da deluje oko 10 minuta. Temeljno isperite toplom vodom i nanesite željeni tonik, serum i hidratantnu kremu.

Foto: Ivan Solis za poosh.com

Sadržaj naveden u ovom članku napisan je samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet ili konsultaciju. Naglašavamo da se BeautyDesk.rs ne bavi pružanjem medicinskih saveta ili usluga. Mišljenja i sadržaj uključeni u članak samo su stavovi autora, te ne treba da se koriste kao zamena za ekspertsko mišljenje ili konsultaciju, niti BeautyDesk.rs može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu oslanjanjem na sadržaj članka.

Povezani članci

glass skin
Nega

Ne želimo ,,glass skin“! Vratite u modu prirodnu teksturu kože!

PRAVO NA LEPOTU jedno je od osnovnih ljudskih prava
Nega

PRAVO NA LEPOTU jedno je od osnovnih ljudskih prava

Nega

KIEHL’S SINCE 1851 predstavlja dva proizvoda protiv bubuljica, od kojih je jedan viralni „tečni flaster“

pazuh
Nega

Ovi trikovi pomoći će vam da zaboravite na taman pazuh…

pshiodermatologija
Nega

Psihodermatologija: U kojoj meri osećanja mogu uticati na izgled kože?

vitamin B
Nega

Koji oblici vitamina B vam mogu pomoći u nezi kože + lista seruma koji ih sadrže