Kratak vodič za upotrebu voćnih kiselina u nezi kože: Sve što ste oduvek želeli da znate

Iako reč „kiselina“ može delovati zastrašujuće – naročito kada je u pitanju nega kože – nema potrebe za brigom. U nastavku vam predstavljamo kratak vodič o voćnim kiselinama, te objašnjenje kako one utiču na zdravlje i izgled kože. 

Na času biologije verovatno ste naučili sve o pH skali koja se kreće u rasponu vrednosti od nule (kisele) do 14 (bazne). Srednja vrednost je sedam, a pH vrednost kože iznosi 5,5 čineći je u normalnom stanju blago kiselom.

Voćne kiseline koje se nalaze u proizvodima za negu kože deo su grupe alfa hidroksi kiselina (AHA). Kao i pH vrednost kože, one se takođe nalaze na kiselom kraju skale, obično u rasponu od tri do četiri. Drugim rečima, ne dopustite da vas reč „kiselina“ natera da pobegnete od ovih sastojaka, koji imaju veoma važnu ulogu, pre svega, u usporavanju starenja kože.

Koje vrste voćnih kiselina postoje i kako utiču na kožu?

Voćne kiseline se smatraju superherojima u nezu kože zbog toga što se veoma efikasno bore sa znakovima starenja, pomažu u pilingu i posvetljenju kože, te poboljšavaju njen tonus i teksturu. Neki od najčešćih tipova su glikolna, mlečna, mandelinska, jabučna, vinska i limunska kiselina. 

#1. Glikolna

Ovu vrstu AHA voćne kiseline dermatolozi smatraju ”svetim gralom” budući da ima brojne pozitivne efekte na kožu. Dobija se iz šećerne trske. Uklanja uklanjanje mrtve ćelije kože, sa ciljem njenog posvetljenja, te ujednačenja tena. 

#2. Mlečna

Obično se dobija iz mleka, ali se može izdvojiti i iz određenog voća. Može posvetliti tamne fleke. Takođe, stimuliše proizvodnju kolagena, pa time ublažava vidljivost bora. Osim toga, hidrira kožu i može poboljšati njenu teksturu.

#3. Limunska

Najčešće se nalazi u citrusnom voću, uključujući narandže i limun. Njene karakteristične prednosti uključuju antioksidativna svojstva i sposobnost da posvetli kožu i izbledi tamne mrlje. Takođe je adstringentna, što znači da može pomoći u smanjenju vidljivosti pora, te umanjiti ulje na koži.

#4. Jabučna

Kao što joj sam naziv kaže, dobija se od jabuka. Jača proizvodnju kolagena, te time poboljšava elastičnost kože i pomaže u njenom toniranju.

#5. Mandelinska

Dobijena od gorkih badema, pomaže u borbi sa aknama. Kao i druge voćne kiseline, koristi se za piling, posvetljuje i poboljšava teksturu kože.

Koliko često treba da nanosite voćne kiseline na kožu?

Koliko često nanosite voćne kiseline na kožu zavisi od toga kako je kozmetički preparat koji koristite formulisan. Na primer, ako koristite proizvode koji sadrže mnogo veći koncentrat voćnih kiselina, dovoljno je da ga upotrebljavate jednom ili dva puta nedeljno. Međutim, mnogi proizvodi sa AHA kiselinama koncipirani su za svakodnevnu upotrebu kako bi pomogli u održavanju sjajnog, ujednačenog, glatkog tena.

Da li je dozovljeno kombinovati različite vrste voćnih kiselina?

Da, u redu je kombinovati voćne kiseline. Zapravo, mnogi proizvodi sadrže nekoliko različitih vrsta, sa ciljem da istovremeno reše više problema sa kožom.

Da li su voćne kiseline grube za kožu?

Voćne kiseline su prilično blage u primeni bez recepta i mnogi tipovi kože imaju koristi od dosledne upotrebe. Jedini izuzetak bi bio ako imate veoma osetljivu kožu. U tom slučaju vam predlažemo da se konsultujete sa dermatologom o njihovom uključivanju u svoj režim nege kože.

Foto: Unsplash

Sadržaj naveden u ovom članku napisan je samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet ili konsultaciju. Naglašavamo da se BeautyDesk.rs ne bavi pružanjem medicinskih saveta ili usluga. Mišljenja i sadržaj uključeni u članak samo su stavovi autora, te ne treba da se koriste kao zamena za ekspertsko mišljenje ili konsultaciju, niti BeautyDesk.rs može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu oslanjanjem na sadržaj članka.

Povezani članci

Anne Hathaway
Nega

Anne Hathaway čini usne punijim… ukosnicom!

kockice leda za negu kože
Nega

Kockice leda za negu kože (8 recepata)

Smart tehnologija u beauty industriji: Ovo su najbolji alati za negu lica
Nega

Smart tehnologija u beauty industriji: Ovo su najbolji alati za negu lica

samopotamnjivanje
Nega

Kako da pripremite telo za samopotamnjivanje?

Kako je ,,savršena“ koža postala statusni simbol
Nega

Kako je ,,savršena“ koža postala statusni simbol

kolagen
Nega

Znate li šta je collagen banking?