Better-aging napitak od šargarepe i đumbira koji sami možete da napravite

Ono smo što jedemo, ali i pijemo. Sve što unosimo u telo, ostavlja trag i na njegovu spoljašnjost. Shodno tome, savetujemo vam da isprobate recept za better-aging napitak, koji pozitivno utiče na zdravlje i izgled kože.

Budući da sadrži sok od šargarepe, ovaj napitak bogat je vitaminima A i C, koji podstiču sintezu kolagena, te štite ćelije od oksidativnog stresa. Osim toga, sadrži i đumbir, koji poseduje antioksidativna, antiinflamatorna, antikancerogena i antimikrobna svojstva.  Sirup od zove, pruža mu dodatnu slatkoću, ali i ublažava upale na koži.

Šargarepa održava kožu glatkom i podatnom

Šargarepa sadrži brojne hranljive materije koje nudi širok spektar prednosti za kožu. Bogata je vitaminima A i C, beta-karotenom i brojnim drugim antioksidansima. Vitamin A pomaže u obnavljanju i regeneraciji ćelija kože, održavajući kožu glatkom i podatnom. Beta-karoten deluje kao antioksidans, štiteći kožu od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima, što može pomoći u sprečavanju njenog prevremenog starenja. Šargarepa takođe sadrži antiinflamatorna jedinjenja, koja mogu pomoći u smanjenju upale na koži – što je čini korisnom hranom za osobe sa aknama, rozaceom i ekcemom. Pored toga, visoki nivoi vitamina C pomažu da se izjednači ton kože i poveća proizvodnja kolagena, održavajući kožu čvrstom i elastičnom.

Đumbir sprečava prerano starenje kože

Đumbir je popularno korenasto povrće, nadaleko poznato po svojim lekovitim svojstvima. Sadrži niz jedinjenja, uključujući antioksidanse i antiinflamatorne agense, koji mogu poboljšati izgled i zdravlje kože. Pre svega, ovaj začin ublažava upale i crvenilo na koži – što ga čini korisnim lekom za stanja kao što su akne, rozacea i ekcem. Osim toga, zahvaljujući antioksidativnim svojstvima može pomoći u sprečavanju preranog starenja, štiteći kožu od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima. Budući da sadrži i jedinjenja koja stimulišu proizvodnju kolagena, đumbir čini kožu čvršćom i elastičnijom.

Zova može ublažiti upale na koži

Zova je bogata antioksidansima, uključujući vitamin C, koji pomaže u zaštiti kože od oštećenja slobodnih radikala i podstiče proizvodnju kolagena – što rezultira zdravijim izgledom kože. Pored toga, sadrži flavonoide koji, zahvaljujući antiinflamatorna svojstva, ublažavaju crvenilo, iritacije i upale na koži.

RECEPT za better-aging napitak

Sastojci:

  • ½ šolje soka od šargarepe (svež ili kupljen u prodavnici, bez koncentrata i konzervansa)
  • 1 kašika sirupa od zove (nezaslađenog)
  • 1 kašičica soka od đumbira (sveže ceđenog) ili 1 kašičica đumbira u prahu

Priprema:

  • Sve sastojke pomešajte u šolji. 
  • Popijte 15 minuta pre obroka. 
  • Prijatno!

Foto: Instagram @goop

Sadržaj naveden u ovom članku napisan je samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet ili konsultaciju. Naglašavamo da se BeautyDesk.rs ne bavi pružanjem medicinskih saveta ili usluga. Mišljenja i sadržaj uključeni u članak samo su stavovi autora, te ne treba da se koriste kao zamena za ekspertsko mišljenje ili konsultaciju, niti BeautyDesk.rs može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu oslanjanjem na sadržaj članka.

Povezani članci

očistiti organizam od šećera
Wellness

Kako očistiti organizam od šećera: Plan za trodnevni detoks sa Tamarom Goršek Bobanac

Nega pomoću ishrane: Koji nutrijenti su zaista potrebni koži?
Wellness

Nega pomoću ishrane: Koji nutrijenti su zaista potrebni koži?

sa melanomom
Wellness

Život sa melanomom: Intimna ispovest koja budi hrabrost

alergije na hranu
Wellness

Alergije na hranu u Srbiji: Kakva je situacija i može li oralna imunoterapija pomoći?

kako ublažiti simptome menopauze
Wellness

Saveti health coacha: Kako da podržite svoj organizam u periodu perimenopauze i menopauze

Lepota žene
Wellness

Koje smo lekcije naučili na konferenciji Lepota žene?