Eterična ulja: Kako da kreiramo aromaterapijsku zonu u svom domu pitali smo Jovanu i Oliveru iz OLEUM-a

Šta su, zapravo, eterična ulja, a šta aromaterapija? Možemo li kreirati aromaterapijsku zonu u svom domu – i kako? I, koji mirisi popravljaju raspoloženje? Ako ste i vi radoznali da isprobate eterična ulja i da osetite njihovo dejstvo – ovaj tekst je za vas.

Mirisi snažno utiču na naše emocije. Svi smo to osetili. Na primer, mogu da probude osećaj sigurnosti i ljubavi, da podstaknu energiju ili da nas asociraju na čistoću i opuštenost. Upotreba eteričnih ulja u domu – u prostorijama u kojima provodimo najviše vremena, pruža nam priliku da utičemo na naše raspoloženje, pa i na zdravlje. Želeći da saznamo više o toj temi zamolile smo za razgovor Jovanu Dojčinović i Oliveru Nikolić iz Oleuma, njihog zajedničnog preduzetničkog projekta, kojem su u fokusu upravo eterična ulja i difuzeri.

Olivera Nikolić i Jovana Dojčinović, Oleum

Šta su zapravo esencijalna ulja?

“Esencijalna ili eterična ulja su najkoncetrovanije materije iz biljaka”, objašnjava Jovana. “Ono što je iz biljaka najvrednije i najdelotvornije – njihova krv i duša, sama srž drveća i biljaka – to su eterična ulja. Ekstrahovana su direktno iz kore, cvetova, plodova, listova, smole ili korena biljke ili drveta, a samo jedna kap sadrži složenu mrežu molekula, koji na brojne načine deluju na telo i um. Eterična ulja su potpuno, izvorno, prirodna.

Šta je aromaterapija?

Objašnjenje koje pronalazimo na sajtu čuvenog američkog istraživačkog univerziteta Johns Hopkins glasi ovako: Aromaterapija je praksa korišćenja esencijalnih ulja u terapeutske svrhe, a koristi se vekovima. Kada ih udahnemo, molekuli mirisa iz esencijalnih ulja putuju od olfaktornih nerava direktno do mozga, gde posebno snažno utiču na amigdalu, emocionalni centar mozga.

Na koji način eterična ulja mogu delovati pozitivno na naše raspoloženje i zdravlje?

“Pomoću eteričnih ulja kvalitet života i zdravlja podižemo na viši nivo”, objašnjava Jovana ono što je zapazila i na osnovu ličnog iskustva, “naročito u današnje vreme ogromne zagađenosti vazduha, vode, hrane – sa čime se susrećemo svakodnevno. Zahvaljujući esencijalnim uljima bolje spavamo, smanjujemo stres, poboljšavamo raspoloženje, uravnotežujemo hormone, ublažavamo bol, negujemo kožu…”.

Fotografija: Yan Krukau via Pexels

Kako da napravimo aromaterapijsku zonu u svom domu?

“Najlepši i najlakši način da se stvori takva zona u domu jeste usvajanje navike da koristimo eterična ulja za opuštanje i uživanje”, preporučuje Jovana. “Stvorite sebi mirisni ugođaj, a isti efekat prenećete i na sve ukućane. Predlog je da to bude putem indirektne instalacije – putem difuzera i ostalih alata za korišćenje eteričnih ulja, kao najlakšem i najbezbednijem načinu za usvajanje mirisa plemenitih ulja.”

Šta su difuzeri?

“U pitanju su uređaji koji difuzuju / emituju mirise eteričnih ulja u vazduh i time pospešuju čistiji, mirisniji i kvalitetniji vazduh u prostoru”, objašnjavaju osnivačice Oleuma.

Difuzeri mogu biti aktivni – takvi su isparivači, ili pasivni, kakav je difuzer Maja brenda Oleum. “Pasivni difuzeri emituju eterična ulja u vazduh, bez upotrebe struje, baterije ili vode. Potpuno su prirodni i ekološki. Kada su sačinjeni od vulkanskog kamena, on je nosilac i emiter eteričnih ulja.”

Pasivni difuzer od vulkanskog kamena

Kako izabrati eterično ulje u skladu sa raspoloženjem ili godišnjim dobom?

“Eterična ulja se biraju prema potrebi i afinitetu. Svaka biljka ima svoje karakteristike i dejstvo na čoveka i njegova stanja. Treba pitati obučene poznavaoce ili aromaterapeute za savet ili pratiti svoje afinitete i lični doživljaj”, kaže Jovana.

Koja ulja mogu da podstaknu bolje raspoloženje?

“Najbolja eterična ulja za dobro raspoloženje zavise od individualnog izbora, ali recimo da su kamilica, narandža, grejpfrut i lavanda sjajni za tu svrhu”, objašnjava Jovana. ■

Uvodna fotografija i fotografija difuzera Oleum.rs

Sadržaj naveden u ovom članku napisan je samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet ili konsultaciju. Naglašavamo da se BeautyDesk.rs ne bavi pružanjem medicinskih saveta ili usluga. Mišljenja i sadržaj uključeni u članak samo su stavovi autora, te ne treba da se koriste kao zamena za ekspertsko mišljenje ili konsultaciju, niti BeautyDesk.rs može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu oslanjanjem na sadržaj članka.

Povezani članci

kako izgleda mamografski pregled
Wellness

7 činjenica koje je korisno znati pre prve mamografije

pregled kože
Wellness

Mesec borbe protiv melanoma: Zakažite besplatni preventivni pregled kože!

Šta su zvučne kupke i na koji način mogu ublažiti simptome stresa? 
Wellness

Šta su zvučne kupke i na koji način mogu ublažiti simptome stresa?

palačinke od crvenog sočiva
Wellness

Bezglutenske, proteinske i veganske: Palačinke od crvenog sočiva (ili neke druge mahunarke)

zamene za kafu
Wellness

Saveti health coacha: Ovo su zdravije zamene za šoljicu kafe, ako pokušavate da ograničite unos kofeina

Pamela
Wellness

Pamela Anderson najavila je svoj prvi kuvar sa plant-based receptima, a mi jedva čekamo da ga nabavimo!