Kako se pravi prirodna i organska kozmetika otkriva Marijana Milosavljević #PreduzetničkaPriča

Prirodna i organska kozmetika sve su popularnije, a takođe sve je više onih koji upravo u ovoj oblasti prepoznaju svoju šansu da razviju preduzetničku ideju. U tome ključnu ulogu može odigrati Praktična škola kozmetike, koju vodi Marijana Milosavljević, farmaceutkinja, specijalistkinja kozmetologije, međunarodni procenitelj bezbednosti kozmetičkih proizvoda i osnivačica kozmetičke linije My New Skin. Kako se pravi prirodna kozmetika i gde i kako to možemo naučiti tema je o kojoj smo razgovarali sa Marijanom.

 • Po obrazovanju ste farmaceutkinja. Kako ste odlučili da se specijalizujete baš za kozmetologiju?

  Oduvek sam volela da se šminkam i pravim različite kućne varijante maski za lice, ulja za trepavice, šećernu pastu za depilaciju. To su bili moji prvi proizvodi u vreme srednjoškolskih dana. Moja rođaka je u to vreme bila na doktorskim studijama na Farmaceutskom fakultetu u Beogradu i bavila se ispitivanjem kozmetičkih kremova. Naravno da sam bila fascinirana time. Bez razmišljanja sam upisala farmaciju kako bih pravila kozmetiku. Roditelji su bili prezadovoljni jer to je fakultet nakon čijeg završetka ste mogli odmah da nađete posao u apoteci, a ja presrećna jer ću učiti kako se pravi kozmetika.

  Po završetku fakulteta, u septembru 2004. godine i diplomiranja na temu primene ulja noćurka u kozmetičkim proizvodima, izašao je konkurs za specijalističke studije Kozmetologije gde sam videla šansu da se usavršim. Bez razmišljanja sam se prijavila i nastavila usavršavanje.

  Trendovi su takvi da prirodna i organska kozmetika postaje sve popularnija, da se teži tome da se smanji upotreba toksičnih sastojaka, a propisi su sve strožiji. Prateći trendove došla sam i do formulisanja prvih prirodnih proizvoda. Nedavno sam završila i međunarodni kurs u Belgiji za procenitelja bezbednosti kozmetičkih proizvoda. Stalno se usavršavam.

  • Kako i kada ste došli na ideju da osnujete Praktičnu školu kozmetike?

  Pre osnivanja Praktične škole kozmetike, dve godine sam držala kratke radionice izrade kozmetike i sapuna. Uvidela sam da postoji veliko interesovanje za izradu prirodne kozmetike, da mnogi drže radionice, ali da se time bave amaterski i da plasiraju različite informacije koje ponekad i nisu tačne. Shvatila sam da se time moram pozabaviti ozbiljnije. Nekako u isto vreme sam pratila dešavanja na inostranom tržištu i uvidela da postoje onlajn kursevi čija je velika prednost da ne postoji ograničenje kada učite i odakle učite. Kockice su se složile i ja sam krenula u akciju i napravila prvu platformu za onlajn kurseve izrade prirodne i organske kozmetike.

  • Koje su to osobine koje čine dobrog predavača? O čemu je posebno važno voditi računa da bi polaznici kursa dobili maksimum?

  Predavač mora pre svega da ima strpljenje, razumevanje i volju da nesebično deli svoje znanje. Strpljenje je neophodno da biste mogli da odgovorite na bezbroj pitanja polaznika kurseva. Vrlo često polazimo od ideje da je nešto vrlo lako za učenje, ali to je naša polazna tačka. Ne mora da znači da će biti i za druge. Kada držite kurseve za odrasle ljude, a ovo su takvi kursevi, morate znati da se oni nalaze u specifičnim životnim situacijama. Mnogi od njih pohađaju kurs jer vide mogućnost da osnuju i razviju svoju preduzetničku ideju, žele da promene životne okolnosti. Skoro 95 % mojih polaznika su žene. Moja ideja je da podelim svoje iskustvo i znanje sa polaznicima i olakšam im taj put.

  • Šta vam je najteže palo kad ste se vi sami našli u preduzetničkim vodama? Šta su za vas bili najveći izazovi?

  Biti preduzetnica je lepo, ali i vrlo stresno. Jedna od najtežih stvari je ispratiti zakonske propise i uskladiti poslovanje. Takođe, jedan od najvećih izazova mi je bio kako da uskladim porodicu i poslovne obaveze. Bilo je dana kada radim na realizaciji kurseva i po 10 sati dnevno. Zatim obrađujem materijal, postavljam na platformu, pravim reklame za društvene mreže, menjam sadržaj sajta… Praktično radim 24 sata dnevno. Dešavalo se da me polaznici zovu i nedeljom da im objasnim taj koncept onlajn učenja jer nisu navikli da se na taj način može učiti nešto što uključuje praktičan rad. Provela sam sate i sate objašnjavajući polaznicima da je to i te kako izvodljivo i kako uopšte izgleda taj savremeni koncept.

  Nakon, evo, skoro dve godine od osnivanja Praktične škole kozmetike mogu reći da je malo lakše i da sam rasterećenija jer postoji neki tok, ljudi znaju za mene, čuli su od drugih polaznika da su moji kursevi kompletni i da na njima mogu naučiti sve što im je potrebno za izradu prirodne i organske kozmetike.

  • Kome je Praktična škola kozmetike namenjena, šta se u njoj uči i kako je organizovana nastava?

  Namenjena je svima koji žele da nauče kako se pravi prirodna kozmetika ili da obogate svoje iskustvo o izradi prirodnih i organskih kozmetičkih proizvoda. Na kursevima ima apsolutnih početnika, ali i farmaceuta, tehnologa, hemičara. Svi oni su prepoznali da za sticanje znanja i razvoj posla nije dovoljno 2-3 sata učenja, već da se mora raditi sistematično.

  Razvoj ove vrste industrije veoma je brz, svakodnevno se pojavljuju nove sirovine, novi proizvodi. Da biste znali kako da radite s njima, najvažnija je osnova. Kada savladate osnovna znanja sve ostalo je nadogradnja.

  Kursevi su organizovani onlajn. Kompletan materijal je postavljen na savremenu platformu za onlajn obrazovanje na koju se polaznici loguju sa pristupnim podacima koje im pošaljem. Na samoj platformi postavljeni su detaljni video snimci, ali i pisani materijal na osnovu kojeg polaznici uče i rade kada imaju vremena. Sami organizuju svoje vreme za učenje u skladu sa potrebama. Na platformi se nalazi i spisak potrebnih sirovina kao i njihovih dobavljača. Ukoliko postoje pitanja i nedoumice, uvek me mogu kontaktirati. Na kraju organizujem i jedan ZOOM video sastanak kako bismo razrešili brojna pitanja koja se javljaju tokom kursa.

  Prirodna kozmetika: Recept za početnike

  „Ono što svi početnici mogu da isprobaju jeste da naprave balzam za negu usana. To nije komplikovano. Potrebno je izmeriti 5 g pčelinjeg voska, 5 g ši butera, 35 g bademovog ulja, 5 kokosovog ulja. Otopiti na blagoj temperaturi. Izmešati i sipati u kutijice. Sačekati da se ohladi. Po želji može se dodati i neki miris, ali sasvim je ok i ovako natural.“

  • Koji kursevi su u ponudi?

  U ponudi su Kurs izrade prirodne i organske kozmetike koji je naš najsveobuhvatniji i najobimniji kurs. Traje 3 meseca. Zatim tu su Kurs izrade sapuna, Kurs izrade šampona i kondicionera za kosu, Kurs izrade dezodoransa i pasti za zube, Napredni kurs izrade kozmetike – za one koji su uveliko u preduzetničkim vodama.

  • Da li vaši kursevi mogu pomoći onima koji maštaju o izradi svoje linije prirodne kozmetike i / ili pokretanju svog prirodnog kozmetičkog brenda?

  Na kursevima koji se organizuju u okviru Praktične škole kozmetike akcenat je na osposobljavanju da sami izrađujete i plasirate kozmetičke proizvode na tržište. U okviru kursa je i modul koji se bavi zakonskim propisima i koji polaznicima olakšava plasiranje proizvoda na tržište. Tu je sabrano svo moje dugogodišnje iskustvo koje želim da podelim sa polaznicima i olakšam im bar taj deo posla.

  • Kakva su iskustva dosadašnjih polaznika? Postoje li primeri onih koji su osnovali svoje kozmetičke linije ili unapredili već postojeće?

  Iskustva mojih polaznika možete pogledati na sajtu https://www.skolakozmetike.com/nasi-polaznici . Tu su prikazana njihova iskustva, proizvodi, kao i gde možete kupiti njihove proizvode.

  Ta lista se stalno uvećava. U početku oni prodaju svoje proizvode preko Instagrama, na različitim bazarima i noćnim marketima. Izdvojila bih firmu iz Smedereva i divnu Nadu koja je bila moja prva polaznica onlajn kursa. Kompanija se zove Matrina Comsetics i njihove proizvode možete naći na sajtu https://matrinacosmetics.com/. Divna mala porodična firma.

  Zatim tu je Tatjana iz Crne gore i Lumine prirodna kozmetika o kojoj ćete saznati više na https://www.instagram.com/lumine_skincare/ . Ima tu i veoma poznatih firmi, koji su svoje znanje usavršavali na mojim kursevima.

  • I, za kraj, šta biste savetovali onima koji su na početku svog preduzetničkog puta – na šta je posebno važno da obrate pažnju? Šta biste vi danas, sa znanjem koje sada imate, učinili drugačije na svojim preduzetničkim počecima?

  Moj savet svima je da ne odustaju. Da budu uporni i da slede svoje ideje. Uspeh će doći. Ali, morate biti strpljivi jer se to ne može postići preko noći. Ono što je najvažnije jeste da imate cilj i da idete ka njemu. Jedna od mojih grešaka bila je što sam imala više ciljeva i rasplinula sam se na sve strane. To bih sada definitivno drugačije uradila. Fokus i usredsređenost su izuzetno bitni. Postavila bih jedan cilj i jasno definisala strategiju za njegovo ostvarenje.

  Kako se pravi prirodna kozmetika kod kuće: Pogledajte Marijanino gostovanje u emisiji RTS ordinacija:

  * Preduzetničke priče donosimo sa dva cilja. S jedne strane, da vas inspirišu da obratite pažnju na fantastične nezavisne brendove i njihovom kupovinom podržite preduzetnice čija ljubav i trud stoje iza njih. S druge strane, ukoliko ste i sami preduzetnica u kozmetičkoj branši, želja nam je da vam ovi intervjui pruže osećaj da niste sami u svojim nastojanjima da uspete radeći posao koji volite, a koji je često mnogo zahtevniji nego što iko ko je van branše može i da nasluti.

  Za uvodnu fotografiju zahvaljujemo Marijani Milosavljević. Fotografija u tekstu: Bee Naturalles via Unsplash

  Povezani članci

  moba botanical skincare
  Intervju

  Moćno je kada se žene udruže! Predstavljamo preduzetničku priču MOBA – BOTANICAL SKINCARE

  holistička nega
  Intervju

  Šta je holistička nega i kako da je usvojimo otkriva Irina Rahn, osnivačica SIENA SKINCARE

  Jelena Đorđević Lines Lashes
  Intervju

  Sa Jelenom Đorđević, LINES LASHES & ACCESSORIES, o trepavicama, ali i ženskom preduzetništvu

  Sa Marijom Ćalović o influensingu, ali i o važnim beauty temama
  Intervju

  Sa Marijom Ćalović o influensingu, ali i o važnim beauty temama

  Fucking Lion
  Intervju

  Fucking Lion: Zavirili smo u modni mikrokosmos Ane Anđelić čiji nas je nakit osvojio već na prvi pogled

  Kako da ublažite simptome predmensturalnog sindroma
  Intervju

  Kako da ublažite PMS simptome prema savetima health coach-a Tatjane Popović