Prva samostalna izložba modne dizajnerke Lune Bognar (zapamtite njeno ime!)

U periodu od 31. avgusta do 12. septembra, u Maloj galeriji ULUPUDS-a u Beogradu, možete pogledati prvu samostalnu izložbu čija je autorka modna dizajnerka Luna Bognar. Šta nas očekuje? Ispod prenosimo reči same autorke.

Koncept se izrodio iz velikog bola i suza, probijao kroz inspiracije stakla, keramičkih pločica i, prvenstveno, vode. Nasta(ja)lo je ženstveno otelotvorenje ruže. Bunt i nežnost.

Ideja je bila preneti emotivnu liniju koja dolazi nakon povređenosti, a pre izlečenja. Zbog toga se provlači motiv ruže u vidu dezena, intervencija zihernadlama, kao i crtanih tetovaža. Metaforično – poput cveta, ona se brani. Primesama panka, odvažnošću i stavom. Takođe, uprkos patnji, odlučno odbija da izgubi svoju ranjivost i lepotu.

Tuga je neminovna životna pojava. Likovni rukopis je preslika autentičnosti, a mini kolekcija u broju tri je prenošenje istog broja faza kroz koje ova emocija vodi. Tek prepuštanje, duboko zaranjanje i nošenost vodom daju svežinu i isplivavanje u novi vazduh. Svetlo.

Projekat čine tri modela unikatne odeće, modne skice, crteži, kao i modne fotografije.

Glavni akcenti su na korsetima.

  • Prvi model je najsenzibilniji. Bež bluza dugih, elegantnih, otvorenih rukava sa intervencijama crteža vodopada od zihernadli, suknja tri – četvrtine dužine sa presijavanjem plavih na narandžaste tonove. Geometrizovani korset u duhu izgleda popločanih fontana. Predstavlja eleganciju i osetljivost. Suzdržanost i stegnutu ekspresiju skrivenu distancom.

  • Dalje dubine – drugi model, čine korset sa dezenom ružinog cveta izvrnut na naličje – pankerski pristup vidljive unutrašnjosti obrade štepova.  Dugačka maslinastozelena suknja od plastificiranog materijala, vodenog izgleda. Slamanje, bes, kulminacija osećaja. Glavna figura – nosilac izložbene priče. Ljutnja, trnje. Na navlaci za lutku rađen je dezen zihernadlama, bušenje materijala – kao trnjem odbranjena biljka.

  • Treći model – izranjanje. U boji, najsvetliji kostim. Nebeskoplava haljina kratkih rukava spojena sa trava–zelenom suknjom, takođe zihernadlama u obliku ružolikog crteža, kao i korset belog skulpturalnog izgleda sa ogrlicom. Znači svežinu, lakoću, pobedu i osnaženost. Rasterećenost.

Kroz koncept izložbe dajem naraciju jednog kruga tuge, njegov početak, pad, ponor, obavijenost dostojanstvenošću u nošenju sa svim težinama, prolazak kroz srž bola, izlaz i očuvanost onoga što je najvrednije. Izmenjeno, ali ne uništeno, već obogaćeno, nadograđeno i osnaženo.

Projekat je rađen u konsultacijama sa mentorkom Dodom Komad.

Fotografije su snimane na poslednjem spratu hotela Jugoslavija, u saradnji sa modelom Deom Đakovac, fotografom Veljkom Lalovićem, kao i asistentom fotografa, Aleksandrom Anđelkovićem.“

Povezani članci

crna haljina
Moda

Crna haljina: 10 savršenih modela koje smo pronašli u Peppermint Fashion Store oazi

deichmann
Moda

Zavirite u Deichmann kolekciju za proleće/leto 2024

geometic crocs
Moda

Pogledajte kako izgledaju klasične Crocs klompe u novom GEOMETRIC izdanju

Live in Levi's
Moda

LIVE IN LEVI’S: Nova kolekcija legendarnog brenda inspirisana plesom i hip-hop kulturom

kolekcija SANJA brenda MATES
Moda

Modni brend MATES predstavio kolekciju SANJA za leto 2024. Donosimo sve lookove!

ines janković
Moda

Nova kolekcija Ines Janković CONTRAST predstavlja spoj klasične elegancije i modernog stila