Da li micelarnu vodu treba ispirati ili ne?

Bez obzira na to što mnoge žene koriste micelarnu vodu za skidanje šminke, mali je procenat onih koje to čine ispravno. Većina ne zna da li je potrebno ispirati ovo sredstvo za čišćenje. Šta vi mislite? Istraživali smo ovu temu i pronašli odgovor.

Da li vam se dešava da vas koža svrbi, te da pocrveni nakon što skinete debele slojeve šminke? To je zato što ne upotrebljavate micelarnu vodu onako kako bi trebalo. 

I mi spadamo u grupu žena koje su skolne praktikovanju brzih beauty trikova, pa smo micelarnu vodu kada se pojavila na tržištu prigrlile oberučke. Jedan potez preko lica i koža je očišćena, zar ne? Netačno. 

Čitajući brojne, čak i naučne članke, shvatili sam da je za zdravu kožu od ključne važnosti ispiranje micelarne vode. Ovo nas je zbunilo, budući da smo oduvek o micelarnoj vodi razmišljale kao o nežnoj alternativi agresivnim sredstvima za čišćenje kože, koji sadrže visok procenat sulfata. Međutim, ono što nismo znale jeste da ona, iako predstavlja blago sredstvo za skidanje šminke, ostavlja na koži takozvane surfaktante, koji mogu iziritirati kožu, u zavisnosti od njenog tipa.

Šta je zapravo micelarna voda?

Micelarna voda je kombinacija prečišćene vode, hidratantnih sastojaka, kao što je glicerin i niske koncentracije izuzetno blagih surfaktanata. Molekuli tih blagih površinski aktivnih supstanci prirodno se grupišu i formiraju micele, koje deluju kao magneti za prljavštinu i ulje. Dakle, one privlače, te uklanjaju prljavštinu, šminku i druge nečistoće sa površine kože. 

Šta su surfaktanti?

Surfaktanti se nalaze u mnogim vrstama sapuna i sredstava za čišćenje, pa čak i u raznim deterdžentima. Privlače ulje i povlače masne supstance sa površine kože, te je na taj način čiste. 

Bez obzira na to što većina žena može da toleriše surfaktante koji ostanu na koži, mnogima oni izazivaju iritacije, pa čak i alergije. Ako ste i vi među njima, te ako vam je koža crvena ili natečena nakon upotrebe micelarne vode, obavezno je isperite. 

Da li surfaktanti mogu uzrokovati probleme na duže staze?

Ako je vaša koža kompatibilna sa sastavom micelarne vode, nema potrebe da je ispirate. Međutim, ako vam je koža osetljiva, ništa vas ne košta da je isperete. 

Uvek obratite pažnju na individualne potrebe vaše kože i na koji način vaša koža reaguje na određene kozmetičke proizvode. 

Ne postoji jedan ispravan način nege kože, već postoje samo sugestije i informacije o proizvodima i njihovim sastojcima. Na vama je da shvatite šta vašoj koži najviše prija.

Foto: Unsplash

Sadržaj naveden u ovom članku napisan je samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet ili konsultaciju. Naglašavamo da se BeautyDesk.rs ne bavi pružanjem medicinskih saveta ili usluga. Mišljenja i sadržaj uključeni u članak samo su stavovi autora, te ne treba da se koriste kao zamena za ekspertsko mišljenje ili konsultaciju, niti BeautyDesk.rs može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu oslanjanjem na sadržaj članka.

Povezani članci

glass skin
Nega

Ne želimo ,,glass skin“! Vratite u modu prirodnu teksturu kože!

PRAVO NA LEPOTU jedno je od osnovnih ljudskih prava
Nega

PRAVO NA LEPOTU jedno je od osnovnih ljudskih prava

Nega

KIEHL’S SINCE 1851 predstavlja dva proizvoda protiv bubuljica, od kojih je jedan viralni „tečni flaster“

pazuh
Nega

Ovi trikovi pomoći će vam da zaboravite na taman pazuh…

pshiodermatologija
Nega

Psihodermatologija: U kojoj meri osećanja mogu uticati na izgled kože?

vitamin B
Nega

Koji oblici vitamina B vam mogu pomoći u nezi kože + lista seruma koji ih sadrže