Konvencionalni vs veganski kozmetički preparati: Šta je bolje za negu kože?

Veganski kozmetički preparati poseduju različite prednosti, no da li su uvek podjednako dobar izbor za kožu kao i konvencionalni beauty proizvodi? Opširnije o ovoj temi pročitajte u nastavku.

Veganski kozmetički preparati veoma su popularni  – i to ne samo među veganima. Sve više ljudi bira proizvode za negu koji nisu testirani na životinjama i ne sadrže sastojake životinjskog porekla. Etički aspekt je očigledan: ako vam je stalo do dobrobiti životinja, biraćete sertifikovane veganske proizvode. Međutim, da li su oni uvek pravi izbor? Postoji li razlika u pogledu njihove efikasnosti i tolerancije, u poređenju sa konvencionalnim kozmetičkim proizvodima? Istražili smo ovu temu.

Dobre i loše strane veganskih preparata

Mnogi proizvođači kozmetike koriste životinjske sastojke u svojim proizvodima, jer oni imaju specifična svojstva i teško ih je zameniti alternativnim varijantama. Često nismo ni svesni koliko konvencionalnih proizvoda sadrži životinjske sastojke. Na primer, šamponi sadrže keratin, koji je naročito koristan za zdravlje i izgled kose, hidratantna krema za lice može da sadrži kolagen, takođe veoma efikasan sastojak za kožu, dok crveni ruž sadrži karmin – boju koja se dobija iz crvenih vaški. Dakle, ove susptance uglavnom su životinjskog porekla. 

Vrlo često na ambalaži proizvoda nije naznačeno da li su pojedini sastojci hemijski ili životinjski. Da bi veganski kozmetički preparati bili jednako efikasni kao i konvencionalni, potrebno je da sastojci životinjskog porekla budu zamenjeni nečim drugim. Međutim, vrlo često reč je o još više hemijski tretiranim komponentama, koje mogu biti manje podnošljive za kožu.

Šta odabrati?

Prirodna kozmetika najbolji je izbor za one koji vode brigu o dobrobiti životinja, ali i o dobrobiti svoje kože. Da bi dobili clean sertifikat, preparati od prirodnih sastojaka treba da budu veganski, te ne smeju da sadrže nezdrave hemijske komponente. Dakle, ako želite da budete sigurni da su proizvodi koje koristite veganski i bezbedni za kožu – sertifikovana prirodna kozmetika je idealna opcija za vas.

Foto: pexels.com

Sadržaj naveden u ovom članku napisan je samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet ili konsultaciju. Naglašavamo da se BeautyDesk.rs ne bavi pružanjem medicinskih saveta ili usluga. Mišljenja i sadržaj uključeni u članak samo su stavovi autora, te ne treba da se koriste kao zamena za ekspertsko mišljenje ili konsultaciju, niti BeautyDesk.rs može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu oslanjanjem na sadržaj članka.

Povezani članci

kolagen
Nega

Znate li šta je collagen banking?

glass skin
Nega

Ne želimo ,,glass skin“! Vratite u modu prirodnu teksturu kože!

PRAVO NA LEPOTU jedno je od osnovnih ljudskih prava
Nega

PRAVO NA LEPOTU jedno je od osnovnih ljudskih prava

Nega

KIEHL’S SINCE 1851 predstavlja dva proizvoda protiv bubuljica, od kojih je jedan viralni „tečni flaster“

pazuh
Nega

Ovi trikovi pomoći će vam da zaboravite na taman pazuh…

pshiodermatologija
Nega

Psihodermatologija: U kojoj meri osećanja mogu uticati na izgled kože?