Osnove nege: Kako da izaberete pravi serum za lice

Najvažnije pravilo kada kupujete novi serum za lice: Obratite pažnju na aktivne sastojke!

Kod većine proizvoda za negu kože nema posebne dileme oko njihove namene: proizvodi za čišćenje – čiste kožu, pilinzi – pilinguju, odnosno, uklanjaju površinski sloj mrtvih ćelija, hidratantne kreme – hidriraju. Međutim, kod seruma situacija nije tako jasna. Često dolaze u primamljivim bočicama, uz velika obećanja o fantastičnim efektima, tako da vam se lako može desiti da ih impulsivno kupite, iako možda uopšte nisu za vaš tip ili stanje kože. Kako da izabrete pravi serum za lice, koji će savršeno odgovarati trenutnim potrebama vaše kože?

Šta je serum za lice?

Serumi za lice su lagani, koncentrovani rastvori koji obiluju aktivnim sastojcima i lako prodiru u kožu. U zavisnosti od sastava, serumi mogu da zadovolje različite potrebe kože, od poboljšanja tonusa i podsticanja elastičnosti, do kontrole prekomernog sjaja, tj. lučenja sebuma. Na primer, serumi za lice mogu sadržati vitamin C, hijaluronsku kiselinu, niacinamid i druge komponente i njihove različite kombinacije. Često su, uz druge proizvode, deo rutine nege kože, posebno kada želimo da ciljano rešimo određene probleme.

Najčešći benefiti upotrebe seruma

Neke od prednosti za kožu koje donosi primena seruma za lice jesu poboljšana tekstura i tonus kože, smanjenje finih linija i bora, kao i poboljšana hidratacija i ishrana kože. Benefiti, naravno, zavise od aktivnih sastojaka. Na primer, serumi za lice koji sadrže AHA kiseline, kao što je glikolna, ili BHA kiseline, kao što je salicilna, mogu pomoći u rešavanju nepravilnosti na koži i njenog tonusa. Serum sa retinolom kao aktivnim sastojkom “gađa” fine bore, dok serum sa višom koncentracijom hijaluronske kiseline neguje i hidrira kožu.

Kako odabrati serum za lice

U eri kada inspiraciju za sledeću beauty kupovinu često dobijamo na TikTok-u, lako nam se može dogoditi da izaberemo proizvod samo zato što je trenutno u trendu. Međutim, oduprite se tome i birajte pametnije. Usredsredite se radije na aktivne sastojke, a ne samo na proizvode i brendove koji su trenutno popularni. Na ambalaži svakog seruma navedeni su aktivni sastojci sa kratkim opisom njihovog ključnog uticaja na kožu. Na primer.

  • Protiv hiperpigmentacija: Izaberite aktivne sastojke kao što su traneksaminska kiselina, glikolna kiselina i moćni antioksidansi poput vitamina C.
  • Za upale i crvenilo preporučuju se serumi na bazi niacinamida.
  • Želite da pojačate hidrataciju kože? Pokušajte sa hijaluronskom kiselinom i pantenolom.
  • Ako imate kožu sklonu aknama, uključite salicilnu kiselinu i niacinamid.

Kao što je slučaj i sa ostatkom naše rutine za negu kože, odabir seruma treba da bude individualan, u skladu sa tipom kože i željenim efektom. I uvek je dobra ideja posavetovati se sa dermatologom koji vam može pomoći da bolje razumete svoju kožu i izaberete najadekvatnije proizvode.

Kada ga koristiti…

Koliko često treba nanositi serum zavisi od individualnih potreba, ali i aktivnih supstanci. Kod seruma s vitaminom C savetuje se nanošenje jednom dnevno – ujutru, a za one s retinolom preporuka je jednom dnevno – uveče. Hidrirajući serumi na bazi hijaluronske kiseline mogu se koristiti jednom ili dva puta dnevno, a serumi sa eksfolijatornim efektom (sa AHA i BHA kiselinama) koriste se jednom ili dva puta nedeljno.

… i kako?

Serumi za lice imaju veće koncentracije aktivnih sastojaka, tako da se možete rukovoditi pravilom „manje je više“. Obično je dovoljno da nanesemo 5-6 kapi – tako da lagano prekrijemo čitavo lice, a ne da ga “natopimo” proizvodom.

Opšte pravilo primene kozmetičkih proizvoda jeste da se nanose od najređeg ka najgušćem. To znači da se serumi obično nanose odmah nakon čišćenja lica ili nakon tonera, a pre “težih” proizvoda poput hidratantnih krema i sredstava za zaštitu od sunca.

Da li nam je, uprkos tome što smo naneli serum, neophodna i hidratantna krema i/ili krema za sunčanje?

Kratak odgovor je – da. Štaviše, serumi koji sadrže fotosenzitivne supstance mogu učiniti vašu kožu osetljivijom na sunce, tako da je zaštita veoma važna. Takođe, pripazite da vaša hidratantna krema i krema za sunčanje nemaju iste aktivne sastojke kao vaši serumi jer previše aktivnih sastojaka može dovesti do iritacije kože.

Fotografija: Instagram / @stellasimona

Sadržaj naveden u ovom članku napisan je samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet ili konsultaciju. Naglašavamo da se BeautyDesk.rs ne bavi pružanjem medicinskih saveta ili usluga. Mišljenja i sadržaj uključeni u članak samo su stavovi autora, te ne treba da se koriste kao zamena za ekspertsko mišljenje ili konsultaciju, niti BeautyDesk.rs može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu oslanjanjem na sadržaj članka.

Povezani članci

glass skin
Nega

Ne želimo ,,glass skin“! Vratite u modu prirodnu teksturu kože!

PRAVO NA LEPOTU jedno je od osnovnih ljudskih prava
Nega

PRAVO NA LEPOTU jedno je od osnovnih ljudskih prava

Nega

KIEHL’S SINCE 1851 predstavlja dva proizvoda protiv bubuljica, od kojih je jedan viralni „tečni flaster“

pazuh
Nega

Ovi trikovi pomoći će vam da zaboravite na taman pazuh…

pshiodermatologija
Nega

Psihodermatologija: U kojoj meri osećanja mogu uticati na izgled kože?

vitamin B
Nega

Koji oblici vitamina B vam mogu pomoći u nezi kože + lista seruma koji ih sadrže