Podsetnik: Kada ste poslednji put obavili dermoskopski pregled kože?

Mislite o zdravlju svoje kože na vreme jer – prevencija je pola zdravlja. Ne odlažite dermoskopski pregled kože!

Na Adi Ciganliji, 29. jula, od 10h do 20h, u specijalnim ordinacijama koje obezbeđuju privatnost i udobnost tokom pregleda, biće organizovani besplatni dermoskopski pregledi kože za sve zainteresovane građane. Specijalna ordinacija biće postavljena na početku šetališta na Adi Ciganliji (sa novobeogradske strane), a za pregled nije potrebna najava, samo lična karta. Preglede će obavljati dermatovenerolozi, eksperti u oblasti dermoskopije iz vodećih institucija tercijarne zdravstvene zaštite u Srbiji. Organizatori očekuju da će tokom besplatniih pregleda na Adi Ciganliji biti pregledano oko 1.200 ljudi.

PREGLED ZA SVE

Besplatni dermoskopski pregledi kože organizuju se u okviru društveno odgovorne akcije za rano otkrivanje raka kože Pregled za sve, koju od 2015. godine organizuju Eucerin Srbija i Fond B92, uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije i Udruženja Dermatovenerologa Republike Srbije.

Na javnim dermoskopskim pregledima, koji su u okviru ove kampanje organizovani tokom 2016. i 2017. godine u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, pregledano je više od tri hiljade građana. Na dodatne konsultacije i preglede u svrhu sprečavanja razvoja sumnjivih promena na koži tada je upućeno oko 10% do 15% pregledanih građana. Kod 62 pacijenta potvrđen je melanom, najopasniji rak kože koji se brzo se širi, a lako uklanja jednostavnom hiruškom intervencijom, naravno ukoliko se otkrije na vreme.

PODIZANJE SVESTI O VAŽNOSTI PREVETIVNIH PREGLEDA

Tokom proteklih nekoliko godina kampanje Pregled za sve sproveden je niz aktivnosti informisanja građana svih generacija o važnosti prevencije i redovnih samopregleda kože, kao i dermatoloških pregleda u cilju sprečavanja raka kože. Istovremeno, skoro 90% državnih zdravstvenih ustanova u Srbiji, uključujući najveće zdravstvene centre i zdravstvene ustanove u manjim sredinama koje imaju dermatološke ordinacije, dobilo je ručne i digitalnih dermoskope, koji omogućavaju precizniji uvid u promene na koži. Tako je ostvarena nacionalna pokrivenost i dostupnost dermoskopskih pregleda građanima Srbije. Uporedno sa donacijama dermoskopa, za dermatologe širom Srbije organizovane su besplatne edukacije iz oblasti dermoskopije, kojima je prisustvovalo više od 90% dermatovenerologa iz državnih ustanova i privatne prakse širom Srbije. 

Foto: Anna Nekrashevich via Pexels, PR

Povezani članci

4 suplementa za kožu koji zaista daju rezultate
Wellness

4 suplementa za kožu koji zaista daju rezultate

beauty detox
Wellness

Isprobajte sedmodnevni BEAUTY DETOX i javite nam utiske

kolagen bar
Wellness

Da li biste popili kolagen kafu uz omiljeni beauty tretman lica?

antiinflamatorni napici
Wellness

Antiinflamatorni napici za prirodno čišćenje organizma: Predstavljamo vam tri sjajna recepta

self-care
Wellness

Da li je self-care samo još jedan trend ili suštinska potreba?

kako izgleda mamografski pregled
Wellness

7 činjenica koje je korisno znati pre prve mamografije