Da li ste znali da cveće, kojim je vrlo često ukrašen desert, takođe možete pojesti? Čak je i poželjno!
U nedavno objavljenoj studiji utvrđeno je da cveće, koje se koristi u kulinarske svrhe, sadrži brojna lekovita jedinjenja koja poboljšavaju zdravlje mozga. Osim toga, ono ima deset puta veću koncentraciju antioksidanasa nego voće i povrće, što pozitivno utiče na zdravlje i izgled kože. Obično se dodaje raznim jelima, kao što su salate, potaži i deserti, radi poboljšanja njihovog ukusa, boje i teksture. Važno je napomenuti da nisu svi cvetovi bezbedni za konzumiranje. Mnogi sadrže pesticide i druge štetne materije, pa čak i toksine. Dakle, isključivo birajte cveće na čijoj ambalaži je naglašeno da je uzgojeno za kulinarsku upotrebu. Ovih nekoliko vrsta najčešće možete da pronađete na tanjirima u popularnim restoranima.
Maslačak
Svi delovi biljke maslačak su jestivi i bogati hranljivim materijama. Cveće i listovi se mogu konzumirati sirovi ili kuvani, a od korena se obično pravi čaj.
PREDNOSTI
Mozak: Cvet maslačka je bogat beta-karotenom i polifenolima – antioksidansima koji ublažavaju upale, te štite ćelije od uticaja slobodnih radikala. Listovi sadrže lutein, koji poboljšava zdravlje očiju.
Koža: Zahvaljujući velikoj količini vitamina A, cvet maslačka sprečava pojavu akni, dok polifenoli i drugi antioksidansi poboljšavaju celokupno zdravlje i izgled kože.
2. Dragoljub (Nasturtium)
I listovi i cvetovi ove biljke su jestivi, a mogu se konzumirati sirovi i kuvani.
PREDNOSTI
Mozak: Ovaj cvet bogat je vitaminom C, koji poboljšava kognitivne funkcije, pomaže pretvaranje dopamina u serotonin, te smanjuje lučenje kortizola.
Koža: Vitamin C takođe učvršćuje kožu, pruža joj sjaj, te je štiti od uticaja slobodnih radikala.
Maćuhica (Dan-noć)
Ovo cveće se obično koristi za ukrašavanje salata i deserata.
PREDNOSTI
Mozak: Maćuhice su bogate fenolnim jedinjenjima poput kvercetina, koji poseduje antioksidativna i antiinflamatorna svojstva.
Koža: Zahvaljujući upravo antioksidativnim i antiinflamatornim svojstvima, ova biljka pomažu u sprečavanju oštećenja kože slobodnim radikalima, koji mogu uzrokovati prevremeno starenje.
Neven
Od biljke neven obično se kuva čaj, a vrlo često se koristi i kao ukras različitih jela.
PREDNOSTI
Mozak: Ovaj cvet bogat je antioksidansima kao što su polifenoli i karotenoidi, koji poseduju antiinflamatorne prednosti.
Koža: Neven sadrži vitamin E, koji ublažava crvenilo i iritacije kože. Takođe, može ublažiti negativan uticaj sunčevih UVB zraka.
Lavanda
Ovaj dobro poznati cvet može se konzumirati svež ili osušen. Obično se natapa za pripremu čaja ili dodaje u peciva.
PREDNOSTI
Mozak: Pojedine studije sugerišu da lavanda može pomoći u lečenju određenih neuroloških stanja, popraviti raspoloženje, te poboljšati kognitivne funkcije.
Koža: Kao i drugo jestivo cveće, lavanda sadrži moćne antioksidanse koji ublažavaju vidljivost znakova starenja kože.
Foto: Instagram @domsli22