8 modnih pitanja za Zoe Kida

Modni stilista, DJ i osnivač modne etikete FunFun Srđan Šveljo predstavlja nam modni stil jedne od najoriginalnijih pevačica sa domaće scene. Šta možemo naučiti od Ane Radonjić, poznate i kao Zoe Kida, koja voli da se igra, kada je moda u pitanju, kao prava Žena dete?

Razgovarao: Srđan Šveljo

Zoe Kida je pravi primer za to koliko muzika može da se ogleda u modi – i obrnuto. Ona živi muziku, a to je uticalo na šarolikost njenog stila, koji odiše ritmom i melodijom soula, fanka, diska, ali i afričkih ritmova. Svojstven joj je spoj onog znanog iz prošlih epoha sa neznanim, novim modnim izazovima. Bez pretencioznosti, sigurna u to kako sebe vidi, Zoe Kida apsolutno tačno pogađa poentu mode, a to je – da se igra, kao prava Žena dete.

Srđan: Ko su tvoji modni uzori? Postoji li neko čiji stil voliš oduvek, neko ko je za tebe modna ikona, a onda i neko čiji stil voliš trenutno, ovih dana?

Zoe: Tooooliko toga volim. Podjednaki sam ljubitelj klasike i avangarde. Najviše volim njihov spontani zagrljaj, volim modna iznenađenja, čudnovate spojeve, sveže ideje, ali imam ogromno poštovanje prema jednostavnosti i onome što je klasika. Uvek su me impresionirale pojave dovoljno hrabre da modnim kombinacijama pokažu svoj unutrasnji svet, maštovito, neustrašivo, pomereno, kao na primer Grace Jones, David Bowie, Josipa Lisac, Iris Apfel, Slađana Milošević, Kanye West, Lady Gaga, Janelle Monae…

Srđan: Da možeš da vratiš vreme, u koju epohu bi se vratila samo zbog mode?

Zoe: To su nedvosmisleno šezdesete. Mnogo toga zabavnog su donele, pre svega šarene i cvetne dezene, hipi i boho stil, lenonke i over-sized naočare, mini haljine, platforme, go-go čizme, psihodelične i animal printove, bob, bikini! Stalno se vraćam na 60-e, najzanimljivije su i najrevolucionarnije.

Srđan: Kakvo je tvoje mišljenje o polovnoj, second-hand garderobi? Da li je zaista potrebno izdvojiti mnogo novca da bi žena izgledala atraktivno?

Zoe: Toliki sam fan second-henda da sam to stavila u pesmu! “Second henda kompilator”. Od malih nogu, kopam, pronalazim, prepravljam, kombinujem! To je recept za maštovit stil koji je slojevit i interesantan. Nove, moderne komade kombinovati sa kvalitetnim vintage elementima, sa dobrim aksesoarima, kvalitetnim cipelama i nema greške!

Srđan: Da li nosiš domaće dizajnere i da li bi nekoga predložila za ovo leto?

Zoe: Da, nosim domaće dizajnere i fan sam mnogih: Sugar by Maja, Neo Design, studio Lagami, Tijana Cvetković, Alpha Catto, Disciplina, Fake…

Srđan: Najskuplji komad koji imaš u svom garderoberu je…?

Zoe: U pitanju je svileni unikatni kimono. Koliko košta neću vam reći!

Srđan: A najdraži komad koji često nosiš i zašto baš taj?

Zoe: Kimono je moj omiljeni modni predmet. Mislim da sam već dosadila i sebi sa kaftanima i kimonima, ali to me radi i dobro se osećam kada ga imam na sebi! Volim šarene, prugaste, geometrijske, animal, etno print, nema kraja, sve!

Srđan: Poznata si kao neko ko ima svoj prepoznatljiv stil. Koliku slobodu daješ stilistima kada sarađuješ sa njima?

Zoe: Teško se predajem u ruke stilistima i to se dešava kada procenim da me je neko doživeo i skontao moj senzibilitet i pravac razmišljanja. Ima nekoliko ljudi sa kojima volim da radim!

Srđan: Kaži nam nekoliko modnih saveta, pravila kojih se pridržavaš, a preporučuješ ih i čitateljkama.

Zoe:

  • Manje je više je zlatno pravilo, ali tu je i da se ruši s vremena na vreme.
  • Nosite odeću u kojoj se osećate dobro, prirodno i u kojoj ste 100% vi!
  • Prirodni i kvalitetni materijali su must.
  • Crveno i roze (nose samo koze) moja je omiljena kombinacija boja, iako mi se ova poruka urezala od malena. Verujem da sve boje imaju priliku za svojih 5 minuta i da je to podijum za kreativnost.
  • Moda je igra i ogledalo naše kreativnosti! Samo kombinujte, bez straha!

Autor fotografije Nebojša Babić. Za fotografiju se zahvaljujemo Zoe Kida.

Povezani članci

Angelina Jolie
Moda

Angelina Jolie pokrenula modni brend ATELIER JOLIE

IVKO Woman ss 2023
Moda

Zavirili smo u novu IVKO Woman kolekciju – savršena je za one koje vole elegantne krojeve i razigrane dezene

Marina Kotevski
Intervju

Beauty 24/7: Marina Kotevski

helanke
Moda

Helanke se vraćaju na modnu scenu, ali i nose prema novim pravilima!

Snežana Karović
Intervju

Beauty 24/7: Snežana Karović

ines atelier leto zima 2023.
Moda

Nova klasika stiže u kolekciji INES ATELIER LETO / ZIMA 2023.