7 biljnih čajeva za čistu kožu

Spremni ste da obogatite uobičajenu rutinu nege? Priroda nam nudi riznicu kozmetičkih i lekovitih sredstava u vidu biljnih čajeva – kao dopunskih „tretmana“ za čistu kožu.

Ima nečeg magičnog u zimskom periodu godine, što nas poziva da usporimo i opustimo se pod ćebetom, uz dobru knjigu i šolju toplog biljnog čaja. No, uživanje u šoljici ovog napitka nije samo korisno za dušu i telo, već i za kožu. Dok su serumi i hidratantna sredstva uobičajena rešenja, priroda nam nudi riznicu kozmetičkih i lekovitih sredstava koje možemo da koristimo – u vidu biljnih čajeva. U nastavku vam prezentuje sedam različitih vrsta koje će doprineti čistoći i zdravlju vaše kože.

Kako da ih pripremite i konzumirate?

Za svaku vrstu čaja postupak pripreme je identičan. Stavite jednu čajnu kašiku čaja/bilja u šolju proključale vode, pokrijte i ostavite 15 minuta da odstoji. Konzumirajte od dve do četiri šolje dnevno.

7 BILJNIH ČAJEVA ZA ČISTU KOŽU

#1 Čaj od lista koprive

List koprive izuzetno je hranljiv i za kožu i za kosu. Sadrži visok nivo kalcijuma, kalijuma, magnezijuma, vitamina C i vitamina B. Kao diuretik, doprinosi izbacivanju toksina iz tela. I, što je najvažnije za lečenje akni, blokira DHT – aktivni androgen koji ih uzrokuje.

#2 Čaj od nane

Studije su pokazale da dve šoljice čaja od nane mogu smanjiti nivoe testosterona (vrsta androgenog hormona koji uzrokuju akne) kod žena sa PCOS-om.

#3 Zeleni čaj

Zeleni čaj sadrži moćan polifenol – epigalokatehin 3-galat, inače poznat kao EGCG, izuzetno važan za čistu kožu. Konzumiranje ovog čaja doprinosi smanjenju upale, balansiranju nivoa šećera u krvi i hormona. EGCG povećava nivoe globulina koji vezuje polne hormone (SHBG) i višak androgena u telu, te pomaže u sprečavanju akni. Budite oprezni ako patite od anksioznosti i nesanice – zbog kofeina koji može pospešiti ove epizode. Umesto toga, isprobajte verziju bez kofeina.

#4 Čaj od korena maslačka

Ova vrsta čaj doprinosi zdravlju jetre, pospešuje detoksikaciju i poboljšava izgled kože.

#5 Čaj od kamilice

Cvetovi kamilice sadrže ulja i jedinjenja koja poseduju antiinflamatorna svojstva. Istraživanja su pokazala da ove korisne supstance mogu da prodru ispod površine kože, do dubljih slojeva, te da doprinesu smanjenju upalnih proces.

#6 i #7 Čaj od šipka i hibiskusa

Sadrže veći nivo antioksidansa od bilo kog drugog čaja, zajedno sa snažnom dozom vitamina C. Doprinose zaceljivanju kože, sprečavaju oksidaciju i usporavaju starenje kože, pomažući u održavanju nivoa kolagena.

Foto: Unsplash, Freepik

Povezani članci

zdrava granola
Wellness

Kako da sami napravite zdravu granolu (osnovni recept)

inflammaging
Wellness

Šta je INFLAMMAGING i šta treba da znate o njemu?

Victoria Beckham
Wellness

Od jabukovog sirćeta do zelenog smutija: Dnevna wellness rutina od koje Victoria Beckham ne odstupa

jabukovo sirće
Wellness

Pitali smo health coacha: Kako jabukovo sirće deluje na kožu? Zbog čega je uopšte toliko popularno?

tri recepta za zimske smutije
Wellness

Tri recepta za zimske smutije zahvaljujući kojima će vam koža zablistati

wellness poklone
Wellness

Health coach bira za vas: 20 ideja za wellness poklone