Upoznajte doktorke koje stoje iza podkasta DERMA PRIČE: Donosimo razgovor sa dve žene koje su odlučile da promene način na koji brinemo o koži

Preispitajte sve što ste mislili da znate o zdravlju kože! Doktorke dermatovenerologije Nevena Nešković i Milena Radojević pokrenule su Derma priče – prvi podkast u regionu koji se zdravljem kože bavi na stručan način, sa ciljem da nam pomognu da rešimo probleme s kožom. U ekskluzivnom intervjuu za BeautyDesk.rs, otkrivaju nam šta ih je inspirisalo da pokrenu podkast, koje teme su im u fokusu i zašto veruju da će Derma priče promeniti način na koji brinemo o svojoj koži.

U svetu prepunom dezinformacija i pogrešnih saveta o nezi kože, koji dolaze od nestručnih osoba, podkast Derma priče je ono što su mnogi od nas čekali. Doktorke dermatovenerologije Nevena Nešković i Milena Radojević, sa svojim dugogodišnjim iskustvom i velikom ljubavi prema ovoj grani medicine, odlučile su da preuzmu stvar u svoje ruke i ponude nam pouzdane informacije i savete zasnovane na naučnim dokazima.

„Važno je da se čuje glas struke“, ističe dr Nešković. Njihov cilj je da edukuju žene o tome kako da pravilno brinu o svojoj koži, kako da prepoznaju potencijalne probleme i kada je vreme da potraže pomoć stručnjaka.

Svaka epizoda Derma priča obrađuje različite teme vezane za zdravlje kože, od akni i ekcema do starenja i zaštite od sunca. Pristup je jednostavan, razumljiv, prilagođen svakodnevnom životu, a saveti koje imamo prilike da čujemo od doktorki i njihovih gostiju su praktični i lako primenjivi.

U razgovoru koji sledi upoznajte doktorke Nevenu i Milenu i potražite odgovor na pitanje zašto smo oduševljene njihovim podkastom.

Možete li kratko da se predstavite i da nam približite malo svoju dosadašnju karijeru: Kako ste se opredelile za studije medicine i izabrale baš dermatologiju? Kako izgleda vaš svakodnevni posao?

Nevena: Kada sam bila dete, dve omiljene knjige iz biblioteke su mi bile Narodni lekar i Bremov Život životinja. Interesovalo me je sve u vezi s funkcionisanjem našeg organizma i živog sveta uopšte. Igrom slučaja, kao dete sam nekoliko puta bila u bolnici, zbog čega sam se dodatno zainteresovala za ovaj poziv.

Dermatologija je za mene poput misteriozne slagalice koja nagoveštava šta se dešava sa čovekovim celokupnim organizmom. Fascinira me koliko može da se pomogne čoveku ukoliko pravilno “čitate” ono što njegova koža govori. Svoj posao ne doživljavam kao posao i mislim da je to moj glavni uspeh – uživati u svakodnevnoj interakciji sa pacijentima, upoznavati toliko fantastičnih ljudi, a to retko koji posao omogućava.

Milena: Vrlo rano sam osetila veliko interesovanje za medicinu. Potreba da razumem jedan takav savršeni mehanizam, kao što je ljudsko telo, uvek mi je predstavljala inspiraciju. Kao ćerka medicinske sestre, od detinjstva sam bila okružena lekarima i sestrama, kao i medicinskim temama, tako da sam još kao devojčica volela da se raspitujem o raznim mehanizmima koji se odvijaju u organizmu, kao i o stanjima koje jedino medicina može da reši. Kasnije je i velika želja da pomognem odigrala bitnu ulogu.

U pogledu specijalizacije, moram priznati da je dermatovenerologija odabrala mene, jer me je čitav razvojni put, nakon završenih studija, vodio na tu stranu, zbog čega sam veoma srećna.

Posao dermatovenerologa ne smatram poslom, već pozivom. Koža kao najveći organ ljudskog tela predstavlja svojevrsnu mapu na kojoj se može oslikati stanje organizma u celosti. U svom svakodnevnom radu dolazim u kontakt sa pacijentima koji imaju različite dermatološke probleme, od najozbiljnijih, preko najučestalijih, pa sve do estetskih korekcija. Svaki dan je zanimljiv i predstavlja jedno novo iskustvo, iznova donoseći radost kada pacijentu pomognem.

Kako ste došle na ideju da pokrenete Derma priče, prvi podkast na našem govornom području koji sa stručne strane pristupa rešavanju kožnih problema? Šta vas je motivisalo?

Nevena: Kožom su, nažalost, počeli svi da se bave. Pretpostavljam da to deluje jednostavno – dostupna je svakom od nas, vidimo je golim okom, a to nije slučaj sa srcem ili jetrom, na primer. Međutim, pojedinci su do te mere pojednostavili određena kožna oboljenja ili stanja da se izgubila granica između saveta i nestručnog “lečenja” kože, koje može da naruši nečije zdravlje. To se uglavnom odnosi na brojne influensere i samoproklamovane stručnjake, koji u današnje vreme zaista imaju veliki uticaj na društvenim mrežama, ali i na lekare drugih specijalnosti koji tokom praktikovanja tzv. „antiage medicine“ ozbiljno zadiru u polje dermatologije bez dovoljno znanja. Shvatile smo da nam veoma često dolaze pacijenti koji se osećaju u najmanju ruku prevareno jer su slušali pogrešne savete ili su lečeni na pogrešan način. Često sam, nakon jednostavnih pitanja koje postavljam ljudima, dolazila do zaključka da ne znaju kada zaista treba da se obrati dermatovenerologu i da apsolutno nemaju predstavu čime se ta specijalnost bavi. Dakle, tu se javila inspiracija za pokretanje podkasta, pod okriljem medijske kuće PodMedia! Mogle smo da budemo nezadovoljne u svojim ordinacijama i da objašnjavamo pacijentima kako ne treba slepo da slušaju nestručne osobe – ili da im omogućimo da se čuje glas struke.

Kojom ste temom odlučile da započnete podkast, tj. šta je bila tema prve epizode?

Nevena: Akne su nam beskrajna inspiracija, tako da je to bila prva epizoda s kojom smo otvorile ovako značajne teme. Postoji već nekoliko epizoda na temu akni, a biće ih i ubuduće, jer zaista je veliki broj osoba koje vode bitku sa ovim oboljenjem.

Kako birate teme?

Nevena: U zavisnosti od doba godine, ali i tema aktuelnih na društvenim mrežama, zatim pitanja koja nam često postavljaju pacijenti – sve su to načini kako dolazimo do novih tema. Redovno posećujemo i brojne kongrese i različite vrste seminara i pratimo najnovija saznanja iz naučnih krugova tako da je priprema za svaku narednu epizodu jedna vrsta istraživačkog novinarstva gde se treba približiti prosečnoj osobi koja ima malo ili nimalo medicinskog znanja i na jednostavan način objasniti naučne činjenice koje su praktične i primenjive u svakodnevnom životu. Jer – svi imamo kožu.

Koja je do sada bila najgledanija epizoda? 

 Nevena: Čini mi se da ih je bilo više, ali akne, suplementacija u dermatologiji, opadanje kose i priča o retinolu najviše su gledane.

Koje su načešće zablude o nezi kože s kojima se susrećete?

Nevena: Nepravilna upotreba dobrih i kvalitetnih preparata, korišćenje narodnih lekova – opet nepravilno i odlazak kod kozmetičara umesto kod dermatologa kada su akne u pitanju.

Šta su, po vama, najvažnije “lekcije” u vezi sa negom i zdravljem kože, koje želite da prenesete svojim slušaocima/gledaocima?

Nevena: Da nikada ne pokušavaju sami da leče kožna oboljenja, da nauče da se minimum jednom godišnje koža pregleda od strane dermatologa, da usvoje određene savete kada je zaštita kože od sunca u pitanju, ali i pravilna upotreba različitih proizvoda. Takođe da im damo osnovna znanja o tome kako da prepoznaju da imaju neki problem posmatrajući svoju kožu.

Suština dermatologije je, naravno – zdravlje kože, ali ova grana medicine povezana je i sa izgledom i lepotom. Šta se sve danas može postići pravilno odabranim estetskim tretmanima, a gde treba povući granicu preko koje se ne prelazi?

Nevena: Estetske korekcije kod maloletnih osoba, čak i uz odobrenje roditelja, smatram neetičnim. S druge strane postoje brojne intervencije u okviru dermatologije, kao što su lasersko treiranje ožiljaka i korekcija određenih urođenih promena na koži, koje je poželjno tretirati na veoma ranom uzrastu.

Laserska epilacija odlično je rešenje kod osoba sa prekomernom maljavošću i onih čija je koža sklona urastanju dlaka. Tretman botulinum toksinom sprečava prekomerno znojenje i poboljšava kvalitet života kod osoba sa tim problemom. Tretiranje ožiljaka od akni različitim procedurama takođe se smatra estetskim korekcijama koje zaista mogu promeniti nečiji život. Ali, isto tako su brojni slučajevi osoba koje su uradile kompletnu transformaciju lica hijaluronskim filerima a ta promena je kod njih uticala na povećanje samopouzdanja.

Koliko nerealni standardi, kada je u pitanju izgled, koji dolaze između ostalog, sa društvenih mreža (filteri, koža bez pora, bora i bilo kakvih nesavršenosti), utiču na (ne)zadovoljstvo žena svojom kožom? Kakva su vaša iskustva iz prakse?

Nevena: U današnje vreme devojčice čak i pre ulaska u pubertet imaju lažnu sliku o tome kako izgleda normalna, zdrava koža lica i tela. S druge strane mlađe generacije dobijaju i veliki broj informacija o preventivnim merama u okviru antiage medicine, što može biti i pohvalno, ali s druge strane treba povući granicu.

Danas je, nažalost, veliki akcenat na korekciji spoljašnjeg izgleda, a ne na izgradnji karaktera i unutrašnjeg obogaćivanja osobe. Zato je nikad više toliko lepih, a istovremeno nezadovoljnih osoba.

Estetska medicina i dermatološke procedure nisu tu da pomognu da izgledate savršeno već da vam koža deluje zdravije, a lice i telo skladnije.

Da li bi, po vašem mišljenju, stvari mogle da se promene da se češće na društvenim mrežama prikazuje realna koža, kao i da se, generalno, otvorenije govori o problemima s kojima se susrećemo, ali i rešenjima koja se mogu primeniti?

Nevena: Ceo je današnji koncept življenja, nažalost, postao više virtuelan. Imala sam primer pacijentkinje koja je bila zadovoljna svojim izgledom, ali nezadovoljna kad uslika selfi za društvene mreže.

Treba da naučimo da prihvatimo sebe sa svim svojim manama, a one koje nam najviše smetaju i mogu da se koriguju – raditi na tome. Ako je neko rođen sa pegicama, nije realno da će uspeti da ih se u potpunosti reši. Proširene pore se isto tako samo donekle mogu ublažiti. Treba negovati svoju kožu, ali na prvom mestu je lečiti ako je to potrebno pa tek onda pokrivati šminkom i stavljati filtere.

S obzirom na to da je BeautyDesk.rs magazin koji ističe individualnost, činjenicu da lepota ima nebrojeno mnogo lica i da ona ne dolazi samo spolja, svim sagovornicima postavljamo pitanje: Šta je za vas lepota?

 Nevena: Autentičnost. Za mene je lepota osećati se prijatno u svojoj koži i to da vaša spoljašnjost odgovara unutrašnjoj lepoti na kojoj treba daleko više raditi. Mi možemo pomoći da se uspore znaci starenja, uraditi određene korekcije, ali to i dalje podrazumeva prirodan izgled i individualan pristup.

Milena: U današnje vreme često se lepota percipira kao savršenstvo bez ikakvih mana, a zapravo ukoliko pažljivo osmotrimo, lepota uvek dolazi iz različitosti, intimnog osećaja ispunjenosti sobom, odnosno težnje da budemo najbolja verzija sebe. Savršene mere ne postoje. Možemo reći da lepotu određuje energija kojom zračimo, a korekcije kojima pribegavamo služe da istaknu naše najbolje kvalitete. U svemu tome uvek je bitno održati balans.

Verujem da će našim čitateljkama i čitaocima biti veoma zanimljivo da saznaju – koje proizvode za negu trenutno koristite?

Nevena: Trenutno koristim novo Bioderma micelarno ulje za dvostruko čišćenje kože, Merz serume (Glow i Lift), ali i mnoge druge, u zavisnosti od dana u nedelji (Esthederm Age Proteome, Antipigment Eucerin, retinolsku kremu Neostrata u kombinaciji sa Apivita Beewine antiridom i Botofil serum gel. Preparat sa SPF ne preskačem, tako da umesto pudera svakodnevno koristim tonirani Eucerin Antipigment ili Oil Control SPF 50.

Milena: Kao večernju negu trenutno koristim Vichy Liftactiv Retinol serum, potom Vichy Liftactiv Collagen Specialist kremu, dok u pogledu jutarnje nege koristim Bioderma Hydrabio gel kremu, uz obaveznu primenu kreme sa zaštitnim faktorom (SPF 50). Za negu kože oko očiju koristim kremu Clinique All About Eyes.

I, za kraj, šta ubuduće možemo očekivati od podkasta Derma priče?

Nevena: Trudićemo se da teme uvek budu aktuelne, da dovodimo stručnjake koji će jednostavnim jezikom približiti vezu i drugih grana medicine sa kožnim problemima. Želja nam je takođe da nam gosti budu i “obični” ljudi sa svojim iskustvima kada su određena oboljenja u pitanju jer neka stanja kože mogu biti veoma stigmatizujuća i nose ogroman psihološki teret.

Milena: U budućnosti možete očekivati još puno epizoda o najčešćim kožnim oboljenjima, razbijanje mitova u dermatologiji, kao i goste koji su najeminentniji stručnajci u svojim oblastima.

Photo-session: Vladan Milisavljević. Fotografije sa snimanja podkasta: Uroš Bogdanović, PodMedia. Za fotografije se zahvaljujemo dr Neveni Nešković i Mileni Radojević.

Povezani članci

intervju marina mićanović
Intervju

Preduzetnička priča: O građenju internacionalne karijere i brendu UniUkiyo sa dizajnerkom Marinom Mićanović

Zero
Intervju

Preduzetnička priča: Sa Ružicom Vukašinović o prirodnoj nezi kože i beauty brendu ZERO COSMETICS

svetlana sremčević
Intervju

Svetlana Sremčević: Od jutra do večeri…

the shuyguy
Intervju

Preduzetnička priča: Jelena Filipović otkriva kako je nastao THE SHYGUY

love me period
Intervju

Preduzetnička priča: Sa Jelicom Medenicom o intimnoj nezi i brendu LOVE ME PERIOD

aleksandra petrovski
Intervju

Šta deca treba da znaju o bezbednosti tela? Razgovarali smo s ALEKSANDROM PETROVSKI