Znate li koji je vaš telesni tip?

Telo svakoga od nas različite je konstitucije – oblika, visine i mase. I upravo to je ono što svaku osobu čini jedinstvenom. Ipak, postoji gruba podela na 3 telesna tipa, koja nam može pomoći da svoje telo pogledamo drugim očima, naučimo kako da ga negujemo i volimo. Ovaj tekst pomoći će vam da odredite koji je vaš telesni tip.

Telo može biti zaobljeno ili izduženo, sa širokim ili uskim ramenima, dužim ili kraćim ekstremitetima, sa više ili manje mišića… Telesni tip obično se definiše nakon puberteta, ali on se tokom života može menjati, usled fizičke aktivnosti, navika u ishrani i drugih velikih životnih ili hormonalnih promena.

Studije objašnjavaju da određivanje telesnog tipa može pomoći sportistima da optimizuju svoj trening i poboljšaju performanse. Međutim, i ako nismo sportisti, biće nam korisne informacije o tome koliko brzo naš organizam troši kalorije, da li lakše ili teže formira mišiće i kako reaguje na različite vrste treninga ili ishrane.

Ovo su tri osnovna telesna tipa. Na osnovu naših opisa, prepoznajte koji je vaš.

Ektomorf

Ovaj telesni tip karakteriše vitka, tanka, vretenasta građa. Ektomorfi obično imaju brz metabolizam, što znači da sagorevaju kalorije brže od drugih telesnih tipova. Međutim, to ujedno otežava izgradnju mišićne mase. Ektomorfi uglavnom imaju uske zglobove i dugačke ekstremitete – ili barem tako izgleda zbog toga što su vitki.

Mezomorf

To je telesni tip koji ima čvršću strukturu kostiju od ektomorfa i mnogo lakše od njih gradi mišićnu masu – mnogi bodibilderi pripadaju ovom telesnom tipu. Za osobe mezomorfnog telesnog tipa često se kaže da izgledaju „atletski“. Lako i dobijaju i gube na težini, posebno kada je u pitanju mišićna masa. Upravo zbog toga moraju da budu pažljiviji u vezi sa ishranom, ukoliko ne žele da – umesto mišića, natalože masnoće.

Endomorf

Telo endomorfa građeno je tako da lako nakuplja masti, a teško ih gubi. Ova građa je obično niža, sa kraćim ekstremitetima. Ali, samo zato što su skloni nakupljanju masnoće, ne znači da nisu i snažni. Endomorfi imaju odličnu predispoziciju da steknu mišiće — oni su kod njih samo manje vidljivi, jer im je gubitak masti veći izazov.

Nekima od nas biće veoma jednostavno da prepoznamo svoj telesni tip, dok će drugima to biti pomalo zbunjujuće. Medicinske publikacije objašnjavaju da se ne uklapamo svi samo u jedan telesni tip – možemo biti i mešavina dva.

Napomena: I ajurveda prepoznaje tri telesna tipa. Ajurvedski pandan ektomorfu je vata, mezomorfu pita, a endomorfu kafa.

Kako zavoleti svoj telesni tip

Ne tako retko, ljudi se ne osećaju dobro u vezi s oblikom svog tela. Često se dešava da neko sa oblinama želi vitku i “ravnu” građu, dok osoba sa mršavijim tipom tela pokušava da dobije koji kilogram. Tu je zatim i pritisak oko postizanja “idealnog izgleda”, onog koji je u trendu u određenom trenutku. Ali, to su sve zamke kojih moramo biti svesni jer NE POSTOJI JEDAN IDEALAN OBLIK TELA – najvažniji faktor je zdravlje!

Zapamtite sledeće:

  • Važno je da cenimo ono što naše telo može da uradi.
  • Lepota ne dolazi samo spolja.
  • Prestanite da kritkujete sami sebe.
  • Pokrenite se i uradite ono što je u vašoj moći da svoje telo učinite njegovom najboljom verzijom – onako kako je vi zamišljate.
  • Uložite vreme da izaberete odeću koja će vam uliti samopouzdanje.
  • Budite kritični prema fotografijama sa društvenih medija.

Najvažnije: Imajte na umu da je svako telo jedinstveno i lepo na svoj način, ali i uprkos tome, telo je samo deo onoga što definiše osobu.

Fotografija: Instagram / @cydneythelight

Povezani članci

kako izgleda mamografski pregled
Wellness

7 činjenica koje je korisno znati pre prve mamografije

pregled kože
Wellness

Mesec borbe protiv melanoma: Zakažite besplatni preventivni pregled kože!

Šta su zvučne kupke i na koji način mogu ublažiti simptome stresa? 
Wellness

Šta su zvučne kupke i na koji način mogu ublažiti simptome stresa?

palačinke od crvenog sočiva
Wellness

Bezglutenske, proteinske i veganske: Palačinke od crvenog sočiva (ili neke druge mahunarke)

zamene za kafu
Wellness

Saveti health coacha: Ovo su zdravije zamene za šoljicu kafe, ako pokušavate da ograničite unos kofeina

Pamela
Wellness

Pamela Anderson najavila je svoj prvi kuvar sa plant-based receptima, a mi jedva čekamo da ga nabavimo!