7 biljnih čajeva za čistu kožu

Spremni ste da obogatite uobičajenu rutinu nege? Priroda nam nudi riznicu kozmetičkih i lekovitih sredstava u vidu biljnih čajeva – kao dopunskih „tretmana“ za čistu kožu.

Ima nečeg magičnog u zimskom periodu godine, što nas poziva da usporimo i opustimo se pod ćebetom, uz dobru knjigu i šolju toplog biljnog čaja. No, uživanje u šoljici ovog napitka nije samo korisno za dušu i telo, već i za kožu. Dok su serumi i hidratantna sredstva uobičajena rešenja, priroda nam nudi riznicu kozmetičkih i lekovitih sredstava koje možemo da koristimo – u vidu biljnih čajeva. U nastavku vam prezentuje sedam različitih vrsta koje će doprineti čistoći i zdravlju vaše kože.

Kako da ih pripremite i konzumirate?

Za svaku vrstu čaja postupak pripreme je identičan. Stavite jednu čajnu kašiku čaja/bilja u šolju proključale vode, pokrijte i ostavite 15 minuta da odstoji. Konzumirajte od dve do četiri šolje dnevno.

7 BILJNIH ČAJEVA ZA ČISTU KOŽU

#1 Čaj od lista koprive

List koprive izuzetno je hranljiv i za kožu i za kosu. Sadrži visok nivo kalcijuma, kalijuma, magnezijuma, vitamina C i vitamina B. Kao diuretik, doprinosi izbacivanju toksina iz tela. I, što je najvažnije za lečenje akni, blokira DHT – aktivni androgen koji ih uzrokuje.

#2 Čaj od nane

Studije su pokazale da dve šoljice čaja od nane mogu smanjiti nivoe testosterona (vrsta androgenog hormona koji uzrokuju akne) kod žena sa PCOS-om.

#3 Zeleni čaj

Zeleni čaj sadrži moćan polifenol – epigalokatehin 3-galat, inače poznat kao EGCG, izuzetno važan za čistu kožu. Konzumiranje ovog čaja doprinosi smanjenju upale, balansiranju nivoa šećera u krvi i hormona. EGCG povećava nivoe globulina koji vezuje polne hormone (SHBG) i višak androgena u telu, te pomaže u sprečavanju akni. Budite oprezni ako patite od anksioznosti i nesanice – zbog kofeina koji može pospešiti ove epizode. Umesto toga, isprobajte verziju bez kofeina.

#4 Čaj od korena maslačka

Ova vrsta čaj doprinosi zdravlju jetre, pospešuje detoksikaciju i poboljšava izgled kože.

#5 Čaj od kamilice

Cvetovi kamilice sadrže ulja i jedinjenja koja poseduju antiinflamatorna svojstva. Istraživanja su pokazala da ove korisne supstance mogu da prodru ispod površine kože, do dubljih slojeva, te da doprinesu smanjenju upalnih proces.

#6 i #7 Čaj od šipka i hibiskusa

Sadrže veći nivo antioksidansa od bilo kog drugog čaja, zajedno sa snažnom dozom vitamina C. Doprinose zaceljivanju kože, sprečavaju oksidaciju i usporavaju starenje kože, pomažući u održavanju nivoa kolagena.

Foto: Unsplash, Freepik

Povezani članci

kolagen bar
Wellness

Da li biste popili kolagen kafu uz omiljeni beauty tretman lica?

antiinflamatorni napici
Wellness

Antiinflamatorni napici za prirodno čišćenje organizma: Predstavljamo vam tri sjajna recepta

self-care
Wellness

Da li je self-care samo još jedan trend ili suštinska potreba?

kako izgleda mamografski pregled
Wellness

7 činjenica koje je korisno znati pre prve mamografije

pregled kože
Wellness

Mesec borbe protiv melanoma: Zakažite besplatni preventivni pregled kože!

Šta su zvučne kupke i na koji način mogu ublažiti simptome stresa? 
Wellness

Šta su zvučne kupke i na koji način mogu ublažiti simptome stresa?