Kako da odabrate adekvatan SPF preparat za svoj tip kože

Različiti tipovi kože zahtevaju i primenu različitih proizvoda (tekstura) za zaštitu od sunca. Ukoliko već niste, krajnje je vreme da pronađete pravi SPF preparat koji će u potpunosti odgovarati vašoj koži.

Nema sumnje, SPF preparat ključni je proizvod letnje sezone. On štiti kožu od štetnih sunčevih zraka –  i UVA i UVB, doprinosi smanjenju znakova starenja, kao i oštećenja koja mogu prouzrokovati rak kože. Danas su proizvodi za zaštitu od sunca dostupni u više različitih formi – klasične kreme, gel-kreme, one u spreju, mleka za sunčanje, fluida…, usled čega su mnogi zbunjeni i nesigurni pri izboru. Budući da postoje različiti tipovi kože, nisu ni sve SPF teksture pogodne za svaki od njih. Neke mogu da sadrže supstance koje nisu kompatibilne sa vašom kožom, dok pak neke druge mogu biti preteške, te prouzrokovati pojavu akni. Upravo zbog toga, poslužite se narednim smernicama i izbegnite greške pri izboru vašeg idealnog kozmetičkog saveznika za bezbedan dan na suncu.

KAKO DA ODABERETE PRAVI SPF PREPARAT?

Rukovodite se tipom svoje kože!

Normalna koža

Ovaj tip kože relativno je univerzalan, tako da možete koristiti koju god teksturu želite. Naravno, važno je i da se uverite da vam odgovara.

Suva koža

Ukoliko imate suvu kožu, važno je da je stalno hidrirate. Stoga, trebalo bi da koristite kremu za zaštitu od sunca jer ona pruža najveći nivo hidratacije koži. Hijaluronska kiselina, glicerin i ceramidi samo su neki od sastojaka koje treba da potražite u njenom sastavu.

Masna koža

Za masnu kožu izaberite laganu gel-kremu sa mat završnom obradom, koja nije komedogena. Pošto ovaj tip kože ima tendenciju da sija, SPF gel-krema sa mat završnom obradom može doprineti smanjenju sjaja. Istovremeno, i izbegavanju začepljena pora i pojavi akni. Takođe, dobra opcija su i fluidi koji sve češće dolaze s formulama koje doprinose kontroli lučenja sebuma.

Kombinovana koža

Odabir kreme za sunčanje za kombinovanu kožu može biti pravi izazov budući da je u igri ona u obliku gela i fluid. Izaberite opciju za koju smatrata da je najbolji za vas, ali uverite se da ona sadrži sastojke koji neće začepiti pore, te da će osigurati koži pravu dozu hidratacije.

Koža sklona aknama

Ako je vaša koža sklona aknama, izbegavajte bilo kakve proizvode koji mogu prouzrokovati upalu. Zbog lagane prirode na bazi vode, gel-kreme dobra su opcija za vas. Uverite se da one sadrže umirujuće sastojke, kao što su alantoin ili pantenol, kako bi se ublažila iritacija i još jače izbijanje.

Osetljiva koža

Osetljiva koža slična je onoj sklonoj aknama. U slučaju da je vaša koža reaktivna, trebalo bi da izbegavate sastojke koje mogu da je iziritiraju. Potražite lagane kreme za sunčanje sa umirujućim komponentama, poput cika, koje su odlične za smanjenje upale i iritacije. Takođe, obratite pažnju da li sadrže oznaku hipoalergeno!

Foto: Instagram/@clairerose

Povezani članci

Mistovi za lice
Nega

Beauty Desk lista: Mistovi za lice koji donose instant osveženje

hidratantne kreme za negu masne kože
Nega

Hidratantne kreme za masnu kožu lica koje vam preporučujemo da isprobate ovog leta

uljani čistači
Nega

Najbolji uljani čistači koji će promeniti vašu rutinu nege kože – Beauty Desk lista

iscpucale pete
Nega

Kako da se pobrinete za suve, ispucale pete?

sredstvo za čišćenje lica
Nega

Beauty osnove: Kako odabrati najbolje sredstvo za čišćenje lica za vaš tip kože

šećerni piling
Nega

Šećerni piling jedan je od najluksuznijih načina eksfolijacije: Evo zbog čega…