Intuitivna nega kože: Šta podrazumeva ovaj koncept?

Intuitivna nega koža je novo beauty poglavlje u kojem ste glavni ekspert za kožu upravo vi. Ne šalimo se!

Možete li da se setite koliko puta ste doneli odluku na osnovu intuicije? Sada zamislite da to isto činite i kada je nega kože u pitanju. Napuštanje konvencionalnih rutina i protokola za negu kože može izgledati kao rizična misija, jer niste sigurni odakle da počnete! Ali, s druge strane, intuicija vam može biti najbolji putokaz na putu otkrivanja šta vašoj koži zaista treba, samo ako naučite pravilno da tumačite signale koje vam ona šalje. Intuitivna nega kože za neke je potpundo novi koncept, dok je, za neke druge, spor, promišljen pristup brizi o individualnim potrebama kože apsolutno prirodna stvar.

Problemi s kožom, koji uključuju akne, osip, upale i znakove prevremenog starenja su u porastu, te ljudi konstantno tragaju za efikasnim rešenjima. Mnogi od nas iskusili su frustrirajući problem sa kožom, te smo svesni koliko pronalaženje adekvatnog rešenja može biti iscrpljujući i dugoročan proces. Zarad olakšanja, često smo skloni da posegnemo za privremenim rešenjima, svesni da to nije pravi put. Dobro je poznato i da kožni problemi mogu biti emocionalno uslovljeni, kao i da su „kamen spoticanja“ za samopouzdanje. Naša koža je podložna i sezonskim promenama, promenama životne sredine i unutrašnjim promenama. A da li znate kako da tumačite ove promene i, što je još važnije, kako da uspešno promenite ili prilagodite svoj trenutni režim nege kako biste postigli najbolje rezultate? 

Razumevanje sopstvene kože prvi je i najvažniji korak intuitivne nege

Istina je da je zdrava i blistava koža rezultat dobrog funkcionisanja kompletnog organizma. Naučiti da verujete svom unutrašnjem glasu osnažujući je način da preuzmete kontrolu nad rezultatima koje možete postići. Ako posvetite veću pažnju svom unutrašnjem JA – svojim mislima i emocijama, hranjenju duše i brizi o svom telu – onda možete da uskladite svoj unutrašnji i spoljašnji svet, postajući celovitiji u tom procesu. Nemininovno, naše unutrašnje stanje reflektuje se i na našu spoljašnjost. Ukoliko u ogledalu primetite stvari koje ne izgledaju dobro, onda znajte da imate pune ruke posla.

Razumevanje i uzimanje u obzir ponašanja kože, od trenutka kada se ona oseća najbolje do onih kada to nije slučaj (pomislite samo na hormonske akne), omogućava vam da prilagodite svoj režim nege i posegnete za specifičnim formulacijama/sastojcima. Veoma je važno da se pozabavite promenama na koži, umesto da konstantno (iz dana u dan) nanosite iste proizvode. Intuitivna nega kože ne podrazumeva da uključite više proizvoda u svoj režim nege, već da procenite šta je vašoj koži u određenom trenutku neophodno, te da budete dosledni.

Ko može doneti bolji sud o vašoj koži od vas?

Samo vi znate kako se vaša koža oseća. Ako usporite i odvojite vreme da oslušnete njene potrebe, zapitaćete se: Da li se joj ovo zaista prija? Reaguje li ona pozitivno? Da li izgleda hidrirano i nahranjeno? Ponaša li se danas drugačije? Da li je „neraspoložena“? Koji faktori (stres, ishrana, vežbanje, hormoni) su možda doprineli njenom trenutnom raspoloženju/izgledu? Bićete zaista dobri u postavljanju i odgovaranju na ova pitanja. Štaviše, postaćete sigurni da činite dobru stvar za sebe i svoju kožu.

Ultimativno pravilo: Manje je više!

Poenta je u tome da osigurate koži tačno ono što joj je potrebno i ništa više. Minimalizam, ili oslanjanje na dva ili tri proizvoda, suštinski je deo intuitivne nege kože. Poenta je da intuitivno razumeta potrebe/zahteve sopstvene kože i, shodno tome, da određujete rutinu nege baziranu na minimalnom broju preparata. To može biti sredstvo za pranje lica, hidratantna krema i ona za sunčanje, u kombinaciji sa nekoliko dodatnih tretmana. U svakom slučaju, pažljivo birajte preparate za negu, izbegavajući formulacije koje uključuju veštačke boje, mirise, mineralna ulja, silikone… – komponente koje mogu imati negativne efekte na kožu.

Sezonske promene & potrebe kože

Sa svakom promenom godišnjeg doba, menjaju se i potencijalne potrebe kože. Leti je veoma važno da povećate zaštitu kože od štetnog UV zračenja, uz napomenu da uvek treba da je primenjujete – svih 365 dana u godini. Ali, pored toga, uvođenje stimulativnih sastojaka, poput vitamina C, doprineće minimiziranju hiperpigmentacija, dok će se flavonoidi i triptofan pobrinuti za umirenja kože nakon letnjeg dana na plaži. Ipak, u hladnijim mesecima neophodno je da stavite akcenat na pojačanu ishranu, hidrataciju i zaštitu kože – kako biste očuvali njenu barijernu funkciju. Kada je naša koža izložena promenljivim parametrima uslovljenih dolaskom hladnijih meseci, kao što su pad temperature, grejanje i niska vlažnost, ona može da postane suva i/ili dehidrirana. To dovodi do slabljenja kožne barijere koja može biti senzibilinija ukoliko se režim nege ne koriguje. U proleće, koža je često osetljiva – zbog polena, kao i sklona crvenilu, perutanju, zatezanju i iritaciji. Temeljnim razumevanjem potencijalnih okidača i usklađivanjem režima nege, tim problemima može se stati na put.

Šta (ne)treba da radite?

Evo nekih stvari koje treba i ne treba da radite kada je o intuitivnoj nezi reč…

OBAVEZNO…

Počnite sa nežnim proizvodima koji dolaze od proverenih brendova i prijaju vašoj koži.

Svakodnevno dodirnite svoju kožu da biste uvideli promene u teksturi, balansu ulja, vode…

Pratite svoj menstrualni ciklus koji aktivno utiče na stanje vaše kože.

Koristite proizvode u skladu sa trenutnim stanjem kože.

NIPOŠTO…

Ne podležite uticaju trendova kada je izbor proizvoda za negu u pitanju. Oslonite se isklučivo na one koji su potrebni vašoj koži.

Nemojte biti opsednuti svojom kožom i očekivati da ona uvek bude besprekorna. I koža može imati dobre i loše dane!

Ne zaboravite da je intuitivna nega kože proces učenja, te da ga možete najbolje savladati tokom vremena.

Dakle, da rezimiramo: Intuitivna nega kože je način da se uverite da su potrebe vaše kože zadovoljene. To je lični proces poštovanja ovog najvećeg organa ljudskog tela slušanjem i odgovaranjem na direktne poruke koje vam on šalje. Ono što razlikuje intuitivnu negu kože od one tradicionalne jeste to što je ona 100 posto fleksibilna – može i izgledaće drugačije zavisno od osobe do osobe. Nikome nisu potrebne potpuno iste formule svaki dan – ni dva dana nisu potpuno ista. Osim toga, nega kože je više od fizičkog izgleda. Vaše opšte zdravlje (emocionalno i psihičko) ogleda se na vašoj koži, osmehu, u očima. Imajte to na umu!

Foto: Vlada Karpovich via Pexels

Povezani članci

glass skin
Nega

Ne želimo ,,glass skin“! Vratite u modu prirodnu teksturu kože!

PRAVO NA LEPOTU jedno je od osnovnih ljudskih prava
Nega

PRAVO NA LEPOTU jedno je od osnovnih ljudskih prava

Nega

KIEHL’S SINCE 1851 predstavlja dva proizvoda protiv bubuljica, od kojih je jedan viralni „tečni flaster“

pazuh
Nega

Ovi trikovi pomoći će vam da zaboravite na taman pazuh…

pshiodermatologija
Nega

Psihodermatologija: U kojoj meri osećanja mogu uticati na izgled kože?

vitamin B
Nega

Koji oblici vitamina B vam mogu pomoći u nezi kože + lista seruma koji ih sadrže