Istražili smo šta su esencije za negu lica i da li su vam potrebne

Esencije predstavljaju novi tip kozmetičkih preparata za negu kože lica. Bez obzira na to što su već decenijama deo japanske i korejske beauty rutine, tek pre nekoliko godina postale su popularne na globalnom nivou. Oktivamo koje benefite poseduju i da li su vam zaista neophodne u nezi.

Beauty industrija, s vremena na vreme, izbaci na tržište novi kozmetički proizvod za negu, vrlo sličan nekom već postojećem (jer konzumerizam!). Međutim, budući da ovaj preparat na bazi vode poseduje brojne benefite za kožu, preporučujemo da ga makar isprobate. Iako su se na svetskoj kozmetičkoj sceni pojavile još pre sedam godina, esencije vrhunac svoje popularnosti (sudeći prema velikom broju recenzija na TikToku, ali i velikom izboru proizvoda različitih brendova) doživele su ove, 2023. godine. I to zahvaljujući novootkrivenom fokusu na njihova hidratantna i zaštitna svojstva.

BEAUTY FUN FACT: Godine 1987. japanska kompanija Shiseido prva je lansirala esenciju u formi preparata pod nazivom Eudermine.

U nastavku vam nudimo objašnjenje o kakvim preparatima je reč, te na osnovu činjenica sami prosudite da li da ih uključite (ili ne) u svoju rutinu.

Šta su esencije?

Esencije je najlakše objasniti ako krenemo od toga šta one nisu. Nisu tonici, niti serumi, a sigurno nisu ni hidratantne kreme. Umesto toga, možemo reći da esencija predstavlja spoj ova tri preparata, s tim što poseduje teksturu vode. Manje je koncentracije nego serum, a koži pruža dodatni sloj nege i hidratacije, te štite njenu barijeru. Prepune aktivnih sastojaka, esencije su obično drugi korak u rutini nege lica (nakon čišćenja), jer služe da održavaju kožu vlažnom za optimalnu apsorpciju hranljivih sastojaka iz drugih preparata, koje nanosimo kasnije.

Prednosti esencija za kožu lica

Baš kao što suv sunđer gotovo ništa ne upija, tako ni suva koža lica neće upiti sastojke iz preprata koje nanosite, jer formulacije ne mogu da prodru u dublje slojeve kože. Tu nastupaju esencije, koje adekvatno pripremaju kožu za apsorpciju svih aktivnih sastojaka iz seruma i hidratantnih krema, koje nanosimo u narednim koracima rutine nege. Dakle, budući da služi kao podloga za dalje negu, esenciju je potrebno naneti na lice odmah nakon čišćenja. Mnogi dermatolozi to upoređuju sa zalivanjem tla pre sadnje – kada zalivate zemlju, ona postaje rastresita i voda prolazi do dna. A ako je zemlja suva, voda se zadržava na površini. Slično je i sa negom kože. Osim što rehidriraju ćelije kože, esencije štite njenu barijeru, pomogu pomoći u ponovnom balansu pH vrednosti kože, te održavaju ten uravnoteženim. Ko to ne želi?

Tip kože i vrsta esencije 

Kako što postoje različiti serumi za različite tipove i potrebe kože, postoje i različite esencije. U suštini, svaki tip kože ima koristi od uvođenja esencija u ruitnu nege. Ako vam je koža suva, birajte formulu koja sadrži hijaluronsku kiselinu i niacinamid. Ako vam je koža uglavnom masna, investirajte u esenciju za piling koja je bogata AHA i BHA.

BEAUTY DESK PREPORUKA

Foto: PR, Instagram @hannaschonberg, @beautylit_

Sadržaj naveden u ovom članku napisan je samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet ili konsultaciju. Naglašavamo da se BeautyDesk.rs ne bavi pružanjem medicinskih saveta ili usluga. Mišljenja i sadržaj uključeni u članak samo su stavovi autora, te ne treba da se koriste kao zamena za ekspertsko mišljenje ili konsultaciju, niti BeautyDesk.rs može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu oslanjanjem na sadržaj članka.

Povezani članci

Mistovi za lice
Nega

Beauty Desk lista: Mistovi za lice koji donose instant osveženje

hidratantne kreme za negu masne kože
Nega

Hidratantne kreme za masnu kožu lica koje vam preporučujemo da isprobate ovog leta

za zaštitu od sunca
Nega

Kako da odabrate adekvatan SPF preparat za svoj tip kože

uljani čistači
Nega

Najbolji uljani čistači koji će promeniti vašu rutinu nege kože – Beauty Desk lista

iscpucale pete
Nega

Kako da se pobrinete za suve, ispucale pete?

sredstvo za čišćenje lica
Nega

Beauty osnove: Kako odabrati najbolje sredstvo za čišćenje lica za vaš tip kože