Koliko nega kože tela treba da se razlikuje od nege kože lica i zašto

Kada se uporedi količina novca koju izdvajamo za negu kože lica, u odnosu na preparate koje zahteva nega kože tela – razlika je više nego očigledna (u korist lica!) S druge strane, koža je koža, bez obzira na deo tela koji pokriva, zar ne? Pa, i da i ne.

Pa, hajde da vidimo: zbog čega ne treba na isti način da se negujemo od glave do pete? I kakav, zapravo, treba da bude režim kada je nega kože tela u pitanju?

Koža tela nas štiti od uticaja iz okruženja. Obezbeđuje nam štit protiv spoljašnjih stresora, kao što su bakterije i različiti spoljašnji zagađivači. Sprečava gubitak vode. Osim toga, koža je fleskibilan omotač naših vitalnih organa i igra ključnu ulogu u regulisanju telesne temperature.

Iako na prvi pogled ne postoje značajne razlike između kože lica i tela, koža lica je specifična u nekoliko detalja, zbog čega joj je neophodna i posebna nega.

Osnovne razlike između kože lica i tela

Debljina kože: Koža lica je tanja od kože tela. Naravno, to varira u odnosu na deo tela, ali, generalno, sloj masnog tkiva ispod kože je deblji na telu. Još jedna razlika jeste u tome što su određeni delovi tela, kao što su dlanovi i tabani, prekriveni dodatnim slojem epidermisa (površinski sloj kože), a to obezbeđuje veći stepen otpornosti i fleksibilnosti.

Dinamika procesa obnavljanja ćelija kože: Ćelije kože tela se prirodno sporije obnavljaju, što može da rezultira isušivanjem, perutanjem i zadebljanjima. Budući da je potrebno više vremena za zamenu starih (izumrlih) ćelija, one se dugo zadržavaju na površini i mogu da uslove suv i mat izgled kože, a ponekad čak i pojavu perutanja.

Suvoća: U koži tela se nalazi manji broj lojnih žlezda nego u koži lica – vidljivo najmasniji deo lica je tzv. T-zona – što znači da je koža tela podložnija isušivanju.

Kojim tempom stari koža tela u poređenju sa kožom lica?

Naše telo, osim delova koju su češće otkriveni (šake i ruke), pa tako i izloženiji uticajima iz sredine, bolje je zaštićeno od UV zračenja. S obzirom na to da je izlaganje sunčevim zracima jedan od primarnih uzroka starenja kože, znači da se proces starenja pokrivenih delova kože odvija mnogo sporije.

Promene usled starenja kože na telu iste su kao i one vidljive na licu, a uključuju istanjivanje, gubitak čvrstine i elastičnosti i pojavu bora, a na delovima koji su često izloženi dejstvu sunčevih zraka mogu da se pojave tamne fleke. Pojava vidljivih kapilara i suvoća, kao i moguća oboljenja, uključujući kancer, takođe mogu da budu nuspojave starenja i da se manifestuju na koži tela.

Kakav je, onda, pravilan režim kada je nega kože tela u pitanju?

Većina nas fokusira na negu lica, dok nam je nega kože tela u drugom planu. Ipak, koža lica i tela zahtevaju podjednaku pažnju i trud u nezi.

  • Za početak, tuširajte/kupajte se toplom ili mlakom vodom, umesto vrućom, koja dovodi do suvoće i nepotrebnog širenja kapilara (što može da izazove njihovo pucanje). Ove nuspojave su obično najvidljivije na koži dekoltea, jer je to mesto na koje obično usmeravamo mlaz vode iz tuša.
  • Za čišćenje/piling kože tela koristite blage preparate, koji neće ukloniti zaštitni sloj masnoće sa površine kože, jer bi to moglo da dovede do pojave iritacija i dehidratacije.
  • Na problematičnim delovima kože tela (akne na grudima i leđima) koristite antibakterijska sredstva za čišćenje.
  • Pobrinite se da svakog jutra zaštitite delove kože izložene suncu adekvatnim SPF preparatom. Njega treba ponovo naneti svaka 3-4 sata, kao i nakon plivanja ili treninga na otvorenom.
  • Svakodnevna upotreba hidrirajućeg losiona ili kreme za telo apsolutno je neophodna. Ne zaboravite da ponovo utrljate preparat u kožu nakon tuširanja, a naročitu pažnju posvetite delovima tela naglašeno podložnim isušivanju, kao što su laktovi, kolena i pete.
  • Redovna eksfolijacija će ubrzati proces ćelijske obnove, što osvežava izgled i funkciju kože. Takođe, redovna eksfolijacija omogućava dublji i ravnomerniji prodor korisnih sastojaka preparata za kožu, čime se stimuliše produkcija vitalno važnih proteina, poput kolagena, koji obezbeđuju volumen, čvrstinu i zategnutost kože. Jedan od načina eksfolijacije jeste i suvo četkanje kože, o kojem smo pisali ovde.

Foto: Instagram / @hannaschonberg

Povezani članci

kockice leda za negu kože
Nega

Kockice leda za negu kože (8 recepata)

Smart tehnologija u beauty industriji: Ovo su najbolji alati za negu lica
Nega

Smart tehnologija u beauty industriji: Ovo su najbolji alati za negu lica

samopotamnjivanje
Nega

Kako da pripremite telo za samopotamnjivanje?

Kako je ,,savršena“ koža postala statusni simbol
Nega

Kako je ,,savršena“ koža postala statusni simbol

kolagen
Nega

Znate li šta je collagen banking?

glass skin
Nega

Ne želimo ,,glass skin“! Vratite u modu prirodnu teksturu kože!