Ćilibarna kiselina: Nova zvezda u nezi kože

Ako ste isprobali različite kiseline u nezi kože, preporučujemo vam još jednu – sukcinsku kiselinu. Naime, sukcinska ili ćilibarna kiselina poseduje brojne prednosti za negu kože, a opšinije o ovoj temi pročitajte u nastavku.

Hemijski pilinzi, koji uklanjaju mrtve ćelije kože, nežno čiste pore i posvetljuju pigmentacione mrlje i ožiljke od akni, postali su sastavni deo rutine nege kože. Sada im se pridružuje još jedan fantastičan sastojak koji je posebno efikasan u tretiranju akni: ćilibarna kiselina.

Šta ćilibarnu kiselinu čini tako posebnom?

Otkud ćilibarna kiselina? Reč je o braon-žutom dragom kamenu koji poseduje brojna lekovita svojstva. Ćilibar ili amber zapravo je fosilna smola iz četinara, koja je očvrsnula za vrlo kratko vreme. Dakle, ova vrsta kiseline prirodno se nalazi u ćilibaru, ali je takođe prisutna u mnogim biljnim sokovima, kao što su rabarbara ili paradajz. Zahvaljujući brojnim benefitima, koristi se u mnogim lokalnim terapijama i kremama.

I to nije bez razloga: ćilibarna kiselina – slična salicilnoj kiselini – ne samo da nežno uklanja mrtve ćelije kože zahvaljujući blagom efektu pilinga, već je i pogodna kao pojačivač energije ćelijama. Osim toga, inhibira mikroorganizme kao što su bakterije, što je čini efikasnim aktivnim sastojkom, posebno u lečenju akni.

Benefiti ćilibarne kiseline:

  • Ima blagi efekat pilinga
  • Otčepljuje pore
  • Ima antimikrobni efekat
  • Poseduje antiinflamatorna svojstva
  • Podržava obnavljanje ćelija
  • Ima antioksidativni efekat
  • Štiti od uticaja slobodnih radikala
  • Vraća pH ravnotežu kože

Upotreba ćilibarne kiseline

Kao hemijski piling

Ćilibarna kiselina uklanja mrtve ćelije kože, te otkriva novu, meku kožu. Budući da je nova koža osetljivija na sunčeve zraka, obavezno nakon njene upotrebe nanesite kremu sa SPF-om 30.

Kao tretman za ublažavanje vidljivosti ožiljaka od akni

Da biste ublažili vidljivost ožiljaka od akni, potražite preparat sa 2% koncentracije ćilibarne kiseline, kombinovane sa 1% salicilne i 0,4% hijaluronske kiseline. Ovom kombinacijom smanjićete vidljivost mrlja na licu, ukloniti višak sebuma, te sprečiti stvaranje novih nečistoća na koži.

Za uklanjanje mrlja na koži

Ukoliko imate problem sa hiperpigmentacijom kože, potražite preparate koji sadrže ćilibarnu i mlečnu kiselinu. Ovim tretmanom uklonićete bakterije, koje mogu uzrokovati fleke na koži. Takođe, dodajte niacinamid koji podržava zarastanje upaljenih bubuljica.

Foto: pexels.com

Sadržaj naveden u ovom članku napisan je samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet ili konsultaciju. Naglašavamo da se BeautyDesk.rs ne bavi pružanjem medicinskih saveta ili usluga. Mišljenja i sadržaj uključeni u članak samo su stavovi autora, te ne treba da se koriste kao zamena za ekspertsko mišljenje ili konsultaciju, niti BeautyDesk.rs može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu oslanjanjem na sadržaj članka.

Povezani članci

glass skin
Nega

Ne želimo ,,glass skin“! Vratite u modu prirodnu teksturu kože!

PRAVO NA LEPOTU jedno je od osnovnih ljudskih prava
Nega

PRAVO NA LEPOTU jedno je od osnovnih ljudskih prava

Nega

KIEHL’S SINCE 1851 predstavlja dva proizvoda protiv bubuljica, od kojih je jedan viralni „tečni flaster“

pazuh
Nega

Ovi trikovi pomoći će vam da zaboravite na taman pazuh…

pshiodermatologija
Nega

Psihodermatologija: U kojoj meri osećanja mogu uticati na izgled kože?

vitamin B
Nega

Koji oblici vitamina B vam mogu pomoći u nezi kože + lista seruma koji ih sadrže