Istražili smo da li je gua sha kamen alternativa botoksu i koje prednosti pruža

Saznajte sve o prednostima gua sha prakse za negu kože. U pitanju je ritual koji ćete obožavati.

Pored različitih visokotehnoloških uređaja za negu kože, LED maski i ultrazvučnih špatula, koji tek odnedavno postoje na tržištu, određeni alati zadržali su dugogodišnju popularnost. Gua sha, na primer, je vekovima stara praksa koja je od tada inspirisala stotine hiljada postova na Instagramu i više od milijardu pregleda na TikTok-u. Ipak, ako nasumično odaberite jedan od njih, verovatno nećete pronaći sve potrebne informacije. Zato smo se potrudili da u ovom tekstu obuhvatimo sve što bi trebalo da znate o gua sha kamenu – kako se upotrebljava, te na koji način može da doprinese zdravlju i izgledu kože. 

Dnevna praksa gua sha utiče na mentalno i emocionalno blagostanje, ali i na zdravlje i izgled kože.

Šta gua sha zapravo predstavlja?

Posmatrajući društvene mreže, gua sha vam može delovati kao novi trend. Međutim, prvi put se pojavio kao praksa u tradicionalnoj kineskoj medicini u doba paleolita. Lekari su smatrali da se masiranjem kože ovim alatom mogu izlečiti različite bolesti, ali i otkloniti unutrašnje patogeni ili bolovi u telu.

Nakon što ga je kineska carica Ciksi počela upotrebljavati u estetske svrhe, postao je izuzetno popularan među pripadnicima više klase u Kini. S obzirom na to da ga je koristitla elita, proizvodio se od dragog kamenja, poput žada. Tek sto dvadeset godina kasnije, gua sha je pronašao put do zapadne kulture.

Koje zdravstvene prednosti poseduje?

Prema tradicionalnoj kineskoj medicini, ljudsko telo ima više od 2.000 tačaka, koje su povezane meridijanima, kroz koje teče takozvana životna energija ”Ki”. Gua sha ima za cilj da podstakne kretanje ”Ki” energije kroz telo, a samim tim i da poboljša protok krvi, odnosno cirkulaciju. Dakle, masiranjem kože ovim alatom podstičemo kretanje krvi i kiseonika kroz organizam, oslobađamo telo od napetosti, zahvaljujućičemu poboljšavamo opšte zdravlje.

Kako gua sha utiče na zdravlje i izgled kože?

U današnje vreme gua sha kamen najčešće se koristi za masažu kože lica i tela u cilju poboljšanja njenog zdravlja i izgleda.

Ublažava vidljivost celulita: Jedna studija otkrila je da gua sha može stimulisati cirkulaciju u ciljanim područjima, što bi moglo doprineti ublažavanju celulita smanjenjem zadržavanja tečnosti.

Pomaže u proizvodnji kolagena: Različita istraživanja otkrila su da gua sha, pomažući telu da proizvodi više kolagena, može doprineti ublažavanju nadutosti i vidljivosti finih linija i bora .

Ublažava podočnjake: Stimulisanjem proizvodnje kolagena, gua sha može uticati na smanjenje vidljivosti podočnjaka (barem privremeno).

Oblikuje mišiće lica: Primenom na liniji vilice i jagodicama, gua sha može opustiti zategnute mišiće lica. Imajte u vidu da se ovom tehnikom može smanjiti nadutost lica, ali se ne mogu „razbiti“ masnoće na ovoj regiji.

Da li je gua sha alternativa botoksu?

Bez obzira na to što i jedna i druga metoda mogu ublažiti vidljivost bora i drugih finih linija na koži lica, gua sha nije alternativa botoksu. Ova stara kineska tehnika oslanja se na pritisak, masažu i struganje kože, sa ciljem poboljšanja protoka krvi i opuštanja mišića. Pomoću nje možemo ublažiti nadutost lica, ali ne i magično izbrisati bore. Sa druge strane, botoks koristi neurotoksine koji se u ubrizgavaju injekcijom. Oni blokiraju signale od nerva ka mišićima koji učestvuju u kontrakciji lica. Smanjenjem ili eliminisanjem ovih kontrakcija, smanjuje se i vidiljivost bora.

Kako da odaberete najbolji gua sha alat?

Različite gua sha alate možete pronaći u parfimerijama, drogerijama i onlajn beauty prodavnicama. Prave se od dragog kamenja (najčešće žada), ili od nerđajućeg čelika. Odlična opcija je i gua sha kamen napravljen od ružičastog kvarca. 

Kako da ga pravilno koristite?

Da biste izvukli maksimum iz gua sha prakse, trebalo bi da prethodno pravilno pripremite kožu.

Nanesite ulje na kožu

Pre upotrebe gua sha kamena ili alata, ključno je da operete ruke i područje na koži koje želite da tretirate. Potom nanesete oko pet kapi ulja – da biste stvorili glatku površinu po kojoj će alat kliziti. 

Ako želite, možete ga zagrejati

Pre upotrebe, alat možete potopiti u toplu vodu ili ga zagrejati između dlanova, iako to nije neophodno. Kineska medicina favorizuje toplinu, jer toplota pokreće ”Ki” energiju i krv.

Klizite alatom po koži pod određenim uglom

Kada koristite gua sha alat, trebalo bi da ga držite pod veoma malim uglom, skoro paralelno sa kožom. Nemojte ga držati vertikalno u odnosu na kožu, jer time sečete meridijane. Prema pravilima kineske medicine, ovaj alat treba da se kreće u pravcu meridijana, kako bi se oni otvorili. Koristite lagan i nežan pritisak na kožu. Ukoliko ste previše grubi, meridijani će se zatvoriti kako bi se zaštitili. 

Počnite od vrata, a zatim pređite na lice

Masažu započnite od vrata, kako biste otvorili meridijane, te time podstakli protok ”Ki” energije i krvi. Nakon toga pređite na lice. Ovaj ritual možete primenjivati koliko god puta želite. 

Vrat

Povucite gua sha alat po vratu – od ključne kosti do ušne resice. Ponovite isti postupak i preko brade.

Vilica

Alat prevucite ispod sredine brade prema ušnoj resici, duž linije vilice. Prevucite ga od dna brade počevši od ugla usta, duž linije vilice, do ušnih resica.

Obrazi

Povucite alat ispod jagodične kosti, prema liniji kose.

Područje ispod očiju

Nežno prevucite kamen ispod oba oka, praveći brze pokrete prema slepoočnici. Prevucite alatom preko obrva, prema liniji kose do čela.

Čelo

Pređite gua sha alatom horizontalno od sredine čela do linije kose.

Foto: pexels.com, Unsplah

Sadržaj naveden u ovom članku napisan je samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet ili konsultaciju. Naglašavamo da se BeautyDesk.rs ne bavi pružanjem medicinskih saveta ili usluga. Mišljenja i sadržaj uključeni u članak samo su stavovi autora, te ne treba da se koriste kao zamena za ekspertsko mišljenje ili konsultaciju, niti BeautyDesk.rs može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu oslanjanjem na sadržaj članka.

Povezani članci

kockice leda za negu kože
Nega

Kockice leda za negu kože (8 recepata)

Smart tehnologija u beauty industriji: Ovo su najbolji alati za negu lica
Nega

Smart tehnologija u beauty industriji: Ovo su najbolji alati za negu lica

samopotamnjivanje
Nega

Kako da pripremite telo za samopotamnjivanje?

Kako je ,,savršena“ koža postala statusni simbol
Nega

Kako je ,,savršena“ koža postala statusni simbol

kolagen
Nega

Znate li šta je collagen banking?

glass skin
Nega

Ne želimo ,,glass skin“! Vratite u modu prirodnu teksturu kože!