Enzimi u nezi kože: Evo šta je sve potrebno da znate

Na šta vas asocira pojam enzimi? Nas obično na hranu i varenje. Međutim, budući da su ključni segement u hemijskim reakcijama, oni i te kako utiču na zdravlje i izgled kože. Evo na koji način…

Ako želite da vam koža bude meka, blistava i baršunasta (ko ne želi?!), na tržištu potražite brojne sastojke za negu poput retinola, kiselina i raznih pilinga, koji vam mogu pomoći u tome. Ali, ukoliko vam je koža osetljiva i sklona iritacijama, savetujemo vam da u tu svrhu odaberete preparate koji sadrže enzime. Kao što razgrađuju hranu da bi podstakli varenje, enzimi u kremama, serumima i drugim kozmetičkim proizvodima pomažu u razgradnji proteinskih veza između mrtvih ćelija kože i epidermisa. Na taj način ih uklanjaju sa površine kože, a pri tome ne uzrokuju njeno crvenilo, perutanje i razne upale.

Šta su enzimi?

Pre nego što dublje zaronimo u temu, važno je da razumemo šta su zapravo enzimi. U pitanju je vrsta proteina, koji deluju kao katalizatori u živim organizmima, regulišući brzinu kojom se određena hemijska reakcija odvija, a da se pri tome ona ne menja. 

Većina enzima koji se koriste u proizvodima za negu kože potiču iz voća i povrća, kao što su papaja, ananas i bundeva. Ovi enzimi se ekstrahuju procesom fermentacije koji je sličan proizvodnji vina. Nakon fermentacije, uključuju se u proizvode za negu kože nakon ispitivanja i odgovarajuće provere kvaliteta. Kao aktivni sastojci u kozmetici pomažu u komunikaciji signala u ćelijskim membranama.

VRSTA SASTOJKA: Proteini

GLAVNE PREDNOSTI: Pomažu u pilingu kože, pojačavaju delovanje proizvoda za ”popravku” DNK, te dobro funkcionišu sa drugim sastojcima.

KO TREBA DA IH KORISTI: Mogu ih koristiti svi, a naročito se preporučuje osobama koje imaju osetljivu kožu. 

KOLIKO ČESTO MOŽETE DA IH KORISTITE? Svakog dana, ali ne u vidu hidratantne kreme, jer se ona na koži sadržava tokom čitavog dana.

DOBRO FUNKCIONIŠU SA… većinom drugih sastojaka koji se obično mogu naći u kozmetičkim preparatima.

NEMOJTE IH KORISTITI SA: Dobro se slažu sa drugim sastojcima, ali je potrebno da ih koristite umereno sa drugim aktivnim sastojcima za negu kože, posebno sa drugim preparatima za piling.

Prednosti enzima za kožu

Enizmi imaju veoma pozitivan uticaj na zdravlje i izgled kože. Učestvuju u razbijanju proteina keratina u gornjem sloju kože, te na taj način razgrađuju mrtve ćelije. Ovaj proces ne samo da dovodi do glađeg izgleda kože, već ublažava pojavu pigmentacije.

Ovo su neke od osnovnih prednosti enzima u nezi kože: 

  • Piling odnosno eksfolijacija: Budući da enzimi pomažu u razbijanju keratinocita (preovladavajućeg tipa ćelija u epidermisu – gornjem sloju kože), te na taj način uklanjaju mrtve ćelije, pomažu koži da se brže obnovi. 
  • Pojačavaju delovanje preparata koji „popravljaju” DNK: Obično se enzimi dodaju u preparate za takozvanu „popravku” DNK, kao što su proizvodi za ublažavanje oštećenja uzrokovanih uticajem sunčevih zraka, kao i anti-age kozmetika. 
  • Bezbedni su za negu osetljive kože: Preparati za enzimima odličan su izbor za osobe sa rozaceom i osetljivom kožom, budući da poboljšavaju njen izgled, bez da uzrokuju iritacije. 
  • Odlično se slažu sa ostalim sastojcima: Enzimi se veoma dobro kombinuju sa gotovo svim drugim sastojcima za negu kože. 
  • Ne narušavaju pH vrednost kože: Enzimi obično održavaju neutralan pH.

Neželjeni efekti upotrebe enzima

Kao i kod svakog oblika pilinga ili eksfolijacije kože, umerenost je ključna. Zato, postpeno uvodite kozmetičke preparate ili tretmane sa enzimima u rutinu nege kože.

Takođe vam savetujemo da ih koristite u umerenim količinama, posebno ako upotrebljavate i druge aktivne sastojke za negu. Enzimi mogu zameniti druge pilinge, ali izbegavajte da ih upotrebljavate sa retinolom, jer njihova istovremena upotreba može uzrokovati potencijalno ljuštenje ili upalu.

Kako da koristite proizvode sa enzimima?

Ako želite da izvučete maksimum iz enzima u nezi kože, obratite pažnju na njihovu koncentraciju u proizvodu. Ako se enzimi na listi sastojaka nalaze na poslednjem mestu, to znači da ih u konkretnom proizvodu nema dovoljno, te nećete imati velike koristi od njih.

Takođe vam savetujemo da ih čuvate na hladnom i mračnom mestu, budući da mnogi enzimi imaju kratak rok trajanja i reaguju na brojne spoljne faktore.

Obavezno pratite uputstva za upotrebu proizvoda. Većina proizvoda koji sadrže enzime su dizajnirani da se primenjuju tokom određenog vremenskog perioda, a ne da se ostavljaju na koži ceo dan. Zato je najbolje da ih koristite u okviru maske ili seruma, ali ne i dnevne hidratantne kreme.

BEAUTY DESK PREPORUKA

Foto: PR, pexels.com

Sadržaj naveden u ovom članku napisan je samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet ili konsultaciju. Naglašavamo da se BeautyDesk.rs ne bavi pružanjem medicinskih saveta ili usluga. Mišljenja i sadržaj uključeni u članak samo su stavovi autora, te ne treba da se koriste kao zamena za ekspertsko mišljenje ili konsultaciju, niti BeautyDesk.rs može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu oslanjanjem na sadržaj članka.

Povezani članci

vitamin B
Nega

Koji oblici vitamina B vam mogu pomoći u nezi kože + lista seruma koji ih sadrže

retinol tokom leta
Nega

Pitali ste nas: Može li se retinol koristiti tokom leta

akne
Nega

Na koji način tretirati akne na telu?

vitamin C za mrlje na koži
Nega

Kako koristiti vitamin C za ublažavanje tamnih mrlja?

kozmetičkih proizvoda
Nega

6 kozmetičkih proizvoda koje treba izbegavati tokom boravka na suncu

plava svetlost
Nega

Da li plava svetlost može da ošteti našu kožu? Odgovor je kompleksan