I vlasima je potrebna uravnotežena ishrana: Najbolji vitamini za rast kose

Da biste pospešili rast vlasi, ponekad je zaista neophodno da se oslonite na asistenciju suplemenata. Evo koji vitamini za rast kose treba da se nađu na vašem radaru…

Nije tajna da je ono što unosimo u telo podjednako važno kao i ono što nanosimo na njega, posebno kada je u pitanju režim lepote koji uključuje svih 360 stepeni. Svesni smo da je, i zarad lepote, neophodno da naša ishrana bude uravnotežena, ali ponekad se stvari jednostavnu „otmu kontroli“.  Istina je da naše vlasi mogu biti obskrbljene hranljivim proizvodima, što će im svakako osigurati određene benefita, ali kada uzmemo u obzir sposobnost kose da raste, moramo se pozabaviti kožom glave. Zapravo, da bismo kosi obezbedili najbolje moguće okruženje za rast, moramo se fokusirati na (pogađate?) ishranu. Zašto? Jer, kada telo ne prima dovoljne količine hranljivih materija koje su mu potrebne, kosa je često jedna od prvih stvari koja pati. Čak i mali nedostaci, koji možda neće uticati na naše opšte zdravstveno stanje, mogu izazvati opadanje i lomljenje vlasi. Tada na scenu stupaju vitamini za rast kose, koji daju vlasima dodatnu, često i suštinsku podršku.

U FOKUSU: VITAMINI ZA RAST KOSE

ŠTA TREBA DA URADITE PRE NEGO ŠTO POČNETE DA IH UZIMATE?

Najpre, važno je da se uverite da je vaša ishrana uravnotežena. Ukoliko ste primetili opadanje ili lomljenje vlasi, uradite test iz krvi kako biste proverili nutritivne vrednosti (nivoe vitamina). Takođe, imajte na umu da određeni vitamini i minerali utiču jedni na druge, te budite oprezni.  Na primer, vitamin C može pomoći da se poveća apsorpcija gvožđa, dok cink može inhibirati apsorpciju gvožđa. Vitamini rastvorljivi u mastima najbolje se apsorbuju tokom obroka koji takođe sadrži masti, tako da je vreme njihovog konzumiranja i te kako važno.

KAKO DA UTVRDITE KOJI VITAMINI SU VAM NEOPHODNI?

Opšteg pravila nema ؎ to je zaista individualna stvar. Svaka ishrana je drugačija, kao i opšte zdravstveno stanje.  

Ako imate menstruaciju…

…više koristi imaćete od suplemenata koji sadrži gvožđe, vitamin C (koji pospešuje apsorpciju gvožđa), L-lizin (koji pomaže telu da skladišti gvožđe) i vitamin B12. 

Ukoliko vam kosa prekomerno opada…

Nedostatak gvožđa i feritina jedan su od najčešćih uzroka prekomernog, svakodnevnog opadanja kose kod žena.

Ako tražite nešto „univerzalnije“…

Vitamin D3 još je jedan dodatak o kojem bi svi, uključujući i muškarce, trebalo da vode računa jer je deficit ovog vitamina veoma učestao, što svakako može da utiče i na rast kose.

VITAMINI RASTVORLJIVI U VODI

Vitamin C i vitamini B su rastvorljivi u vodi. To su vitamini koje ne skladištimo u telu – višak se izbacuje prilikom mokrenja, što znači da ih moramo redovno konzumirati, kao i da je manje verovatno da će izazvati probleme ako se uzimaju u velikim dozama. Ipak, budite oprezni, jer uzimanje veoma velikih doza može prouzrokovati neželjene efekte.

Vitamin B

B vitamini igraju ključnu ulogu kada je o zdravlju kose i kože reč, neophodni su za nervni sistem i smanjuju uticaj stresa na telo. B2 (riboflavin), B3 (niacin), B9 (folna kiselina) i B12 (kobalamin) od posebne su važnosti budući da njihov nedostatak može dovesti do anemije koja uzrokuje gubitak kose.

Vitamin B7 (biotin)

Biotin pomaže telu da metaboliše proteine, masti i ugljene hidrate, pretvarajući hranu u energiju. Važno je napomenuti da je nedostatak biotina redak, a uzimanje čistog suplementa biotina neće zaustaviti gubitak kose, osim ako on nije uslovljen upravo njegovim nedostatkom. Namirnice bogate biotinom su jaja, riba, meso, semenke, orasi, slatki krompir, brokoli i karfiol.

Vitamin B12 (kobalamin)

Vitamin B12 pomaže telu da metaboliše aminokiseline (koje su gradivni blokovi kose), te pomaže u održavanju zdravlja crvenih krvnih zrnaca, omogućavajući im da snabdeju kiseonikom naša tkiva, uključujući i folikule kose. 

Vitamin C

Postoji nekoliko studija koje dokazuju značajnu korelaciju između vitamina C i rasta kose. Vitamin C pomaže u formiranju crvenih krvnih zrnaca (koja prenose kiseonik po telu), što je neophodno za apsorpciju gvožđa. Takođe, doprinosi održavanju zdravlja kože, kostiju i zarastanju rana. Povezan je i sa metabolizmom proteina, sintezom kolagena i ima antioksidativna svojstva. Ako nastojite da povećate nivo gvožđa ili proteina, ovaj vitamin zaista je važan, kažu eksperti. Narandže i citrusi dobar su izvor vitamina C.

VITAMINI RASTVORLJIVI U MASTIMA

Vitamini rastvorljivi u mastima skladište se u našem telesnom tkivu, te prilikom njihovog uzimanja treba biti pažljiviji jer se mogu nagomilati do nepoželjnog nivoa. Vitamini rastvorljivi u mastima su A, D, E i K.

Vitamin D

Smatra se da vitamin D igra značajnu ulogu u ciklusu rasta kose, posebno u pokretanju ove faze. Njegov deficit prilično je učestao u periodu od septembra do aprila, kada nema dovoljno sunca da bismo ga sami proizveli, usled čega se tokom ovog perioda preporučuje suplementacija. Pored oralnih kapsula, nivo vitamina D možete povećati i konzumiranjem masne ribe, crvenog mesa i žumanca. 

Vitamin E

Vitamin E je antioksidans koji osigurava zdravlje kože i podržava naš imuni sistem. Poznato je da oksidativni stres i različite bolestI mogu negativno da utiču na kosu, dok ovaj vitamin osigurava dobro okruženje za rast vlasi.

MINERALI

Ni njih u ovom slučaju ne smemo zanemariti!

Gvožđe

Nedostatak gvožđa jedan je od najčešćih uzroka gubitka kose. Vegani i vegetarijanci češće se suočavaju sa ovim problemom. Obavezno proverite nivo gvožđa ako ste primetili gubitak vlasi, ili ako ste u rizičnoj grupi. Dobri izvori ovog minerala su crveno meso, orasi i pasulj. 

Cink

Cink je ključna komponenta koja pomaže telu da obrađuju proteine i masti (građevinski blokovi za zdrav rast kose). Poželjan nivo ovog minerala možete da održavate putem ishrane, konzumirajući govedinu, jagnjetinu, rakove, kikiriki, pšenične klice, mleko i sir. 

Bakar

Bakar ima važnu ulogu u održavanju boje kose. Uopšteno govoreći, nedostaci minerala, kao što su jod, cink i bakar mogu izazvati prerano sedenje, slab rast kose i lomljenje vlasi.

Svakako, za otkrivanje potencijalnog uzroka gubitka vlasi, najbolje je je da se najpre konsultujete sa lekarom/dermatologom, ali i da pre odluke o suplementaciji proverite nivoe određenih vitamina tekstom iz krvi.

Foto: Arash Meymi, Ready Made, Merve, Darina Belonogova via Pexels

Sadržaj naveden u ovom članku napisan je samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet ili konsultaciju. Naglašavamo da se BeautyDesk.rs ne bavi pružanjem medicinskih saveta ili usluga. Mišljenja i sadržaj uključeni u članak samo su stavovi autora, te ne treba da se koriste kao zamena za ekspertsko mišljenje ili konsultaciju, niti BeautyDesk.rs može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu oslanjanjem na sadržaj članka.

Povezani članci

šiške
Kosa

Kako da pronađete savršene šiške za svoj oblik lica

tanka kosa
Kosa

Tanka kosa? Ove frizure pomoći će vam da stvorite iluziju volumena…

ulja za kosu
Kosa

Kako pravilno koristiti ulja za kosu?

pšenični proteini
Kosa

Zbog čega bi pšenični proteini trebalo da se nađu u sastavu vaših preparata za negu kose?

tip kose
Kosa

Koji je vaš tip kose? Evo kako da ga odredite!

ekstra devičansko maslinovo ulje
Kosa

Ekstradevičansko maslinovo ulje tajna je zanosne kose! Ova tri DIY recepta pravi su dokaz…