Fen sa jonizatorom i turmalinom: Evo šta sam naučila prilikom kupovine novog uređaja

Gotovo nikada ne koristim fen – uglavnom puštam da mi se kosa prirodno osuši. Zamislite onda situaciju u kojoj sam se našla prošle nedelje kada je trebalo ad hoc da kupim novi fen. Osećala sam se kao Alisa u Zemlji čuda dok mi je prodavac postavljao pitanja: “Želite li fen sa jonizatorom? Ili turmalinom? Ili jednim i drugim? Ili biste radije keramički?”

Ukoliko ni vama ovi termini nisu bliski, evo šta sam naučila tokom kupovine i šta je važno da znate pre nego što se odlučite za određeni model.

Osnovne funkcije na koje treba obratiti pažnju pri izboru fena

Prvo, to je snaga motora. Što je ona veća, brže i efikasnije ćete osušiti kosu i izložiti je manjem oštećenju. Gledajte da kupite fen sa motorom preko 2.200 vati.

Drugo, pogledajte da li fen ima mogućnost različitih brzina (jačina mlaza vazduha) i temperature. Nekada će vam više odgovarati da na brzinu “produvate” i prosušite kosu, a drugi put ćete želeti da je sušite pažljivo, sa što manje “duvanja”, kako biste sačuvali prirodnu teksturu.

Treće, opcija Cold Air Shot – odnosno, hladan vazduh, biće vam korisna prilikom stilizovanja kose sa četkom. Ili tokom letnjih vrućina.

I četvrto – ima li fen nastavke? Nastavak koji sužava mlaz vazduha pomoći će da rezultat sušenja bude ravna i glatka kosa. A difuzer vam treba da biste dodatno oblikovali prirodne lokne.

Jonizator, turmalin i keramika – njihove uloge u sušenju kose

Fen sa jonizatorom stvara negativne jone. Oni neutrališu postojeće pozitivno jonsko naelektrisanje u kosi, koje je izazvano oštećenjem kutikule vlasi. Osim toga, i voda ima pozitivan jonski naboj, tako da negativni joni iz jonizatora ubrzavaju sušenje kose. Prilično korisna funkcija, zar ne? Krajnji rezultat – glatka i sjajna kosa, bez frizz-a.

Turmalin je poludragi kamen koji je usitnjen u fini prah i ugrađen u unutrašnje komponente fena za kosu. Kada se zagreje, ohladi ili pod pritiskom, turmalin generiše električni naboj, emitujući negativne jone i tzv. daleku infracrvenu svetlost (FIR), koja zagreva. Kada se koristi u fenu, daleka infracrvena svetlost “zaključava” vlagu u kosi (čini je hidriranom), dok negativni joni zatvaraju kutikulu, pa je rezultat sjajna kosa bez frizz-a. Dodatni savet (ukoliko ste spremni da uložite u kvalitetniji fen) – izaberite fen koji je izrađen turmalinskom tehnologijom, a ne samo turmalinskim premazom. Jer, premaz će se vremenom oljuštiti, dok će uređaj izrađen turmalinskom tehnologijom duže šititi kosu.

Keramika je još jedan uobičajeni dodatak fenu za kosu. Njena prednost je što se brzo i ravnomerno zagreva i stvara infracrvenu svetlost. To znači da nežno suši kosu iznutra prema spolja i štiti je od prekomernog oštećenja. Zaključak: Ako vidite reč „keramika“ u opisu proizvoda, smatrajte je više nego korisnim dodatkom vašem novom uređaju.

Koji uređaj sam izabrala?

Što se tiče moje kupovine, na kraju sam se odlučila za model Rowenta For Elite Infini Pro CV8722 koji vidite na fotografiji iznad, a koji sadrži jonizator i turmalin. Iako ovo nije prava recenzija (jer nismo isprobali druge, slične proizvode i nemamo sa čime da uporedimo), prva iskustva su nam pozitivna (kad govorim u množini, mislim na sebe i svoje ukućane).

Nakon upotrebe, kosa upadljivo deluje zdravije, glatka je i sjajna. Osim toga, novi fen – nakon što kosu prirodno osušim – koristim da eliminišem sitni frizz (ono neuredno kovrdžanje) na temenu, s kojim oduvek imam problema.

Povezani članci

šiške
Kosa

Kako da pronađete savršene šiške za svoj oblik lica

tanka kosa
Kosa

Tanka kosa? Ove frizure pomoći će vam da stvorite iluziju volumena…

ulja za kosu
Kosa

Kako pravilno koristiti ulja za kosu?

pšenični proteini
Kosa

Zbog čega bi pšenični proteini trebalo da se nađu u sastavu vaših preparata za negu kose?

tip kose
Kosa

Koji je vaš tip kose? Evo kako da ga odredite!

ekstra devičansko maslinovo ulje
Kosa

Ekstradevičansko maslinovo ulje tajna je zanosne kose! Ova tri DIY recepta pravi su dokaz…