Koliko često je neophodno da perete lice? 

Iako je umivanje univerzalni korak u rutini nege, ne treba svi jednako da ga praktikuju. Koliko često je neophodno da perete lice, pre svega, zavisi od tipa vaše kože. Opširnije pročitajte u nastavku.

Pranje lica deluje kao lak zadatak, ali prilikom umivanja potrebno je da obratite pažnju na nekoliko stvari. Od razumevanja koju vrstu sredstva za čišćenje treba da koristite do saznanja koliko često treba da perete lice – pokazalo se da je reč o rutini nege koja zahteva mnogo više od sapuna i vode.

Koji je tip vaše kože?

Određivanje tipa kože suštinski je korak u razvoju efikasne rutine nege, posebno kada je o pranju lica reč. Da biste odredili tip kože, dermatolozi preporučuju da operete lice, te da ga zatim ostavite da se osuši. Sačekajte pet minuta, pa obratite pažnju na to kako vam koža lica izgleda. Ako vam deluje zategnuto, te vas svrbi – imate suvu i osetljivu kožu. Ukoliko ima tendenciju da proizvodi višak sebuma, vaša koža je masna. Kombinovan tip kože delovaće masno samo u T-zoni (čelo, brada i nos). Normalna koža je dobro izbalansirana, bez preterane masnoće i suvoće. 

Normalna koža

Budući da normalna koža ne zahteva dodatnu negu, poput ostalih tipova, od vas zavisi koliko ćete se često umivati. S obzirom na to da se koža tokom noći obnavlja i gradi zaštitnu barijeru, slobodno možete prekosčiti jutarnje pranje lica.

Suva koža

Pranje lica dva puta dnevno može izazvati iritaciju kod onih sa suvim i osetljivim tipom kože. Stručnjaci preporučuju korišćenje hidratantnih sredstava za pranje lica, koja uključuju sastojke kao što su hijaluronska kiselina i aloe vera. Takođe, jedno umivanje tokom dana možete zameniti nežnim čišćenjem lica pomoću micelarne vode.

Masna koža

Ako vam je koža masna i sklona aknama, dermatolozi preporučuju da je perete najmanje dva puta dnevno. Koristite penušava sredstva za čišćenje lica i obavezno, nakon umivanja, nanesite hidratantnu kremu. Nedostatak vlage može uticati na to da vaša koža proizvodi previše sebuma, kako bi ostala hidrirana. Potražite hidratantne kreme na bazi vode s hijaluronskom kiselinom.

Kombinovana koža

Isto pravilo važi i za umivanje kombinovane kože. Idelano je da dva puta dnevno čistite lice. Međutim, ako primetite da vam koža postaje ljuskava, suva i iritirana – napravite pauzu. Za negu kombinovane kože neophodna je gušća hidratantna krema, koja sadrži ceramide i lipide.

Šta se dešava ako prečesto ili vrlo retko perete lice?

Preterano pranje lica može biti jednako problematično kao i nedovoljno pranje lica. Preteranim pranjem lica možete oštetiti zašitinu barijeru kože, što može rezultirati crvenilom, svrabom i iritiranom kožom. S druge strane, ako se ne umivate dovoljno često, postoji mogućnost da vam se začepe pore i pojave akne. Zato, perite lice barem jednom dnevno uveče ili neposredno pre spavanja. Na taj način koži ćete omogućiti da se regeneriše tokom noći.

Foto: Instagram @kimkardashian

Sadržaj naveden u ovom članku napisan je samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet ili konsultaciju. Naglašavamo da se BeautyDesk.rs ne bavi pružanjem medicinskih saveta ili usluga. Mišljenja i sadržaj uključeni u članak samo su stavovi autora, te ne treba da se koriste kao zamena za ekspertsko mišljenje ili konsultaciju, niti BeautyDesk.rs može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu oslanjanjem na sadržaj članka.

Povezani članci

Smart tehnologija u beauty industriji: Ovo su najbolji alati za negu lica
Nega

Smart tehnologija u beauty industriji: Ovo su najbolji alati za negu lica

samopotamnjivanje
Nega

Kako da pripremite telo za samopotamnjivanje?

Kako je ,,savršena“ koža postala statusni simbol
Nega

Kako je ,,savršena“ koža postala statusni simbol

kolagen
Nega

Znate li šta je collagen banking?

glass skin
Nega

Ne želimo ,,glass skin“! Vratite u modu prirodnu teksturu kože!

PRAVO NA LEPOTU jedno je od osnovnih ljudskih prava
Nega

PRAVO NA LEPOTU jedno je od osnovnih ljudskih prava