Jestivo cveće poboljšava kognitivne funkcije i pozitivno deluje na zdravlje i izgled kože

Da li ste znali da cveće, kojim je vrlo često ukrašen desert, takođe možete pojesti? Čak je i poželjno!

U nedavno objavljenoj studiji utvrđeno je da cveće, koje se koristi u kulinarske svrhe, sadrži brojna lekovita jedinjenja koja poboljšavaju zdravlje mozga. Osim toga, ono ima deset puta veću koncentraciju antioksidanasa nego voće i povrće, što pozitivno utiče na zdravlje i izgled kože. Obično se dodaje raznim jelima, kao što su salate, potaži i deserti, radi poboljšanja njihovog ukusa, boje i teksture. Važno je napomenuti da nisu svi cvetovi bezbedni za konzumiranje. Mnogi sadrže pesticide i druge štetne materije, pa čak i toksine. Dakle, isključivo birajte cveće na čijoj ambalaži je naglašeno da je uzgojeno za kulinarsku upotrebu. Ovih nekoliko vrsta najčešće možete da pronađete na tanjirima u popularnim restoranima.

Maslačak

Svi delovi biljke maslačak su jestivi i bogati hranljivim materijama. Cveće i listovi se mogu konzumirati sirovi ili kuvani, a od korena se obično pravi čaj.

PREDNOSTI

Mozak: Cvet maslačka je bogat beta-karotenom i polifenolima – antioksidansima koji ublažavaju upale, te štite ćelije od uticaja slobodnih radikala. Listovi sadrže lutein, koji poboljšava zdravlje očiju.

Koža: Zahvaljujući velikoj količini vitamina A, cvet maslačka sprečava pojavu akni, dok polifenoli i drugi antioksidansi poboljšavaju celokupno zdravlje i izgled kože.

2. Dragoljub (Nasturtium)

I listovi i cvetovi ove biljke su jestivi, a mogu se konzumirati sirovi i kuvani.

PREDNOSTI

Mozak: Ovaj cvet bogat je vitaminom C, koji poboljšava kognitivne funkcije, pomaže pretvaranje dopamina u serotonin, te smanjuje lučenje kortizola.

Koža: Vitamin C takođe učvršćuje kožu, pruža joj sjaj, te je štiti od uticaja slobodnih radikala.

Maćuhica (Dan-noć)

Ovo cveće se obično koristi za ukrašavanje salata i deserata.

PREDNOSTI

Mozak: Maćuhice su bogate fenolnim jedinjenjima poput kvercetina, koji poseduje antioksidativna i antiinflamatorna svojstva.

Koža: Zahvaljujući upravo antioksidativnim i antiinflamatornim svojstvima, ova biljka pomažu u sprečavanju oštećenja kože slobodnim radikalima, koji mogu uzrokovati prevremeno starenje.

Neven

Od biljke neven obično se kuva čaj, a vrlo često se koristi i kao ukras različitih jela.

PREDNOSTI

Mozak: Ovaj cvet bogat je antioksidansima kao što su polifenoli i karotenoidi, koji poseduju antiinflamatorne prednosti.

Koža: Neven sadrži vitamin E, koji ublažava crvenilo i iritacije kože. Takođe, može ublažiti negativan uticaj sunčevih UVB zraka.

Lavanda

Ovaj dobro poznati cvet može se konzumirati svež ili osušen. Obično se natapa za pripremu čaja ili dodaje u peciva.

PREDNOSTI

Mozak: Pojedine studije sugerišu da lavanda može pomoći u lečenju određenih neuroloških stanja, popraviti raspoloženje, te poboljšati kognitivne funkcije.

Koža: Kao i drugo jestivo cveće, lavanda sadrži moćne antioksidanse koji ublažavaju vidljivost znakova starenja kože.

Foto: Instagram @domsli22

Sadržaj naveden u ovom članku napisan je samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet ili konsultaciju. Naglašavamo da se BeautyDesk.rs ne bavi pružanjem medicinskih saveta ili usluga. Mišljenja i sadržaj uključeni u članak samo su stavovi autora, te ne treba da se koriste kao zamena za ekspertsko mišljenje ili konsultaciju, niti BeautyDesk.rs može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu oslanjanjem na sadržaj članka.

Povezani članci

vitaminski suplementi
Wellness

Vitaminski suplementi: Ovih 5 nipošto ne bi trebalo da uzimate sa kafom

Nega kože iznutra: Tri recepta za beauty napitke
Wellness

Nega kože iznutra: Tri recepta za beauty napitke

rozacea
Wellness

Pojavila vam se rozacea? Evo na koji način je ovo kožno oboljenje povezano sa zdravljem creva!

Lepota gorkih namirnica: Na koji način ova hrana utiče na mikrobiom creva?
Wellness

Lepota gorkih namirnica: Na koji način ova hrana utiče na mikrobiom creva?

4 suplementa za kožu koji zaista daju rezultate
Wellness

4 suplementa za kožu koji zaista daju rezultate

beauty detox
Wellness

Isprobajte sedmodnevni BEAUTY DETOX i javite nam utiske