Da li je papir budućnost beauty industrije?

Papir bi, prema prognozama eksperata, mogao postati glavni igrač na kozmetičkom terenu!

Svesni smo da industrija lepote ima problem sa plastikom. No, da li ste znali da ona takođe „guta“ ogromne količine vode? Hidratantne kreme i serumi obično se prave od 70-90% destilovane vode, što je prilično zastrašujuća pomisao kada uzmete u obzir da globalna kriza postaje toliko kritična da bi se do 2025. – prema upozorenju koje je izdao Svetski fond za divlje životinje – dve trećine svetske populacije mogle suočiti sa nestašicom vode. Na svu sreću, beauty inovacije rađaju se iz dana u dan, i mogle bi doprineti smanjenju potrošnje. Istraživači sa Univerziteta Istočna Anglija iz Velike Britanije razvili su novu tehnologiju koja pretvara kozmetičke proizvode na bazi vode i ulja (kao što je hidratantna krema) u papir, odnosno u male suve komade nalik konfetama.

Kako sve funkcioniše?

Voda se izvlači izbacivanjem tečnosti u veoma tanakom mlazu, koji se vrlo brzo suši. Čvrsti ostaci formiraju izuzetno tanka vlakna koja se spuštaju jedno preko drugog, zahvaljujući čemu nastaje materijal koji izgleda kao komad papira. Sve što treba da uradite jeste da dodate kap vode na disk nalik papiru – kako biste ga trenutno ovlažili i dobili hidratantnu kremu.

„Papirna“ hidratantna krema, ili šampon, drastično bi smanjili ugljenični otisak. Za razliku od tečnosti, za njihov transport nije potrebno toliko goriva, jer nisu tako teški. Oko 98 % vode u proizvodima, kao što su hidratantna krema, ona za sunčanje, šampon i balzam, može se ukloniti – kažu eksperti.  

Ovlaživači papira takođe ne moraju da budu smešteni u plastičnu ambalažu da bi se sprečilo curenje – dodatni bonus, s obzirom na to da se svake godine, u globalnoj kozmetičkoj industriji, proizvede oko 120 milijardi jedinica pakovanja. Takođe, nema potrebe za konzervansima – zapravo, ova tehnologija produžava rok trajanja proizvoda.  

Moramo priznati da se radujemo ovim vestima i željno iščekujemo da prva „papirna“ hidratantna krema, ona za sunčanje, ili šampon budu lansirani.

Povezani članci

Hailey Biber
Nega

Od ovih 5 beauty pravila Hailey Biber nikada ne odstupa…

Konvencionalni vs veganski kozmetički preparati: Koji su bolji za negu kože?
Nega

Konvencionalni vs veganski kozmetički preparati: Šta je bolje za negu kože?

LED svetlosna terapija za lice: Sve što treba da znate o efektima visokotehnološkog trenda nege kože
Nega

LED svetlosna terapija za lice: Sve što treba da znate o efektima visokotehnološkog trenda nege kože

6 DIY maski za lice koje će vaš dom pretvoriti u SPA centar
Nega

6 DIY maski za lice kojima ćete svoj dom pretvoriti u SPA oazu

Ultimativni vodič za upotrebu kiselina u nezi kože
Nega

Kratki vodič za upotrebu kiselina u nezi kože

Avon
Nega

Upoznajte moćni anti-age Avon duo za negu kože lica i područja oko očiju!