Kako menstrualni ciklus utiče na našu kožu?

Hormonske fluktacije imaju veliki uticaj na našu kožu, posebno kada govorimo o načinu na koji ona reaguje. Evo i zbog čega…

Kada govorimo o hormonima, često smo skloni da razmišljamo o tome kako oni utiču na naše raspoloženje, nivo energije, simptome PMS-a i menopauze. Međutim, oni mogu imati ogroman uticaj i na našu kožu.  Znate li zašto? Koža je često odraz onoga što se dešava u našim telima. Zapravo, hormonske fluktuacije imaju direktan uticaj na način na koji naša koža reaguje. Verovatno ste se u nekom trenutku života suočili sa kožnim problemima uzrokovanim porastom ili padom nivoa određenih hormona u vašem telu. Ove promene, tokom života, dešavaju se gotovo svima i mogu uticati na zdravlje kože, i to na različite načine. Pokušli smo da otkrijemo zbog čega se one uopšte dešavaju i da li i na koji način možemo na njih da utičemo.

Uticaj hormona na kožu

Hormoni igraju ogromnu ulogu kada je o zdravlju kože i tenu reč. Specifični hormoni, koji često utiču na kožu, uključuju androgene (muški polni hormoni, kao što je testosteron), estrogen i hormone stresa – kortikotropin, oslobađajući hormon (CRH), i kortizol. Ukoliko su nivoi ovih hormona povišeni, stimuliše se proizvodnja sebuma i dolazi do hormonalnih izbijanja.

Zbog čega se često, u određenim trenucima menstrualnog ciklusa, suočavamo sa izbijanjem bubujica?

Hajde da se baziramo na ulozi jednog od ključnih hormona koji podstiče kožu – estrogena. Vidite, on igra ključnu ulogu u sintezi kolagena, funkciji kožne barijere, zarastanju rana i proizvodnji hijaluronske kiseline, a sve to direktno utiče na kožu. U prvoj polovini menstrualnog ciklusa i prema ovulaciji, estrogen je dobar i visok. Zahvaljujući tome, naša koža je često čista i puna. Međutim, u drugoj polovini ciklusa, posebno nedelju dana uoči menstruacije, nivo ovog hormona opada. Ako se to desi prebrzo, prednosti estrogena koje podstiču kožu su propuštene i, umesto toga, doći će do izbijanja bubuljica.

MENSTRUALNI CIKLUS

Koja je razlika između hormonskih erupcija i akni?

Jedan od znakova hormonalnih izbijanja jeste njegova lokacija – kada se previše ulja proizvodi zbog hormonskih fluktuacija tokom menstrualnog ciklusa, možete očekivati izbijanje oko brade, usta i brade. Bubuljice izazvane hormonskim promenama takođe su ciklične, što znači da se pojavljuju na sličnoj lokaciji, u slično doba meseca. Akne su, s druge strane, malo komplikovanije. Mogu se pojaviti po celom licu, grudima, leđima i ramenima, a mogu biti uzrokovane različitim faktorima. Naravno, postoji hormonska komponenta (posebno povezana sa prekomernom proizvodnjom androgena, što je primetno kod sindroma policističnih jajnika), ali akne takođe mogu biti uzrokovane genetikom, određenim lekovima, ishranom, stresom i izloženošću hemikalijama koje ometaju endokrini sistem, a koji se nalaze u kozmetičkim preparatima.

Na koji načina možemo da smanjimo hormonalne erupcije tokom ciklusa?

Najbolji način da minimiziramo hormonsko izbijanje jeste balansiranje naših hormona. Kada, zahvaljujući određenim merama, delikatno uravnotežimo androgene, estrogene i hormone stresa, naša koža je čista, puna i „srećna“. Da bismo to postigli, moramo podržati komunikaciju između mozga, nadbubrežnih žlezda i jajnika (koji se nazivaju osovine hipotalamus-hipofiza-jajnik i hipotalamus-hipofiza-nadbubrežne žlezde). Dakle, kako možemo da podržimo ove relacije? Osvrćući se na hranu koju jedemo, zdravlje naših creva, stres kojem smo izloženi, količinu i kvalitet sna, vežbe koje praktikujemo, količinu sunčeve svetlosti kojoj smo izloženi, kao i suplemente, biljne lekove i medikamente koje uzimamo. Iako može izgledati jednostavno, problem sa kojim se mnogi od nas suočava jeste taj što se nekim (ili svim) od ovih faktora loše „upravlja“, a rezultat je povećana upala i pojava bubuljica.

Sve u svemu, jasno je da hormoni utiču na mnogo više toga od našeg raspoloženja. Bilo da se borite sa izbijanjem bubuljica tokom menstruacije, mrljama u premenopauzi, ili učestalim kožnim problemima, znajte da niste sami. Iako je koža naš najveći organ, lako je zaboraviti da joj je potrebna konstnatna ljubav i pažnja. Mislite o tome!

Foto: Weixiao Xie, Dmitriy Zub vie Pexels

Povezani članci

Mistovi za lice
Nega

Beauty Desk lista: Mistovi za lice koji donose instant osveženje

hidratantne kreme za negu masne kože
Nega

Hidratantne kreme za masnu kožu lica koje vam preporučujemo da isprobate ovog leta

za zaštitu od sunca
Nega

Kako da odabrate adekvatan SPF preparat za svoj tip kože

uljani čistači
Nega

Najbolji uljani čistači koji će promeniti vašu rutinu nege kože – Beauty Desk lista

iscpucale pete
Nega

Kako da se pobrinete za suve, ispucale pete?

sredstvo za čišćenje lica
Nega

Beauty osnove: Kako odabrati najbolje sredstvo za čišćenje lica za vaš tip kože