Iako jabukovo sirće nije najukusnije, i te kako poseduje brojne prednosti za zdravlje celokupnog organizma. Evo za šta vam sve može poslužiti ovaj wellness eliksir…
Zahvaljujući širokom spektru zdravstvenih i self-care prednosti, jabukovo sirće decenijama se koristi kao dodatak ishrani. Dobijen fermentacijom soka od jabuke, ovaj napitak bogat je sirćetnom kiselinom, enzimima i korisnim bakterijama, što ga čini moćnim prirodnim lekom.
Osnovne prednosti jabukovog sirćeta
Balansira hormone
Konzumiranje jabukovog sirćeta pre obroka pomaže u razgradnji proteina u aminokiseline. Aminokiseline utiču na formiranje i funkcionisanje hormona, umanjujući hormone stresa. Primera radi, aminokiselina triptofan povećava nivo hormona sreće – seratonina. Serotonin ne samo da čini da nas opušta, već može popraviti celokupno raspoloženje.
Poboljšava probavu i održava nivo šećera u krvi optimalnim
Ukoliko ga popijete pre obroka, jabukovo sirće može učniti da se osećate sito, što će vam pomoći prilikom regulisanja telesne težine. Enzimi koje sadrži odlični su za varenje i mogu smanjiti nivo glukoze u krvi. Razblaženo u vodi pre obroka, ovo sireće takođe može pomoći u lečenju i prevenciji refluksa kiseline i žgaravice, kao i gasova i nadimanja.
Prednosti jabukovog sirćeta za kožu i kosu
Jabukovo sirće je adstringentno, što ga čini odličnim tretmanom za mrlje na koži. Osim toga, ono neutrališu loše arome i deluje kao prirodni dezodorans – kada se osuši, njegov sopstveni miris se ne oseti. Takođe, jabukovo sirće pruža sjaj i mekoću kosi, detoksikuje kožu glave i smanjuje perut.

Koja je preporučena količina jabukovog sirćeta?
Najbolje je da konzumirate jednu do dve kašičice jabukovog sirćeta razblaženog u čaši vode od 2 dl.
Kada je nabolje vreme za konzumiranje jabukovog sirćeta?
Za maksimalne rezultate, sirće je najbolje da popijete 15 minuta pre obroka.
Moguće nuspojave
Ako se konzumira u malim količinama i uvek razređeno s vodom, jabukovo sirće uglavnom nema nuspojave. Međutim, ako preterate s količinom ili ga popijete samog može dovesti do povećane želučane kiselosti i oštećenja zubne gleđi.
Foto: pexels.com